Autor: Frank Parlato
Pe 24 noiembrie 2024, Călin Georgescu, în vârstă de 62 de ani, a câștigat pe neașteptate primul tur al alegerilor prezidențiale din România.
Niciun singur sondaj nu i-a prezis victoria.
Misteriosul Georgescu a captat atenția alegătorilor printr-o avalanșă media digitală care a lovit în zilele dinaintea alegerilor.
Campania sa s-a bazat în întregime pe rețelele de socializare, cu un sprijin aparent uimitor de la nivel tălpii țării.

A câștigat sprijin declarând că nu a cheltuit bani – deloc – în campania sa politică.
Promovat ca diplomat ONU și membru al influentului Club de la Roma, campania lui Georgescu l-a prezentat drept un neînfricat avertizor ONU, care a luptat împotriva unei rețele de pedofili oligarhi care controlează afacerile mondiale.
Pe platforme precum TikTok, Facebook și Instagram, conținutul pro-Georgescu a inundat feed-ul tuturor, strângând milioane de vizualizări peste noapte.
Georgescu a ieșit drept favorit, obținând 22,9% din voturi. Cei mai apropiați concurenți ai săi, cunoscuții politicieni Elena Lasconi și Marcel Ciolacu, au fost în urma sa, cu un scor strâns, de 19,17% și, respectiv, 19,15%.

Pentru că niciun candidat nu a obținut majoritatea cerută de mai mult de 50%, pe 8 decembrie era programat un al doilea tur între Georgescu și Lasconi.
Cu două zile înainte de al doilea tur de scrutin, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale.
Decizia instanței s-a bazat pe rapoartele de informații ale Ministerului de Interne ale României, conform cărora interferența Rusiei și manipularea făcută prin inteligența artificială au înșelat publicul și au încălcat legile de campanie.
Serviciile de informații românești au furnizat un dosar care dezvăluie că în toată campania s-au folosit instrumente AI și tactici de război cibernetic pentru a orchestra o „mobilizare locală falsă”.
Pe 4 mai 2025 sunt programate noi alegeri în România; Curtea i-a interzis lui Georgescu să candideze.

Pe 14 februarie, vicepreședintele SUA JD Vance a susținut un discurs la Conferința de Securitate de la München, criticând decizia României.
Vance a declarat: „În decembrie, România a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor săi continentali”. El a comparat acuzațiile de interferență rusă cu infracțiuni minore, adăugând: „Dacă democrația ta poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari de publicitate digitală dintr-o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început”.

Complexitatea poziției lui Vance
Comentariile lui Vance au fost controversate, pentru că toată campania politică a lui Georgescu s-a bazat pe susținerea lui Trump, dar, în același timp, și pe promovarea unei platforme care, dacă ar fi adoptată, ar fi fost contrară intereselor americane.
Mai mult, managerul, mentorul, făuritorul de CV și finanțatorul lui Georgescu, Roland Schatz, este un critic al lui Trump.
Schatz a susținut-o pe Kamala Harris în timpul candidaturii ei la președinție din 2020 și a criticat mass-media internațională pentru că l-a cocoloșit pe Trump.
„Gradul de stricăciune a politicii americane de la Trump încoace este mult mai mare decât a fost chiar sub George W. Bush”, a spus Schatz.

Georgescu l-a lăudat public pe Trump, aliniindu-se cu ideologia „America întâi”, pe care a oglindit-o în retorica sa „România pe primul loc”.
El l-a descris pe Trump drept un lider care „își iubește poporul” și i-a admirat politicile naționaliste.
El a mai spus că Vladimir Putin este un lider care „își iubește poporul în timp ce promovează narațiunile anti-occidentale”.
Interferența Rusiei
Indiferent de laude, serviciile secrete românești au contestat afirmația lui Vance că ingerința nu a fost altceva decât o campanie de publicitate neglijabilă pe rețelele de socializare.
În această analiză, aceștia au fost susținuți de o coaliție de parteneri internaționali, inclusiv NATO, Regatul Unit, Canada, Ucraina, Estonia și Comisia Europeană, care s-au folosit de Osavul, un instrument de detectare a amenințărilor informaționale bazat pe inteligență artificială, pentru a analiza campania online a lui Georgesecu.
Osavul a identificat că peste 85% din conținutul campaniei online al lui Georgescu provine din profiluri false, roboți și videoclipuri generate de inteligență artificială – manipulând algoritmii de social media pentru a amplifica narațiunile pro-Georgescu.
Între 2022 și 2023, a apărut o rețea de 20.321 de conturi false menite să se angajeze în discursuri online în favoarea lui Georgescu.
Aceste conturi au inundat platformele de socializare cu peste 2,1 milioane de comentarii pro-Georgescu începând cu 23 noiembrie 2024, cu doar o zi înainte de primul tur de scrutin.
Operațiunile rețelei au fost urmărite până la domeniile de e-mail rusești precum rambler.ru, iar șabloanele de denumire pentru profiluri false au urmat o structură uniformă, cum ar fi „ushakov”. sau „aleksandrov”, cu secvenţe alfanumerice aleatorii.
Narațiunea falsă a „Avertizorului ONU”.
Din 13 octombrie până în 6 noiembrie 2024, declarația lui Georgescu că a fost un avertizor al Organizației Națiunilor Unite care lupta împotriva unui „cerc internațional de pedofili” a circulat pe mai multe platforme.
Postările care vorbeau despre acest scenariu au fost identice cuvânt cu cuvânt și distribuite de 10 conturi X conectate la Rusia, acumulând peste 103.000 de reacții.
Analiza datelor a arătat că aceste peste 100.000 de reacții nu au reprezentat implicarea reală a utilizatorului, deoarece postarea a fost vizualizată doar de trei ori înainte de a fi stimulată artificial.
Campania TikTok de promovare a lui Georgescu a inclus și 25.000 de conturi TikTok false pro-Georgescu, care au devenit active cu puțin timp înainte de alegeri.
Creșterea activității zilnice
La 1 noiembrie 2024, postările zilnice pro-Georgescu generate de conturile false au crescut vertiginos la 1.100 pe zi, comparativ cu mai puțin de 100 de postări zilnic în săptămânile precedente – o creștere determinată în întregime de amplificarea artificială și de conturile de boți.
Dincolo de „inundațiile” de comentarii, aceste conturi false s-au angajat în grupuri controlate de Facebook cu membri falși care l-au poziționat pe Georgescu ca o voce independentă, cu sprijin public larg.
Anchetatorii au demonstrat că pozele de profil atașate acestor conturi false erau de pe platformele rusești lok.ru , mamba.ru și ru.pinterest.
Imaginile folosite pentru profilurile false au fost luate de pe site-uri rusești (ok.ru, mamba.ru, ru.pinterest, ozon.ru).
Analiza Osavul s-a extins dincolo de manipularea rețelelor sociale, dezvăluind 85.000 de atacuri cibernetice, urmărite până la actorii statali ruși, care au lovit în infrastructura electorală digitală a României în timpul campaniei.
Aceste atacuri au variat de la operațiuni de tip distributed denial-of-service (DDoS) care vizează perturbarea sistemelor de înregistrare a alegătorilor, până la infiltrări de malware concepute pentru a compromite datele electorale esențiale.
Mâna Kremlinului în campanie
Investigațiile au descoperit că nu era vorba exclusiv de IA. Au fost și oameni implicați.
Editorii de la pravda-en.com și pravda-es.com au publicat conținut pro-Georgescu.
Creatorii de conținut de la canalul Telegram „IrinamarZ”, o rețea rusă, l-au lăudat pe Georgescu.
Românca Georgiana Arsene, administratorul grupului de Facebook „Prietenii lui Vladimir Putin”, a produs conținut care amplifica rolul lui Georgescu pe rețelele de socializare.
Editorii de la canale pro-ruse, precum Țarigrad TV, Naspravdi și KP.MD, au difuzat, de asemenea, conținut pro-Georgescu.
Românul Bogdan Peschir a produs conținut și a transferat bani, o parte din ei în monedă cyrtpo, „donând” 1 milion de dolari pentru campania lui Georgescu pe TikTok, la care s-au adăugat plăți suplimentare către 100 de influenceri pentru a posta în favoarea lui Georgescu.
Alți susținători influenți ai lui Georgescu au fost:
- Alexey Komov de la Congresul Mondial al Familiilor, o organizație susținută de Kremlin, menită să se infiltreze în rețelele conservatoare din SUA și Europa, și oligarhul rus Konstantin Malofeyev.
- Petre Racanel, un fost diplomat român devenit agent pro-Kremlin.
- Ilan Sor, un moldovean fugar la Moscova
- Igor Dodon , un politician moldovean pro-Kremlin
- Horațiu Potra , agent de informații rusesc și mercenar cu operațiuni militare africane, aliniat cu fostul ambasador Valeri Kuzmin ;
- Oligarhul rus Alisher Usmanov, care și-a împrumutat cu generozitate bodyguardul Adrian Mandea pentru a-l proteja pe Georgescu
- GRU, agenția de informații militare a Rusiei prin Constantin Bogdan Vacusta de la „Tinerii Corbi”

Unul dintre cei mai importanți susținători ai campaniei a fost Elena Shmeleva, co-managerul campaniei prezidențiale din 2018 a lui Vladimir Putin, care a colaborat cu Schatz în compania rusă LLC Media Tenor, înființată pentru a colecta date despre impactul mass-media (inclusiv al rețelelor sociale) asupra populației din Europa de Est

Sediul de campanie al lui Georgescu din Izvorani — în două vile identice cu o suprafață totală de peste 2.000 de metri pătrați — este deținut de Andy Lupu, un tânăr de 24 de ani lider al partidului LEU.
Dar omul despre care se spune că l-a inventat pe Georgescu, Roland Schatz, a făcut multe pentru a-l aduce pe misteriosul Georgescu pe scena mondială.
Georgescu a fost afiliat la Institutul Global Sustenabil al Națiunilor Unite (UNG) al lui Schatz, o entitate fără legături cu ONU.

Schatz i-a acordat lui Georgescu titlul de director al fundației UNGSII din 9 iulie 2016 până pe 14 decembrie 2016.
Georgescu a scris în CV-ul său că a fost director executiv și consilier special al directorului general al biroului ONU de la Geneva.
De fapt, el a fost doar director executiv al falsului Institut United Nations Global Sustainable Index al lui Schatz,
În mod similar, nu a deținut niciodată o calitate de membru oficial în Clubul de la Roma, așa cum a susținut el.
În schimb, a fost asociat cu o grupare similară, Friends of the Club of Rome Romania, un grup care nu este afiliat Clubului de la Roma.
Georgescu a mai spus că a fost secretar pentru Mircea Malița, la Fundația Universității Marea Neagră.

Fiica lui Malița spune că Georgescu minte când susține că a fost secretarul academicianului, deși cei doi se cunoșteau.
Relația dintre cei doi s-a rupt definitiv după ce Georgescu a furat 3.000 de cărți de vizită de la Fundația Universității Mării Negre și nu le-a mai adus înapoi.
Istoricul român Matei Udrea a spus: „Călin Georgescu nu a lucrat niciodată pentru ONU, nu a făcut parte niciodată din Clubul de la Roma și nu a fost niciodată susținut de Mircea Malița. Fals, fals, fals. Întreaga sa biografie este o fabricație.”
Schatz, cel care a proiectat CV-ul prezidențial al lui Georgescu, a fost condamnat pentru delapidare, fraudă, sustragerea contribuțiilor la asigurările sociale și la pensii ale angajaților și declarații false, la Bonn, Germania.
În iulie 2010, Schatz a primit o pedeapsă cu suspendare de 22 de luni.
După ce România a anulat alegerile, Schatz a publicat un articol în Frankfurter Allgemeine Zeitung, care face parte din Tenor Media, care îl consideră pe Georgescu o victimă, mai degrabă decât un agent susținut de Kremlin și anunță că Georgescu ar putea fi arestat. Rapoartele indică faptul că Schatz stă departe de România de teamă să nu fie arestat.
sursă: artvoice.ro
traducere și adaptare: Oana-Medeea Groza
Mai întâi uitați-vă cu atenție cine este Frank Parlato și după aceea publicați-i porcăriile inventate.
Aici este jocul lui Gușă, S.O.S. din tata-n fiu si fiică, acum înțelegeți jocul dalmațianului ?