Autor: Jacques Attali
Conform unei teorii fundamentale a fizicii, teoria informației, zgomotul devine informație atunci când are sens într-un cadru de referință. Atunci când nu are sens, interferează cu fluxul de informații și poate distruge cadrul de referință, sistemul, în care circulă, creând haos. În anumite condiții, pe care teoria le studiază, zgomotul poate, după distrugerea unui sistem, a unei ordini, după haos, să recreeze condițiile pentru o ordine superioară, un nivel mai complex de integrare. Distrugerea ordinii este însoțită de o creștere a entropiei sistemului. Restabilirea ordinii este însoțită de o reducere a entropiei, care nu poate fi decât temporară și locală.
Această teorie, cunoscută sub numele de „teoria ordinii prin zgomot”, care se bazează pe modele matematice extrem de complexe provenind de la oameni de știință precum Claude Shannon, René Thom și Benoit Mandelbrot, a fost aplicată la teoria rețelelor și, prin urmare, la toate aplicațiile telefonice și digitale, până la inteligența artificială. De asemenea, are aplicații în genetică, biologie, climatologie și multe alte domenii.
Unii (inclusiv eu) au încercat să o aplice la ordinea socială. S-a demonstrat că muzica este o ordonare a zgomotului; că muzica nouă anunță în general un zgomot, o ruptură în ordinea socială și că semnalele slabe, zgomotul slab, pot provoca haos, recreând uneori o ordine total diferită.
Anul 2025 merită să fie examinat prin această prismă:
Ordinea mondială anterioară, bazată pe dominația câtorva superputeri, a fost subminată în mii de feluri: zgomote provenind de la forțele pieței, tehnologie, noi puteri geografice, ideologii uitate, natură, au venit să o conteste și să creeze dezordine, haos, pe care 2025 l-ar putea vedea explodând în mai multe domenii:
O explozie militară; un război mai extins în Orientul Mijlociu, cu o confruntare frontală între Israel și Iran; un război mai extins în Europa, cu trupe asiatice (nord-coreene) la granița Uniunii Europene, un război real și nu mai latent între China continentală și Taiwan; agresiunea Coreei de Nord împotriva Sudului; un conflict regional în Africa de Est, implicând mai multe puteri din Golf.
O explozie demografică, Nordul plătind scump pentru îmbătrânirea sa, iar Sudul plătind și mai scump pentru întinerirea sa. Cu mișcări considerabile de populație.
O explozie ecologică: o accelerare a catastrofelor climatice, o prăbușire a diversității, punând sub semnul întrebării însăși supraviețuirea speciei umane.
O explozie economică: lumea va fi paralizată de instituirea unor bariere vamale insurmontabile între diferitele blocuri.
O expoziție tehnologică: tehnologiile vor scăpa de creatorii lor, iar firmele tehnologice vor deveni transnaționale și nu se vor mai supune guvernelor lor. De exemplu, Elon Musk își conduce propria diplomație independent de cea a Statelor Unite.
O explozie financiară, într-o lume mai îndatorată decât oricând de la începutul înregistrărilor, care ar putea duce la prăbușirea economiei mondiale.
Aceste zgomote sunt în mod clar factori de haos. În special, ele ar duce la accelerarea declinului Europei, la dezarticularea proiectului Uniunii și la dezarticularea tuturor alianțelor.
Aceste zgomote pot fi, de asemenea, factori de ordine: în 2025 și în anii următori, am putea asista într-adevăr la stabilirea unui armistițiu durabil între Ucraina și Rusia; recunoașterea reciprocă a Israelului și a vecinilor săi, inclusiv prin crearea unui stat palestinian; crearea unei piețe comune în Orientul Mijlociu, din Etiopia până în Iran, după prăbușirea regimului mullahilor; instituirea unei Europe a apărării; introducerea utilizării democratice a inteligenței artificiale și a ordinii; consolidarea integrării politice, financiare și militare a țărilor membre ale Uniunii Europene. În cele din urmă, am putea asista la apariția unei noi ordini geopolitice globale, care să ne permită tuturor să trecem de la economia morții la economia vieții.
Totul depinde de ceea ce fac oamenii cu aceste zgomote; dacă reușesc să descifreze la timp semnificația semnalelor slabe și să acționeze pentru a le da un sens, cel mai bine este posibil: teoria ne învață că zgomotele creează ordine numai dacă reușim să le dăm un sens. Iar în geopolitică, ca și pentru noi toți, sensul este un proiect.
sursa: attali.com