Anul 2024 a adus o serie de pierderi dureroase pentru România, lăsând un gol imens în muzică, teatru, cinematografie, politică, sport și lumea mondenă. De la artiști care ne-au încântat sufletele, până la lideri care au marcat istoria recentă, aceste personalități au lăsat în urmă o moștenire care va dăinui.
Articolul de față este un omagiu adus celor care, prin talentul și dedicarea lor, au scris pagini memorabile în cultura și societatea românească.
Florentina Satmari (15 februarie)
Florentina Satmari a murit în februarie 2024. A fost una dintre numele de care se leagă istoria TVR. Florentina Satmari a fost una dintre cele mai mari realizatoare TV ale României. Trista veste a fost anunțată de Matilda Pascal Cojocărița, interpretă de muzică populară, unul dintre colaboratorii apropiați ai Florentinei Satmari.
„Ne-a părăsit MĂMUCA Florentina Satmari, unul dintre marii profesioniști ai Televiziunii Romane, cea care a format zeci și sute de artiști, dându-le aripi în lumea cântului! Cu mare durere în suflet vă spun drum lin către stele, Mămuca, odihnă în lumină, aplauze și flori!”, a scris atunci artista pe pagina sa de socializare.
Absolventă a Conservatorului de Muzică “Ciprian Porumbescu” – secţia canto clasic, Florentina Satmari a scris o pagină de aur în istoria TVR datorită nenumăratelor emisiuni de muzică populară pe care le-a produs la sugestia şi îndrumarea marelui om de televiziune Tudor Vornicu.
A descoperit şi a lansat numeroase tinere talente pe care azi le regăsim în Filmoteca de Aur a TVR, a realizat împreună cu Paul Urmuzescu emisiuni-spectacol intitulate de la “Allhambra la Tănase”, dar şi emisiuni despre creaţia marilor compozitori, s-a implicat în organizarea Festivalurilor: “Crizantema de Aur” de la Târgovişte, “Maria Tănase” de la Craiova.
Mioara Roman (23 februarie)
Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman, a încetat din viaţă la vârsta de 83 de ani, la azilul privat din Snagov unde locuia. A murit în somn, în urma unui stop cardiorespirator. Anunţul privind moartea Mioarei Roman a fost făcut pe Facebook de fiica sa cea mică, Oana Roman. Mioara Roman a fost jurnalistă, profesoară de limbi orientale la Universitatea din București și om de radio.
„Drum lin în lumină mama mea bună și frumoasă. Îngerii să te vegheze și să povestești tuturor acolo sus toate lucrurile minunate pe care le povesteai aici. Tot ce sunt îți datorez. Mulțumesc mămica mea pentru tot. Te iubesc și te voi iubi mereu! Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în pace”, a scris Oana Roman pe Facebook.
Dinu Săraru (2 martie)
Scriitorul Dinu Săraru a murit în 2 martie, la Spitalul Universitar din București, la vârsta de 92 de ani.
Dinu Săraru, scenarist, scriitor, publicist, om de teatru, s-a născut la 30 ianuarie 1932, la Râmnicu Vâlcea. Acesta a intrat în presă acum 74 de ani, la 13 noiembrie 1950, la Radio România. După romanele semnate de Dinu Săraru au fost făcute patru filme și patru piese de teatru. Acesta a fost director general al Teatrului Național I.L.Caragiale între 2000-2004 și a creat Muzeul Teatrului Național.
George Nicolescu (26 martie)
George Nicolescu a murit pe 26 martie, la vârsta de 74 de ani, lăsând în urmă o avere muzicală inestimabilă, o soție îndurerată, copii și nepoți. Artistul, care a făcut nemuritor cântecul „Eternitate”, a fost înmormântat la Ploiești.
„El a făcut în 2000 un accident vascular și de atunci a rămas cu probleme. Acum doi ani a căzut în baie și s-a lovit foarte tare la un genunchi și nu prea mai putea să meargă chiar dacă noi ne-am interesat și am și am adus un doctor cu care să facă kinetoterapie, tot greu s-a descurcat.
Plus că de un an nu prea mai avea poftă de mâncare, pe zi ce trecea el mânca din ce în ce mai puțin și când vedeam asta mie mi se rupea sufletul în două. Ultima lună din viața lui a petrecut-o mai mult prin spital, a fost internat la Spitalul Universitar unde doctorii Bogdan Dorobăț, Sorina Diaconu și Sorin Alexandrescu au avut mare grijă de el. Doctorul Bogdan Dorobăț a reușit să îl convingă să se interneze pentru că el nu voia. În spital, cât a fost internat, medicii i-au făcut și o ecografie și i-au găsit între lobi o tumoră, fiicatul nefiind afectat”, a povestit doamna Georgeta, văduva lui George Nicolescu, pentru click.ro. George și Georgeta erau împreună din adolescență, au avut doi copii și trei nepoți.
Ilie Șerbănescu (8 aprilie)
Ilie Şerbănescu, analist economic și fost ministru al Reformei la finalul anilor ’90 în Guvernul condus de Victor Ciorbea, a murit în 8 aprilie, la vârsta de 81 de ani.
Ileana Stana-Ionescu (30 iunie)
Ileana Stana Ionescu a murit pe 30 iunie, în somn, la vârsta de 87 de ani, și a fost incinerată pe 8 iulie, așa cum i-a fost dorința. În acele clipe grele, văduvul ei, Andrei Ionescu, a spus câteva cuvinte cutremurătoare, ca o profeție, știind că nu poate trăi mult fără iubirea vieții lui: „urmez eu!”. După cinci luni, se stingea și el.
„Este greu, dar Dumnezeu mi-a dat putere! Azi a fost incinerată (n.r. 8 iulie), apoi urna cu cenușă va fi depusă în cimitirul crematoriului, acolo avem o casetă. Ileana a dorit să fie incinerată, ca să fie lângă mama ei, urmez eu! Oricum nu voia niciodată să vorbească despre moarte, evita subiectul, ea era mai sensibilă, suferise și câteva AVC-uri”, a declarat atunci Andrei Ionescu, pentru Click!, profund îndurerat.
Nicu Covaci (2 august)
Liderul formaţiei Phoenix, Nicu Covaci, a încetat din viaţă în 2 august, la vârsta de 77 de ani. El fusese supus unei operaţii pe creier, în primăvara acestui an, la Spitalul Judeţean din Timişoara, după ce rezultatele unor analize indicau că are o tumoră pe creier.
Anunţul a fost făcut pe pagina sa de Facebook: ”De azi ne-aşteaptă, Dincolo, Cel Ce Ne-a Dat Nume. Prin TOT ce ne-a lăsat Moştenire, Nicu Covaci este, de azi, Pururi, NEMURITOR!”.
Liviu Crăciun (24 septembrie)
Liviu Crăciun, actor al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti, a murit la vârsta de 89 de ani.
„Cu adâncă tristeţe ne luăm rămas bun de la actorul Liviu Crăciun, care ne-a părăsit într-o zi senină de septembrie. Amintirea sa va rămâne vie prin rolurile memorabile pe care le-a întruchipat pe scenă şi pe ecran, dar şi prin bunătatea şi generozitatea sa, care au lăsat o amprentă de neşters în inimile celor care l-au cunoscut. Drum lin către stele!”, a transmis TNB, în septembrie.
Delia Budeanu (19 octombrie)
Una dintre cea mai cunoscute crainice din istoria Televiziunii Române de dinainte de ’90, populara și îndrăgita Delia Budeanu, s-a stins în 19 octombrie 2024, înconjurată de întreaga familie.
Delia Budeanu avea doi copii, pe Diana, născută în 1969, din mariajul cu medicul Romulus Balaban, de care a divorțat după un an de mariaj, și pe Radu Ioan (fostul soț al Danei Budeanu), rezultat din căsătoria cu jurnalistul Radu Budeanu.
Delia Budeanu a fost bunică iubită pentru cei patru nepoți din partea fiului. Radu Budeanu are două fete cu Dana Budeanu, pe gemenele Dana și Maria, care au 20 de ani, și doi băieți cu actuala soție, Cristina Săvulescu.
Silviu Prigoană (12 noiembrie)
Silviu Prigoană a murit în 12 noiembrie, după ce a făcut atac de cord într-un restaurant din Bran, județul Brașov. A lăsat în urmă o familie dezbinată și săptămâni întregi de scandaluri.
După divorțul din 2015 de Adriana Bahmuțeanu, al cincilea și ultimul, Silviu Prigoană și-a refăcut viața alături de Mihaela Botezatu, femeia alături de care a trăit până în momentul morții. Cu toate că au avut o relație care a durat 8 ani, cei doi nu s-au căsătorit civil. În anul 2016, Silviu Prigoană și Mihaela și-au unit destinele doar în fața lui Dumnezeu, printr-o ceremonie religioasă, fără să oficializeze relația în acte.
Silviu Prigoană a lăsat în urmă patru copii: doi băieți cu Viorica Ciceu, Honorius îi Silviu, și alți doi băieți cu Adriana Bahmuțeanu.
Cu o săptămână înainte de Crăciun, Adriana Bahmuțeanu a pierdut procesul intentat pentru custodia copiilor ei minori. Eduard și Maximus au rămas să locuiască în casa tatălui lor, alături de frații vitregi, iar mama lor are program de vizite.
Bela Karoly (15 noiembrie)
Bela Karolyi a murit la 82 de ani, subit. Născut în Cluj, acesta a fost legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, alături de care a făcut istorie. În ultima perioadă se confrunta cu probleme de sănătate și era îngrijit, în permanență, de o soră medicală. Acesta locuia, împreună cu soția lui, în SUA.
Gabriel Cotabiță (23 noiembrie)
Gabriel Cotabiță a murit pe 23 noiembrie, la vârsta de 69 de ani, după două săptămâni petrecute pe patul de spital. Un șoc cardiogen i-a fost fatal artistului, care în ultimii 10 ani a trecut prin multe încercări cu sănătatea.
Gabriel Cotabiță a suferit un infarct în mai 2015, când era în sala de fitness a Hotelului Hilton din Bucureşti. El a fost atunci internat la Spitalul Floreasca și a scăpat. Apoi a fost trimis pentru recuperare la Spitalul Elias, de unde a fost externat în luna iulie a aceluiași an.
Gabriel Cotabiță ar fi fost internat pe 11 noiembrie la spitalul Universitar din Capitală, scrie observatornews.ro. Artistul ar fi fost în comă de ceva timp, însă familia ar fi preferat să fie discretă privind această situație. Dirijorul Ionel Tudor a mărturisit că îndrăgitul cântăreț avea probleme de sănătate și era intubat.
Marius Bațu (23 noiembrie)
În aceeași zi în care s-a stins Gabriel Cotabiță, un alt cântăreț a trecut la cele veșnice. Marius Baţu, o legendă a muzicii folk din România, fost colaborator al trupei Holograf şi al formaţiei Pasărea cu Colibri, a murit la 65 de ani. „Ne-a părăsit Marius Baţu. Devreme, mult prea devreme… Un artist deosebit, o voce minunată, un coleg cum rar am putut întâlni, un om deosebit de bun, un prieten! Inima lui a încetat să mai bată, iar cântecul lui şoptit s-a stins. Drum lin la stele, Kir Marius, Dumnezeu să te-odihnească!”, a scris atunci Nicu Alifantis, în social media.
Marius Baţu s-a născut la 30 octombrie 1959 şi a fost o figură marcantă a muzicii folk din România şi a colaborat cu numeroşi artişti din domeniul folk şi rock, precum Holograf, Mircea Vintilă, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Dinu Olăraşu, Ilie Stepan Project şi Compact. De asemenea, a cântat alături de celebra formaţie Pasărea Colibri, cu care a lansat albumul „Încă 2000 de ani”
Andrei Ionescu (27 noiembrie)
Actorul Andrei Ionescu, soțul Ilenei Stana-Ionescu, a încetat din viață în 27 noiembrie, la numai cinci luni de la decesul celebrei sale soții. Femeia care l-a îngrijit până în ultima clipă de viață, Nadia, a spus că bărbatul a murit în somn, asemeni celei care i-a stat alături, ca soție, timp de 67 de ani.
Ileana Stana-Ionescu și Andrei Ionescu au avut un singur fiu, pe Andrei Manuel, care lucrează la un spital din Tacoma, statul Washington. Tot acolo și-a întemeiat o familie cu o tânără de origine mexicană.
Helmut Duckadam (2 decembrie)
Helmut Duckadam, denumit „Eroul de la Sevilla”, a murit luni, 2 decembrie, la vârsta de 65 de ani, la Spitalul Militar din București. Vestea neagră a fost anunțată de fostul fotbalist Marcel Pușcaș. Fostul președinte de imagine al clubului de fotbal FCSB s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate în ultimii ani, iar în septembrie 2024 a fost supus unei intervenții chirurgicale pe cord deschis.
Născut pe 1 aprilie 1959 la Semlac, judeţul Arad, Helmuth Duckadam a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 cu Steaua şi a fost de două ori campion al României, în 1985 şi 1986.
A fost supranumit „Eroul de la Sevilla”, după ce în finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona a apărat toate cele patru lovituri de departajare, executate de Alexanco, Pedrazza, Alonso şi Marcos. Performanţa reuşită de Helmuth Duckadam pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla este înscrisă în Cartea Recordurilor.
Helmuth Duckadam era căsătorit cu Alexandra din iunie 2007 și au împreună o fiică de 16 ani, Julianne. Din căsătoria anterioară, cu Ildiko, de care a divorțat după 27 de ani de mariaj, Helmut Duckadam are doi copii, pe Robert și Brigitte, care au rămas în America cu mama lor.
Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk (12 decembrie)
Toboşarul trupei VUNK, Nicu Sârghea, a murit în 12 decembrie, la vârsta de 48 de ani, anunţul fiind făcut de colegii de trupă pe pagina oficială de Facebook.
”Nu există cuvinte suficiente pentru a descrie ce simţim acum. Astăzi, lumea noastră a devenit mai tăcută. Nicu, toboşarul nostru, prietenul nostru, membru fondator VUNK, ne-a părăsit”, este anunţul postate de trupa VUNK pe pagina oficială de Facebook.
Colegii lui Nicu Sârghea, care avea 48 de ani, afirmă că îi vor simţi ”mereu ritmul în fiecare cântec”. ”Îi vom purta amintirea în suflete. Suntem alături de familia sa şi de toţi cei care l-au cunoscut şi iubit”, a mai transmis trupa.
Mircea Diaconu (14 decembrie)
Mircea Diaconu a murit pe 14 decembrie, cu doar câteva zile înainte să împlinească 75 de ani. Născut în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, actorul a fost comemorat de familia îndoliată.
„Mircea Diaconu a murit de cancer de pancreas, nu de colon. A descoperit că are această boală necruțătoare acum un an și jumătate, nu de ani de zile, și s-a luptat în tăcere, plin de speranță, până în ultima clipă.
Nu a uitat niciodată de unde a plecat, a iubit satul natal și s-a întors mereu la rădăcini, dar a locuit lângă București în ultimii 24 de ani. Nu a lăsat în urmă niciun testament, nici nu a suferit vreo traumă în urma divorțului meu de acum 13 ani și nici eu”, a scris Ana Diaconu pe pagina ei de Facebook, în dreptul unui filmuleț în care apar imagini cu regretatul ei tată.
Valentin Petricenco, fostul toboșar al trupei Proconsul (21 decembrie)
Valentin Petricenco, fostul toboșar al trupei Proconsul, a murit chiar în preajma Crăciunului. Anunțul a fost făcut de foștii săi colegi, pe pagina oficială de Facebook a trupei.
„Cu profundă durere, am aflat azi că Vali nu mai este! Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme. Cei 30 de ani petrecuți împreună, rămân, atât cât ne mai îngăduie Dumnezeu si nouă pe acest pământ, amintiri care nu se șterg.
Un Om încercat de viață, recunoscător pentru atât cât i-a dat Dumnezeu, un Prieten și coleg cu care am fost deosebit de privilegiați să petrecem, cu bune și cu mai puțin bune, acești 30 de ani din viețile noastre. Odihnește-te în pace, Vali!”, a scris trupa Proconsul, pe Facebook.
Valentin Petricenco a fost unul dintre membrii fondatori ai trupei Proconsul. În 2019, el s-a retras din activitatea muzicală din cauza problemelor de sănătate, fiind înlocuit în formaţie de fiul său, Pavel Petricenco.
sursă: libertateapentrufemei.ro