Autor: Maria Teodora Șuta
În cadrul emisiunii ” Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a detaliat operațiunea trădării Roșiei Montane. Aceasta a fost inițiată de două servicii secrete ale României, ce urmăreau devalizarea zăcămintelor de aur.
În urma demersurilor succesive ale guvernelor României, Roșia Montană a intrat zilele trecute în patrimoniul UNESCO. În acest patrimoniu a intrat acel perimetru aurifer care este deja exploatat de români în urmă cu mii de ani. Totuși, concesiunea de 14 hectare acordată companiei Gold Corporation, a crescut la peste 140 de hectare. Acestea cuprind și alte zăcăminte aurifere din zonă, ce nu ar trebui exploatate.
Sub mandatul prezidențial al lui Traian Băsescu și sub cel de premier al lui Victor Ponta, s-au petrecut două procese. Primul a reflectat într-un mod suspect bursa de la Toronto, unde acțiunile Gold Corporation au avut creșteri și căderi suspecte. În urma fluctuațiilor bursei, mulți indivizi implicați s-au îmbogățit. Totuși, nu există vreo dovadă că printre beneficiari se numără și cei care au reverberat bursa aurului de la Toronto
Al doilea fenomen a fost generat de presiunile făcute de compania Gold Corporation în vederea obținerii unui acord de mediu. De asemenea, compania urmărea și exploatarea aurului și a celorlalte metale prețioase pe bază de cianuri. Aceste presiuni au fost exercitate prin contactele reprezentanților acestei companii, fie prin intermediul unor oameni politici.
În Parlamentul României s-a luat decizia creării unei comisii de anchetă pe această temă a aurului de la Roșia Montană. În fața acestei comisii au fost analizate consecințele exploatării materialelor prețioase de la Roșia Montană. Prima concluzie trasă a fost că exploatarea pe bază de cianuri trebuia interzisă sub orice formă. A doua concluzie muta operațiunea în domeniul penal, fiind prezentate mai multe infracțiuni ale căror anchete nu au avut loc niciodată.