În 2021, 11% dintre copiii aflați în întreținere care locuiesc în gospodăriile din UE au fost privați de materiale specifice copiilor (a se vedea notele metodologice pentru definiție). Acest lucru poate fi atribuit diferiților factori, doi factori cheie fiind compoziția gospodăriei și nivelul educațional al părinților, care este adesea legat de situația lor pe piața forței de muncă.
Educația părinților are un impact puternic asupra deprivării materiale a copiilor în 10 de țări ale UE
În 2021, 39% dintre copiii din UE care trăiesc în gospodării cu învățământ inferior (cel mult în învățământul secundar inferior – nivelurile ISCED 0-2) au suferit lipsuri materiale, comparativ cu 4% pentru copiii din gospodăriile cu studii superioare (învățământul terțiar – nivelurile ISCED 5-8).

În 10 de țări ale UE, peste jumătate dintre copiii din gospodăriile cu învățământ inferior s-au confruntat cu lipsuri materiale, cele mai mari procente fiind înregistrate în România (85%), Bulgaria (83%) și Ungaria (78%). Între timp, cele mai scăzute rate au fost înregistrate în Polonia (9%), Germania și Estonia (fiecare 16%).
În rândul gospodăriilor în care părinții au avut studii superioare, cele mai mari rate de deprivare materială a copiilor au fost înregistrate în Grecia (16%), Bulgaria (12%) și Cipru (10%). Cele mai scăzute rate de deprivare materială a copiilor au fost înregistrate în Slovenia (aproape 0%), Cehia, Suedia și Polonia (toate 1%).
sursă: ec.europa.eu