Autor: Liviu Alexa
Jurnalista Anca Alexandrescu de la Realitatea TV surprindea pe toata lumea ieri cand, pe pagina sa de Facebook, lauda oarecum Untold Dubai, eveniment organizat de Bogdan Buta, aflat in mijlocul unui scandal de proportii in Romania.
Dar Anca Alexandrescu nu era musai la distractie acolo. Cateva ore mai tarziu…
… declansa o bomba nucleara de presa, publicand pe acelasi cont de Facebook fotografii cu fostul adjunct al SRI, Florian Coldea, care legitimeaza practic cu prezenta sa controversatul eveniment, transmitand “lumii” un mesaj de sustinere a lui Buta. Acum intelegem mai bine de ce procurorii de la Cluj, acolo unde Coldea a preluat sefia executiva a Grupului de la Cluj, nu au avut nicio reactie in scandalul de pedofilie gay de care este acuzat Buta, ba chiar vor sa inchida dosarul, asa cum mi-au relatat sursele. Insa eu mai am niste informatii de context despre domnul Coldea si cu cine s-a anturat aseara la salonul VIP Romania al Untold Dubai.
Eu am la randul meu azi pentru voi dezvaluiri grele si exclusive.
Mai intai, pozele incredibile date in vileag de Anca, pe care o felicit pentru curaj.
Cand mai indrazneste careva sa zica ceva de genul ca unii jurnalisti sunt prea obsedati de Coldea pe care il vad bagat in toate, sa taca de acum inainte.
Aceste fotografii dovedesc clar cateva lucruri:
- reconfirma ce sustineam recent, si anume ca Florian Coldea a fost recuperat de SRI si trimis la inaintare in calitate de “politist rau” desemnat sa se ocupe de trebile murdare (“politistul bun” e Hellvig).
- Florian Coldea nu putea singur sa “inchida” subiectul meu cu Buta, incredibila mea dezvaluire de presa. Subiectul a fost omorat pentru ca au intervenit cei din SRI.
- Coldea e seful informal al retelei de influensari si “vedete” de carton din Romania care promoveaza LGBT si stau foarte aproape de droguri
Aseara, s-au intamplat lucruuuuuuri!
Coldea a inceput seara relaxat, purtand discutii indelungate cu bombardierul ipocrit Codin Maticiuc, zis si Poponet.
Dar mereu aproape de Coldea statea o blonda misterioasa. Eu stiu cine e.
E Marina Pandarof, sefa retelei M, arestata acum cativa ani pentru ca era furnizoarea principala de cocaina si curve pentru VIP-urile Bucurestiului, milionari sau politicieni, la niste petreceri selecte si… extreme, toate filmate.
Coldea este cel care a scapat-o pe Marina de ghearele procurorilor. Asa ca Marina ii e datoare la maxim si presteaza diverse comenzi la ordinul lui Coldea.
Bine, mie in poza de mai sus mi se pare ca parul lui Coldea e proaspat spalat, ca dupa dus, dar e destul de pixelata poza 🙂
Diacomatu a vrut sa il “curenteze”
Dar mai era cineva care nu il scapa din ochi pe Coldea. Sergiu Diacomato, fostul PMP-ist ce a fost sef la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), caruia Coldea i-a troznit un dosar penal de care Diacomatu a scapat cu greu.
Sursele mele mi-au spus ca aseara Diacomatu era la un pas sa il flocaie urat de tot pe Coldea, Coldea a facut pe el, caci Diacomatu era deja lansat. Au intervenit repede niste catei de-ai securistului, dar tot s-a lasat cu pahare de bautura aruncate dupa pensionarul securici si cu niste injuraturi si scuipati bine plasati.
L-am sunat si pe domnul Diacomatu azi dimineata, sa il intreb ce a fost pe acolo. Cumva relaxat, Diacomatu mi-a declarat:
“Acuma, eu ca sa va spun, domnule Alexa, dumneavoastra sunteti un jurnalist foarte informat, asa o fi daca ziceti. Eu eram obosit dupa multe ore nedormit, mie mi s-a parut ca am varsat din greseala un pahar pe domnul Coldea, mai mult nu imi aduc aminte”.
Dupa “incident”, Coldea s-a tirat intr-o parte mai linistita a salonului VIP, ca sa aiba de unde fugi daca s-ar mai fi ivit probleme.
Daca mai aveti ponturi, nu ezitati sa ma contactati.Pana una alta, Untold Dubai e un fiasco: aici aveti dovada clara ca public nexam.
Analiza El Confidencial – Înghețată, servicii secrete și un plan maiestru: cum și-a construit creatorul Digi imperiul său.
“El Confidencial” este cel mai tare site de investigatii din Spania, unul cu 23 de ani vechim. Azi, jurnalistii sai publica o analiza complexa despre mogulul media Teszari Zoltan. Mi s-a cerut si mie parerea si apar si eu cu cateva mentiuni citate. Pentru spanioli, si Teszari a devenit subiect, caci este cel care a intrat ca in branza in piata de telecom de acolo. (Liviu Alexa)
Sursa: AICI.
“În spatele acestei creșteri a afacerii se află o persoană cu un plan. Cineva care, de trei decenii, lucrează pentru a transforma Digi în una dintre cele mai mari companii de telecomunicații din Europa. Un individ cu nume și prenume: Zoltan Teszari.
Cu certitudine, în ultimele luni, ați întâlnit o camionetă de instalare Digi lucrând în apropierea casei dvs. Poate chiar dumneavoastră ați devenit clientul lor. Expansiunea acestei companii de origine română este fulminantă, ajungând într-un timp scurt să fie una dintre cele mai relevante piese de pe tabla națională a telecomunicațiilor. (n.r. cu referire la Spania).
Cu tarifele sale agresive de tip low-cost, operatorul de origine română a sustras în 2023 mai mult de un milion de clienți de la concurență, profitând de nevoile pentru prețuri mai mici în mijlocul crizei inflaționare. În plus, are asigurate premisele fuziunii dintre Orange și MásMóvil, o operațiune care va primi în curând aprobarea definitivă a Comisiei Europene, transformând astfel Digi în al patrulea operator de telecomunicații ca mărime de piață în Spania.
Compania este prezentă de asemenea, în România, Portugalia, Italia și Belgia. Adunând toate teritoriile, veniturile Digi au crescut cu 13% pe an în timpul primelor nouă luni ale anului trecut (își prezintă bilanțurile complete pentru exercițiul financiar următor la 29 februarie), atingând suma de 1.230 de milioane de euro. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, în aceeași perioadă din 2019, înainte de pandemie, cifra lor de afaceri era de 874,6 milioane de euro, deci s-a majorat cu peste 40% de atunci. Este o creștere care a fost stimulată de Spania.
Un miliardar retras într-o pădure
Teszari este numit “miliardarul fără chip”, datorită aversiunii sale față de camere. Există doar câteva fotografii publice cu el: câteva din tinerețea sa, una din 2002, făcută în timpul primirii unui premiu la o gală de afaceri, și alta, cea mai cunoscută, făcută câțiva ani mai târziu de un paparazzi în timp ce vorbea la telefon într-un parc. În altă ocazie, conform raportului publicat acum câțiva ani de săptămânalul maghiar Magyar Narancs, un fotograf maghiar a reușit să îi facă o fotografie la o recepție, dar Teszari s-a prins, l-a încolțit și nu l-a lăsat să plece până când nu a șters fotografia.
Pe Teszari îl numesc “miliardarul fără chip”, datorită aversiunii sale față de camere. Există doar un mânunchi de fotografii publice cu el. Conform tuturor mărturiilor, Teszari trăiește practic retras în anexa unui hotel lângă pădurea Băile Felix, în orașul transilvănean Oradea, locul său de naștere, foarte aproape de granița cu Ungaria. Biografia sa, plină de detalii misterioase, este demnă de o lucrare de ficțiune.
“Este un om de afaceri vizionar care se ascunde bine, cu un trecut ciudat și cu conexiuni ciudate în prezent”, explică Liviu Alexa, jurnalist la ziarul român Ziar De Cluj, care a publicat mai multe articole — unele foarte critice — despre omul de afaceri.
“Nu mai este doar un actor la nivel național, ci unul european, ținând cont de susținerea uimitoare pe care o primește din partea Comisiei Europene în legătură cu problema spaniolă”, spune Alexa pentru El Confidencial.
În 2019, o altă jurnalistă, Anca Andrei, a publicat în revista Capital un profil detaliat al lui Teszari, care și în prezent rămâne una dintre sursele de informații cele mai valoroase despre acest om de afaceri. Nu a reușit să îl intervieveze pe el, dar a vorbit cu mai multe persoane din cercul său apropiat, chiar și cu prieteni din copilărie și rude, care au oferit detalii surprinzătoare.
Un exemplu: Teszari nu numai că nu vorbește cu mass-media, dar nici măcar nu face asta cu subordonații săi, nici nu răspunde la apelurile prietenilor săi apropiați. Dacă vrea să vorbească cu ei, el este cel care returnează apelul.
“Nimeni la Digi nu știe cum să se poarte cu Teszari. Cei din pozițiile cele mai înalte au acces la adresa de e-mail [a unuia dintre cei mai apropiați angajați ai săi], unde trimitem diverse informații. Dar înțelegeam că nu vom primi un răspuns. Cel puțin, nu direct”, povestește un fost angajat Digi24, postul de televiziune pe care firma îl deține în România, în articolul scris de Anca Andrei.
Teszari s-a născut în 1970 în Oradea, într-o familie de muncitorei. Tatăl său, mecanic de profesie, a înființat o companie de servicii auto după Revoluția română din 1989, care a adus o prosperitate modestă familiei. În orice caz, aceasta nu era suficientă pentru a servi drept capital inițial pentru afacerile fiului său, care a trebuit să-și croiască propriul său viitor. Tânărul Zoltan Teszari visa să-și facă o carieră în armată, dar în ceea ce excelase într-adevăr fusese sportul, în special judo, o disciplină în care a participat la mai multe competiții internaționale și unde a avut un succes moderat. Acolo a legat o prietenie cu Marius Vizer, astăzi președinte al Federației Internaționale de Judo, care a rezistat până în prezent (Vizer este de asemenea apropiat de Vladimir Putin, ceea ce a declanșat unele speculații despre o posibilă relație între Teszari și președintele rus, pe care nimeni nu a putut-o demonstra).
Turnee, import și poate spionaj?
Dar elementul cheie al acelei perioade este că, în calitate de sportiv, la întoarcerea sa de la turneele internaționale, Teszari putea aduce bunuri din străinătate care erau rare în România comunistă a lui Nicolae Ceaucescu.
“Când era judoka, vindea aceste produse: blugi, alcool, pentru că înainte de 1989 în România nu puteai găsi nimic. Așa că pleca în străinătate pentru o competiție, și când se întorcea aducea diferite produse pe care le putea vinde. Așa a început”, explică Anca Andrei pentru El Confidencial.
Același lucru îl explică și Liviu Alexa: “După Revoluția română din 1989, următorii șapte ani au fost El Dorado-ul pentru micii antreprenori. Țara avea nevoie de mărfuri, de infrastructură. Dacă cumpărai o pereche de blugi de doi dolari în Turcia, îi puteai vinde în România pentru 15 dolari”.
Însă Anca Andrei menționează o posibilitate mai înspăimântătoare: “Din câte știu, înainte de 1989, pentru a putea părăsi țara trebuia să semnezi un document angajându-te să furnizezi informații [Securității, serviciile de informații ale lui Ceaușescu]. Erai obligat, nu era nevoie să fii cineva care să-și trădeze prietenii, dar altfel nu ți-ar fi dat permisiunea”, explică jurnalista.
“Deci cred că, ca unul dintre puținii care puteau călători în străinătate, ca un judoka care câștiga competiții, probabil avea legături cu serviciile secrete și cu persoanele din jurul acestora. Probabil, acestea l-au ajutat să dezvolte o anumită abilitate de gestionare a afacerilor. Și de aceea a decis să fie destul de invizibil, nu ca alții”, mai menționează Anca Andrei.
Presupusul rol al serviciilor de informații române în peisajul afacerilor din țară apare din nou și din nou în timpul documentării acestui articol, ceva ce toate sursele consultate de El Confidencial ne-au indicat, atât cele care au acceptat să fie citate deschis, cât și cele care au vorbit off the record.
“Serviciile secrete române sunt implicate destul de mult în piața media românească, de exemplu, în toate marile canale de televiziune tradiționale și ziare”, opinează Andrei. “Atunci când ești atât de important și ai informația, de obicei ai serviciile secrete în jurul tău”, adaugă jurnalista.
“Serviciul de informații român are legături importante cu fiecare operator de telecomunicații care activează în țară”, confirmă Liviu Alexa. “Teszari era mai interesant, pentru că se crede că acționa ca agent sub acoperire pentru SRI”, adaugă jurnalistul, folosind acronimul Serviciul Român de Informații, agenția națională de informații a țării.
Legătura cu serviciile de informații “este o posibilitate, pentru că nu se știe exact cum Teszari, un modest judoka, a ajuns atât de departe. A devenit prieten cu Ioan Bendei, și împreună au construit un imperiu, și te întrebi cum au reușit; [Teszari] nu era cineva versat în tehnologia informației. Prima lui afacere a fost vânzarea de înghețată”, subliniază Anca Andrei. Persoana pe care o menționează reporterul, Bendei, urma să devină partener cheie al lui Teszari și să ajungă acționar și administrator al RCS & RDS, compania-mamă a Digi. Dar nimeni nu știe cum s-au întâlnit cei doi. În orice caz, acest lucru s-a întâmplat mai târziu.
O strategie calculată
După Revoluția română, Teszari s-a întors la Oradea, unde s-a asociat cu un prieten din copilărie, Ludescher Csaba, pentru a înființa o mică afacere de vânzare de înghețată. “Zoli a gândit totul foarte inteligent. L-a ales pe Csaba ca partener pentru că era nepotul episcopului Tempfli Jozsef, și astfel li s-a permis să se așeze în curtea Bisericii Catolice Romane, o zonă foarte bună pentru acest tip de afaceri”, spune un prieten apropiat al lui Teszari în articolul lui Andrei.
Nu a durat mult până când Gelateria, numită Rubin & King, a avut un succes uriaș, și în scurtă vreme cei doi prieteni controlau cel mai mare distribuitor de produse pentru producția de înghețată din Transilvania.
Între timp, Teszari a început să investească într-o altă companie dedicată importului de componente electronice și într-o companie de televiziune prin cablu. În 1995, a fondat firma RCS și a început să absoarbă mici rețele locale de televiziune. ” Teszari a observat că in industria de cablu există un potential incredibil de achiziții din rândul actorilor mici care-și dezvoltaseră imediat după revoluție, companii minuscule de cablu, de cartier ca să zicem așa, profitând de teribila foame a unui popor ce nu a văzut la televizor nimic timp de 30 de ani. În timp ce Orange și Vodafone erau ocupați cu investiții în rețele și operau cu cuvinte necunoscute pentru români precum ”due dilligence”, ba aveau și contracte pompoase de 150 de pagini, Teszari mergea peste fiecare patronaș din fiecare cartier al municipiilor reședință de județ și-i cumpăra cu fulgi cu tot, cu o grămadă de cash pe masa, adeseori la negru, și în baza unor contracte de maximum 2 pagini, simple, ca să nu se sperie guvizii. “, scrie Alexa într-unul dintre lungile sale articole.
„Achizițiile organice, făcute cu răbdare, dar și extrem de rapid, l-au adus pe Teszari în postura de actor neașteptat și important al industriei de telecom”, adaugă Alexa.
În plus, în articolul Ancăi Andrei, jurnalistul Adrian Cris explică cum Teszari căuta “punctul slab în companiile pe care voia să le cumpere, de exemplu, angajați în poziții cheie cărora, în schimbul informațiilor interne, le promitea avantaje și poziții mai bune în companie. Astfel, armat cu datele obținute în acest fel, inițiază negocieri din poziția cuiva care știe totul”. În 1998, Teszari a creat o companie dedicată furnizării de servicii de internet, RDS, care în curând a absorbit alți competitori sau i-a lăsat fără piață. În același an, firma a intrat în Ungaria, iar în anul următor în Slovacia. “Vreau să transform RCS în cel mai important grup de comunicații din România”, a declarat antreprenorul în 2002, în timpul unui eveniment de prezentare a primului clasament al celor mai bogați oameni din țară, ceea ce oferă o idee despre planurile sale ambițioase.
În acea perioadă, la doar 34 de ani, Teszari avea deja un patrimoniu personal de peste un milion de euro, iar la acea vreme Digi era deja principalul furnizor de internet din România.
Extinderea europeană, complicată de scandaluri
În 2003, a fost lansat Digi TV, canalul de televiziune de vârf al companiei. În 2005, RCS și RDS s-au unit pentru a oferi un pachet combinat de telefonie, internet și televiziune, care s-a dovedit a fi foarte atractiv pentru utilizatori, în mare parte datorită strategiei lor de prețuri cu până la 20% mai mici decât concurența. Compania a început să ofere aceleași servicii și în țările vecine: Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Croația, Serbia… Până în 2008 a ajuns și în Spania. La început, oferea doar minute bonus pentru apelurile mobile către România, profitând de număr mare de imigranți de această naționalitate din țara noastră, dar curând s-a extins și către alte activități.
În paralel, se extindea către noi piețe europene, cum ar fi Belgia, Italia sau Portugalia, în timp ce renunța la țările estice încheind acorduri profitabile cu operatorii locali pentru vânzarea activelor lor în aceste locuri.
Dar nu totul a fost un drum ușor. RCS & RDS a fost implicată în unele controverse și scandaluri de anvergură. În 2017, Ioan Bendei, partenerul de afaceri de lungă durată al lui Teszari și atunci CEO al firmei, a fost acuzat că a dat mită în valoare de 3,5 milioane de euro lui Mitica Dragomir, pe atunci președintele ligii profesioniste de fotbal din România, în schimbul drepturilor de transmitere a meciurilor. Ambii au fost condamnați la patru ani de închisoare în 2019, dar au fost achitați în apel doi ani mai târziu. În același timp, Bendei a fost șantajat de un afacerist rival, Sorin Alexandrescu, din cadrul grupului de televiziune Antena, să semneze un contract pe cinci ani în valoare de 6,5 milioane de euro anual pentru a transmite toate canalele acelei rețele, sau altfel ar fi declanșat o campanie de denigrare împotriva firmei lui Teszari. Alexandrescu a fost condamnat pentru aceste fapte. În orice caz, Bendei a fost forțat să-și dea demisia din firmă din cauza acestui cumul de scandaluri.
Aceste probleme s-au reflectat în raportul financiar din 2021 auditat de KPMG, care menționează “mai multe procese judiciare și regulatorii” printre complicatiile cu care se confruntă firma. Dar principalul punct de îngrijorare pentru KPMG este lipsa de “documentație adecvată de suport pentru aceste sume, cum ar fi contracte de închiriere”, în legătură cu vânzarea activelor Digi în Ungaria către firma maghiară 4iG, în valoare de 625 de milioane de euro. ” În consecință, nu am putut determina dacă au fost necesare ajustări ale acestor sume sau sumele aferente din situațiile consolidate ale profiturilor sau pierderilor și ale altor venituri globale sau fluxuri de numerar”, indică evaluarea KPMG. O formulare care se repetă aproape literalmente în raportul din 2022, ultimul publicat.
În Spania, a avut un parcurs mai liniștit. A ajuns în plină criză financiară, cu un model bazat pe oferte de preplată pentru telefonie mobilă care era destinat în principal clienților imigranți. De atunci au trecut 16 ani în care și-a conturat un business care încearcă să-și maximizeze profiturile prin tarifele agresive de tip low-cost. În primul deceniu în țară, a mers pe drumul său fără să facă prea mult zgomot. Abia în 2017 s-a decis definitiv să lanseze oferte agresive, o strategie care i-a permis să atingă un milion de clienți de telefonie mobilă. Un an mai târziu, și-a extins sfera de activitate prin includerea internetului în ofrta sa, un pas pe care l-a putut face după ce a ajuns la un acord cu Telefónica pentru a folosi rețeaua lor de fibră optică. După o investiție de 1 miliard de euro, acum are propria sa rețea de fibră optică în Spania. Acum, intenția sa este să facă același lucru cu telefonia mobilă, obiectiv care este pe drumul cel bun, după ce a semnat cu Orange și MásMóvil câteva înțelegeri care îi vor permite să dețină în proprietate trei licențe de spectru, contra unei sume de 120 de milioane de euro. În plus, a convenit asupra unei opțiuni viitoare care îi va permite, dacă va decide acest lucru în funcție de interesele sale, să folosească rețeaua mobilă Orange în condiții preferențiale. Este un acord care îi permite să negocieze actualul său contract cu Telefónica dintr-o poziție de putere.
Și spre deosebire de alte multinaționale care oferă servicii la costuri reduse în toate tipurile de domenii, rentabilitatea sa nu se bazează pe exploatarea forței de muncă. Surse sindicale afirmă că condițiile de muncă sunt printre cele mai bune din domeniu. “Este cel mai bun loc de muncă pe care l-am avut, deși am trecut prin mai multe companii de telecomunicații”, a declarat unul dintre instalatorii lor.
În cazul în care, așa cum pare, reușește în cele din urmă toate aceste obiective, intenționează să investească în Spania un total de 2 miliarde de euro în următorii șapte ani pentru a-și crește clientela, conform unei declarații într-un interviu pentru El Mundo. În prezent, are 6,1 milioane de clienți, conform celor mai recente date actualizate pe site-ul său web. Cu toate acestea, este un număr care va crește când va raporta rezultatele complete ale exercițiului financiar în data de 29 februarie.
Până acum, ultimele date cunoscute sunt cele pentru primele nouă luni ale anului trecut. În timpul acelei perioade, veniturile sale din Spania au crescut cu 30,5% în termeni anuali, până la 465,7 milioane de euro, devenind singura țară în care a crescut semnificativ. Concret, țara noastră a reprezentat 33,5% din cifra de afaceri totală a grupului, față de 19% cât reprezenta în 2019, exact anul anterior pwerioadei în care coronavirusul a inițiat o criză inflaționistă care ulterior care s-a dezlănţuit ulterior odată cu războiul din Ucraina.
România, piața lor de origine, reprezintă 64,6% din venituri, în timp ce Portugalia, Italia și Belgia reprezintă doar 2%. În România și în alte țări, nu lipsesc criticii care semnalează riscurile ca firma-mamă a Digi să ajungă un fel de monopol, dar până acum, de bine, de rău acest lucru nu a constituit un obstacol pentru ca firma să continue să cucerească piețele.
După cum a spus un rudă a lui Teszari în articolul Ancăi Andrei, reporterul român, în 2019: “Astăzi vrea ca RCS & RDS să devină cel mai important grup de comunicații din Europa și mâine va dori lumea. Pentru că așa este Zoly.” În prezent, visele de extindere ale lui Zoltan Teszari sunt mai reale ca niciodată.
sursă: strictsecret.substack.com