Știrile îngrijorătoare despre traficul și consumul de droguri încep să se înmulțească de la o zi la alta. Mai grav decât atât este că principalele victime sunt tinerii necopți și insuficient de bine îngrijiți de părinți care fie ajung să moară nevinovați din cauza curiozității, fie sunt uciși de către cei care consumă, fie ajung să dezvolte o dependență insurmontabilă și își fac rău și lor, și celor din jur. Într-o intervenție în cadrul emisiunii „Lupta pentru România”, moderată de Nicoleta Cone la Realitatea Plus, Andrei Gușă a făcut apel la conștientizarea fenomenului drogangelii cu care se confruntă România și a îndemnat la a se lua măsuri, pentru că altminteri războiul împotriva drogurilor e pierdut demult.
Tânărul de 19 ani care a omorât 2 studenți în stațiunea 2 Mai a fost oprit de poliție în urma unor sesizări la 112, chiar înainte de teribilul accident. Mai multe nereguli au fost semnalate cu privire la conduita echipajului de intervenție: polițiștii au găsit droguri în mașină, însă l-au testat pe tânăr doar pentru a vedea dacă a consumat sau nu alcool, nu au fost atenți la actele primite de la tânărul șofer care nu avea asigurare și nici ITP, l-au lăsat să circule în continuare, deși au observat că are un comportament cel puțin bizar. Să fie vorba despre neglijență sau complicitate?
Aproape concomitent cu accidentul teribil de pe litoral, o minoră din București, olimpică, aflată în Piatra Neamț pentru un concurs de dezbateri, a fost drogată, violată și ucisă de către un tânăr mai mare decât ea care a sedus-o și a dus-o acasă la el. Alt incident ce are legătură, de data aceasta, cu alcoolul îl care ca protagonist pe fiul lui Sever Mureșan, Ștefan Mureșan, dat în urmărire generală pentru că s-a urcat la volan în stare de ebrietate, încercând să se sinucidă. În încercarea sa de a-și duce la bun sfârșit planul, Ștefan Mureșan a distrus 12 autovehicule. Toate aceste exemple arată clar că acest consum de substanțe interzise a devenit un fenomen extrem de răspândit în România, distrugând destine și vieți omenești.
„Degeaba înăsprim pedepsele, dacă ele nu se aplică. România e o țară care în momentul acesta pierde războiul cu drogurile. Nu vă închipuiți câți copii se droghează în școli, chiar și în școli bune. Aici vorbim despre o țară care a instituționalizat această practică prin festivaluri sau cluburi, unde toată lumea știe că se practică acest ‘sport’, iar când acești copii, de tipul lui Mario Iorgulescu sau a lui Ștefan Mureșan, nu sunt pedepsiți, doar se întărește acest comportament, pare o chestiune elitistă și copiii sunt încurajați. Am vorbit cu oameni la țară: există copii care se droghează cu droguri mai periculoase și care, dacă părinții vor să le facă ceva, că ăia or fi mai cu scaun la cap, intră în cârdășie și își bat părinții.
Aici nu e vorba de dovezi, sunt lucruri care se știu, dar se mușamalizează. Este o chestiune periculoasă! Faptul că noi avem festivaluri unde sunt 40 de contravenții ce țin de traficul și consumul de droguri, dar nu avem niciun dealer care să fie prins denotă clar că nu se vrea să se rezolve problema aceasta de la rădăcină. Avem un singur președinte de CJ de la Bistrița, domnul Moldoveanu, care nu a mai rezistat și acum câțiva ani a făcut o scrisoare deschisă, alertând că e pierdută de sub control lupta cu drogurile și nimeni nu a făcut nimic. Atunci încotro vrem să mergem cu chestiunea aceasta dacă tot o băgăm sub preș?”, a punctat Andrei Gușă.