Mai mulți bodyguarzi angajați să-i asigure securitatea lui Călin Georgescu au fost polițiști în cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS). Aceștia au revenit, recent, din Congo, unde fuseseră trimiși la luptă de Horațiu Potra.
Mercenarul Horațiu Potra a intrat în atenția publicului larg în februarie anul trecut, când Vasile Badea, un fost luptător SAS din Poliția Capitalei, a murit în Congo. Atunci s-a aflat că bărbatul ar fi avut un contract cu Wagner, după care ar plecat în Africa prin intermediul lui Potra. Acolo, acesta trebuia să instruiască armata congoleză, care lupta împotriva grupării rebele M23. Atunci s-a aflat în mod public faptul că acesta recruta oameni din rândul „tinerilor” pensionari din structurile de forță ale statului.
Cu o lună în urmă, nu mai puțin de 300 de mercenari români au fost la un pas de moarte, după ce combatanții M23 au reușit să se impună pe câmpul de luptă. Aceștia au fost repatriați pe banii lui Horațiu Potra, iar unii dintre ei, foști polițiști SAS, ar fi fost trimiși de șeful lor să se ocupe de paza lui Călin Georgescu.
Foștii polițiști, în slujba lui Georgescu
Pensionarii din Poliție s-au alăturat, astfel, foștilor soldați care au servit în Legiunea Străină, dar și unor agenți de pază cunoscuți inclusiv în lumea interlopă.
Totodată, Poliția Capitalei s-a sesizat după ce un polițist activ, care până nu de mult a fost încadrat la SAS București, a fost filmat la mitingul AUR, în timp ce se afla în dispozitivul de pază al lui Georgescu, îmbrăcat în haine civile.
Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că Wilhelm Bendriș este un polițist problemă, care, în urmă cu doi ani a pierdut dreptul să poarte armă, după ce ar fi refuzat să fie testat psihologic. Polițistul a deschis o mulțime de procese, majoritatea îndreptate împotriva conducerii Poliției Capitalei.
„În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că, la protestul organizat la data de 1 martie, a participat și un agent de poliție, în ținută civilă, încălcând astfel prevederile art. 45 lit. E, cu incidența art. 10 din Legea 360/2002, respectiv polițistului îi este interzis să participe la greve, precum și la mitinguri, demonstrații, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic”, informa un comunicat al Direcției Generale de Poliției a Municipiului București (DGPMB) transmis sâmbătă.
Bendriș, exilat la Serviciul Logistic
La data de 3 martie, conducerea Poliției Capitalei a dispus declanșarea cercetării prealabile față de polițistul în cauză, în conformitate cu prevederile art. 59 din Legea nr.360/2002, în vederea stabilirii existenței/inexistenței abaterii disciplinare prevăzute de art. 57 lit. K din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului.
„Facem precizarea că anterior acestui eveniment, polițistul în cauză a refuzat să se supună evaluării psihologice, invocând diverse motive, conformându-se în cele din urmă și a refuzat să fie expertizat și din punct de vedere medico-militar, context în care, în scop preventiv și în baza rezultatelor evaluării, i-a fost retras dreptul de a purta și folosi armamentul din dotare, nu i-a mai fost prelungită autorizația de acces la informații clasificate, fiind totodată pus la dispoziția Serviciului Logistic”, mai arăta sursa citată.
sursă: gandul.ro