Autor: Andrei Gușă
Parlamentul bulgar adoptă o declarație de neparticipare a trupelor armate în Ucraina. Parlamentarii bulgari au adoptat, vineri, o declarație prin care exprimă poziția celei de-a 51-a Adunări Naționale privind neparticiparea forțelor armate bulgare la acțiuni militare pe teritoriul Ucrainei. Un total de 166 de deputați au votat în favoarea declarației, 27 au fost ”împotrivă” și 11 s-au abținut. Declarația a fost sprijinită de partidele GERB – UDF, Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democratică (CC-DB), MRF- Nou Început, BSP – Stânga Unită, Democrație, Drepturi și Libertăți – DRF și Există un Astfel de Popor. Declarația cheamă la o pace durabilă și justă în Ucraina și la un proces de negociere care să implice toate țările direct afectate și interesate în instituirea și păstrarea securității și stabilității în Europa, inclusiv Bulgaria, conform publicației puterea.ro.
Evident că și noi, în România, trebuie să facem la fel; trebuia să facem asta încă de mult timp, dar problema este că, în momentul de față, acest proces nu poate fi făcut, din cauza celebrului Tratat de securitate cu Ucraina pe care Ministrul Apărării de atunci, „omul bun”, cum era prezentat Nicolae Ciucă, l-a băgat, prin Ordonanță de Guvern, pe gâtul românilor, fără dialog public și împotriva oricărei voințe a poporului, pentru că era limpede, conform tuturor sondajelor, că poporul român era împotriva unui astfel de acord.
Așadar, tot de la nivel guvernamental, trebuie renunțat la acest tratat în mod oficial, pentru ca, mai apoi, în Parlamentul României, suveraniștii în frunte cu S.O.S România cel mai probabil, să facă o declarație în oglindă cu cea bulgărească și să se supună la vot în Parlament, ca să fie clar pentru cetățenii români că forțele armate românești nu vor interveni nicicum în Ucraina.
Și o întrebare de final, poate retorică: de unde știa statul român, la timpul când Nicolae Ciucă a semnat acel tratat, că va exista un război în Ucraina? Pentru că războiul, în acel punct, nu începuse. Ar trebui să ne dea explicația asta: de unde știau, mai ales dacă mergem pe narativul că e doar vina Rusiei și nu a Ucrainei. Oare știau de la Rusia sau oare erau informați chiar de către ucraineni sau de partenerii americani din Administrația Biden de următorii pași pe care avea să-i facă Zelenski, care, fără echivoc, ar fi produs și a produs, după cum s-a văzut, intrarea în conflictul armat? Eu cred că a doua variantă e mai plauzibilă.
@andreigusa_♬ sunet original – Andrei Gușă