Autor: Natalia Morari
În ultima perioadă, miliardarul american Elon Musk ne-a obișnuit cu mesaje controversate legate de România pe platforma pe care o deține lăsând impresia că i-ar păsa cumva de situația socio-politică din țara noastră.
„Tipul ăsta nu e un judecător, e un tiran”, a scris Musk pe X într-o postare referitoare la recentele declarații făcute de președintele CCR, Marian Enache, legate de anularea alegerilor din România, de respectarea legii și de comentariile făcute de vicepreședintele SUA JD Vance pe acest subiect.
Anterior, a transmis un alt mesaj în care susține că „România merită să aibă suveranitate”, făcând referire la o altă postare a utilizatorului Inevitable West, care titrează, cu titlu de breaking news: „Călin Georgescu anunță că, în prima lui zi ca președinte, va interzice întreaga rețea rețea Soros în România”.
Înainte ca susținătorii lui Călin Georgescu să jubileze și să strige la unison că până și SUA condamnă anularea alegerilor și este de partea suveranistului Călin Georgescu, ar trebui să-și pună o întrebare critică: este într-adevăr SUA de partea lui Georgescu sau are alte interese și face uz de situația din România pentru a și le îndeplini?
Analizând perioada de când Elon Musk și-a orientat atenția asupra România se constată că acesta și-a intensificat retorica referitoare la țara noastră imediat după discursul vicepreședintelui JD Vance de la Munchen, când a precizat că alegerile din România au fost anulate „pe baza suspiciunilor fragile ale serviciilor de informații și ale presiunii enorme din partea vecinilor continentali”. Unii pot spune că este o simplă coincidență, dar această aliniere de poziții este una coordonată și se înscrie într-o strategie mai amplă de destabilizare a democrațiilor occidentale. Administrația Trump nu este interesată de situația socio-politică din România, ci doar face uz de acesta pentru a pune presiuni asupra altor state, precum Germania, să nu aplice aceleași măsuri pe care România le-a luat pentru a-și proteja democrația și dreptul cetățenilor la un proces electoral corect și neviciat de interferențe externe.
Să nu uităm că în Germania vor avea loc alegeri în weekend, unde formațiunea naționalist-autoritară Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) se clasează în sondaje pe locul doi, iar Administrația Trump, prin voci precum ale lui JD Vance și Elon Musk, care chiar a susținut deschis votarea AfD, este interesată în mod vizibil ca aceast partid naționalist să obțină un scor cat mai mare și să elimine orice risc ca aceste alegeri să fie anulate, inclusiv după precendentul din România.
De ce SUA este atât de interesată de o victorie a AfD? Pentru că este în interesul SUA să aibă interlocutori care se aliniază ideologic cu viziunea actuală a Washingtonului, indiferent de consecințele care ar putea surveni în Europa odată cu venirea unor astfel de formațiuni la conducere.