Autor: Oana-Medeea Groza
Cozmin Gușă a prezentat emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, în mare zi de sărbătoare, Ziua Națională a României, chiar din inima Ardealului, alături de o familie de gospodari români, harnici și patrioți, cu ajutorul cărora Gold FM a reușit să le reamintească românilor de pretutindeni cum se sărbătorește ziua națională într-un mod neaoș.
Cum se sărbătorea 1 Decembrie înainte de ’89 vs. cum se sărbătorește acum
Călin Zanc a fost primul reprezentant al familiei de gospodari care a luat cuvântul și a acceptat provocarea lui Cozmin Gușă de a povesti și de a depăna amintiri despre ce înseamnă Ziua Națională și cum a sărbătorit de-a lungul timpului frumoasa zi de 1 Decembrie. Întrebat despre cum se sărbătorea Ziua Națională în trecut și cum se sărbătorește acum, Călin Zanc a răspuns:
„Pot să spun că înainte o sărbătoream cu mult mai multă patimă și cu drag, pentru că simțeam cu adevărat că suntem români, parcă eram mai uniți înainte și eram mult mai atenți la sărbători. Acum simt așa… un fel de răceală. Înainte mai arboram drapelele. Acum a devenit o sărbătoare mai mult politică și una, așa, de faimă: ‘mă duc să mă vadă lumea că sărbătoresc 1 Decembrie cu drapelul pe piept’. Dar n-am mai simțit unitatea pe care românii o aveau înainte de ’89 și un timp după. Lumea se îndepărtează din ce în ce mai mult de sărbătoarea națională. Românii sunt nemulțumiți de unele lucruri și se răzbună pe ce nu trebuie, adică exact pe a simți și a trăi românește”.
Din proprie experiență, întrucât face călătorii în afară destul de des, Călin Zanc a spus că românii din diaspora apreciază mai mult sărbătorile și mâncărurile tradiționale, ba chiar le caută mereu și se bucură cu adevărat de ele. Aici își face simțită prezența dorul puternic de țară.
Clădirea afacerii – Călin Zanc conduce o afacere de succes cu lactate someșene
Inițial, Călin Zanc a început din postul de consultant la o companie cunoscută din domeniu. Fratele său Ambrozie era cel care se pricepea și avea cunoștințe vaste în domeniu, fiind inginer zootehnist. Cei doi frați au hotărât să-și deschidă propria afacere și au pornit astfel într-o călătorie anevoioasă, trebuind să se lupte cu marile companii străine care au acaparat România. Ușor, ușor au început întâi să colecteze lapte de la producătorii locali din județele din jurul Dejului.
Pe măsură ce a trecut timpul și au deprins tainele acestei îndeletniciri, cei doi frați și-au extins afacerea și au reușit să producă din ce în ce mai mult. Ceea ce deosebește produsele lor de cele de pe rafturile magazinelor este tocmai calitatea laptelui, care este obținut de la vaci, oi sau bivolițe crescute natural, și nu conține niciun fel de aditivi sau substanțe nocive, fiind făcut după rețete tradiționale.
Deși este foarte greu să lupți cu multinaționalele și cu marile firme care au luat cu asalt piața și deși frica de faliment a fost adeseori foarte mare, Călin Zanc nu s-a dat bătut și a mers mai departe, ajutat, bineînțeles, de fratele său, Ambrozie. „Sunt bucuros că avem peste 2200 de producători și mă bucur că pot să fac ceva pentru ei. Și fac și ei ceva pentru mine la rândul lor. Nu pot trăi eu fără ei sau ei fără mine. Suntem cumva împreună și asta e foarte important. Așa le dai oamenilor speranță să nu renunțe la tradiții și la a avea gospodării proprii”, a declarat mândru Călin Zanc.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro