Octogenarul Măgureanu şi-a descoperit veleităţile antreprenoriale încă de la finalul anilor 90, deschizându-şi prima afacere în 1997, la vârsta de 56 de ani. Măgureanu a fost primul şef al Serviciilor Secrete din România, obţinând această funcţie în mandatul lui Ion Iliescu. În 97, după ce a fost înlocuit, cu Costin Georgescu, a început calea antreprenorială a fostului şef de servicii, odată cu Cabinetul de Consultanţă Pro Romania SRL, firmă care mai există şi în ziua de azi. Cu sediul lângă cel al Guvernului, pe calea Victoriei, firma are ca obiect de activitate „consultări pentru afaceri şi management”, la fel ca una dintre firmele generalului Coldea. Măgureanu era ascoiat în firmă cu fiul său, Măgureanu Marian, care a fost răpus de Covid în anul 2021. Firma se afla pe minus încă din anul 2016, în timp ce adunase şi datorii în valoare de 58 651 lei. Conform ulitmelor date publicate, în 2020 Cabinetul de Consultanţă Pro Romania SRL era, în continuare, pe minus cu un profit net de -3 882 lei şi avea datorii în valoare de 189 046 lei. Nici fiului, Marian Măgureanu, nu i-a mers rău în afaceri până la tragicul deces. Acesta a fost implicat în mai multe firme printre care: „Reerom SA”, „Ro Invest SRL” și „European Film Network SRL”. Prima firmă din cele amintite a fost înființată în 1996, pe vremea când Virgil Măgureanu era încă la conducerea SRI. : „Reerom SA” avea şase asociaţi, alături de persoanele juridice JARO International SA” și „Universalcoop SA”. Universalcoop SA a fost înfiinţată în 1991 şi a preluat a preluat 51% din „SOV Invest”, firma care a apartinut omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu si care a administrat FNI. Pare că, ciclic, după moartea fiului toate metehnele trecutului – şi toţi banii – au picat în capul tatălui Măgureanu.
Odată comunist, mereu comunist – afaceri cu chinezi şi cu ginerele lui Ceauşescu
În anul 1998, în luna august, Cabinetul de Consultanță s-a transformat în „SC Pro Romania Consult SRL” şi s-a asociat cu „SC Tehnico-Comercială Hual Yang SRL”, o companie înregistrată la Beijing. Din această asociere a rezultat „R & C Societate de Investiții Industriale, Agricole și de Management SRL”, având un capital social de 171,5 milioane lei, dintre care 20.007 dolari, cu sediul în același bloc D1. În această nouă întreprindere, Măgureanu a contribuit cu 84 milioane lei, ajungând să deţină 48,9% din companie și să ocupe funcția de președinte al consiliului de administrație, conducând deasupra chinezilor Ou Huisheng, Fu Ju și Dao Shiyi. Adjunctul său a devenit Marius Eduard Tîrlea, fostul ginere al lui Ion Ceaușescu, care a fost unul dinte factorii-cheie ai dezvoltării „EuroColumna”, despre care se bănuiește că ar fi fost construită pe baza fondurilor provenite din vechile rețele ale Securității.
Din şeful serviciilor a ajuns şeful fructelor
În prezent, Măgureanu are mai multe afaceri în domeniul agriculturii. Acesta deţine mai multe firme printre care: EXCELENT FRUCT SRL, CASA MĂGUREANU SRL, ŢARA CODRULUI SM SRL, CODRUL SM SRL.
EXCELENT FRUCT SRL, cu sediul în judeţul Satu Mare, Sat Giurtelecu Hododului, a fost înfiinţată în anul 2018. Obiectul de activitate al firmei este Cultivarea fructelor arbustilor fructiferi, capsunilor, nuciferilor si a altor pomi fructiferi. EXCELENT FRUCT SRL a avut, în 2023, o cifră de afaceri de 2,982,113 lei şi o cifră de afaceri de 2020,450 lei.
Măgureanu s-a asociat în business-uri cu penali
ŢARA CODRULUI SM SRL a fost înfiinţată tot în anul 2019, are sediul tot în satul Giurtelecu Hododului şi se ocupă cu distilarea, rafinarea si mixarea bauturilor alcoolice. Măgureanu s-a asociat în firmă cu Lorin Amalius Terme-Haș.
În anul 2018, publicaţia Jurnalul.ro dezvăluia că Judecătoria Arad a decis, pe 15 decembrie 2015, ca Parchetul Judecătoriei Arad să înceapă urmărirea penală pentru furt și complicitate la abuz de încredere. Cazul implică o afacere dubioasă legată de un autoturism Volkswagen Touareg, care, prin intermediul lui Andrei Uli Farkas, care a decedat între timp, și Lorin Amalius Haș, a ajuns în posesia Amaliei Maria Cira. Instanța a hotărât să infirme două ordonanțe ale parchetului privind clasarea dosarului, din 17 septembrie 2015 și 21 octombrie același an. În cazul lui Farkas, s-au modificat doar motivele clasării din cauza decesului său, iar în privința lui Haș, judecătorul a dispus ca dosarul să fie retrimis la procuror pentru continuarea urmăririi penale. Mașina în cauză a fost restituită proprietarei de drept, Amalia Hotăran, care s-a constituit parte vătămată în acest proces.
ŢARA CODRULUI SM SRL a avut, în anul 2023, o cifră de afaceri de 2,892,113 lei şi un profit net de 220,450 lei.
SC CODRUL SM SRL, cu sediul în acelaşi sat – Giurtelecu Hododului – a fost înfiinţată în anul 2017. Administratorul firmei este Soos Istvan, care deţine 10% din acţiuni, iar asociat este Virgil Magureanu, cu 90% din acţiuni. La fel ca celălat partener de afeceri al lui Măgureanu, şi Soos Istvan este certat cu legea. În anul 2015, DNA l-a trimis în judecată pe Soos Istvan, alături de superiorul său de la Finanțele Publice Satu Mare, un om de afaceri și doi colegi, sub acuzația de complicitate la dare de mită și spălare de bani.
Afacerile de familie ale lui Măgureanu
CASA MĂGUREANU SRL, administrată de Măgureanu Mariana, soţia fostului şef SRI a fost înfiinţată în anul 2019 şi are sediul în acelaşi sat ca celelalte firme deţinute de Măgureanu. În mod cel puţin ciudat, deşi domeniul de activitate al firmei este cultivarea fructelor arbustilor fructiferi, capsunilor, nuciferilor si a altor pomi fructiferi, CASA MĂGUREANU se află pe locul 1 in Top Afaceri Romania, localitatea GIURTELECU HODODULUI, domeniul 41: Constructii de cladiri. În anul 2023 firma a avut cifră de afaceri de 177 950 lei, un profit net de doar 3 967 lei şi a adunat datorii în valoare de 65 280 lei.
CASA MĂGUREANU are acţiuni în firma MOUNTAIN VIEW GROWERS SRL, care se află pe locul 1 in Top Profit Romania, judetul HUNEDOARA, domeniul 4631: Comert cu ridicata al fructelor si legumelor. Firma este deţinută Olunden James si Olunden Cameila şi a avut, în anul 2023, un o cifră de afaceri de 2 444 568 lei şi un profit net de 1 330 406 lei. Cei doi deţin mai multe firme în domeniul cultuvării plantelor pentru înmulţire, investiind în afaceri cu afine, printre care şi TRANSYLVANIAN BLUEBERRY GROUP SRL, care avut, în anul 2023 o cifră de afaceri de şi 1 263 233 lei un profit net de 744 209 lei.
Chiar şi SIF2 Moldova, una dintre cele mai mari societaţi de invesţiţii financiare şi una dintre cele cinci societăți de investiții financiare listate la Bursa de Valori București, a investit în afaceri cu afine. Conform Ziarul Financiar, SIF Moldova a achiziționat, în aprilie 2017, un teren de aproximativ 44 de hectare în localitatea Mândra, județul Brașov, pentru aproximativ 1,6 milioane de euro. Olunden James, administratorul celei mai mari pepiniere de arbuști de afin cu tufă înaltă din sud-estul Europei, Olunden, a declarat, la acea vreme, că o investiție în cultivarea afinelor ajunge la 28.000 de euro pe hectar și, în general, se recuperează în cinci ani.
Afacerile familiei Măgureanu contiuna. La 77 de ani, soţia fostului şef SRI, a înfiinţat o furmă chiar în luna martie a acestui an: CONCORDIA PROGRES SRL, cu sediul în Bucureşti. Firma desfăşoară activitati de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea.
sursă: gazetadecluj.ro
Infractor si asasin