Oamenii de știință au descoperit o exoplanetă aflată la 90 de ani lumină de Pământ. Exoplanetele sunt planete situate în afara sistemului nostru solar. Această exoplanetă, numită TOI-1231 b, face o orbită completă în jurul stelei sale la fiecare 24 de zile de pe Pământ.
Diana Dragomir, profesor asistent la Departamentul de fizică și astronomie al Universității din New Mexico, spune că exoplaneta este de 8 ori mai aproape de steaua sa decât Pământul de Soare, temperatura sa fiind similară cu cea a planetei noastre, datorită stelei sale mai răcoroase și mai puțin strălucitoare. Cercetătorii au reușit să determine raza și masa planetei, ceea ce i-a ajutat să-i calculeze densitatea și să deducă compoziția acesteia. Exoplaneta are o densitate scăzută, ceea ce sugerează că este mai degrabă o planetă gazoasă decât una stâncoasă, ca Pământul.
Jennifer Burt, de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, autorul principal al studiului a spus că această exoplanetă este destul de asemănătoare ca dimensiune și densitate cu Neptun, crezând că are o atmosferă gazoasă la fel de mare. Cercetătorii consideră că TOI-1231 b are o temperatură medie de 60 grade Celsius, fiind astfel una dintre cele mai „răcoroase” exoplanete mici descoperite până acum. „Comparativ cu majoritatea planetelor detectate până acum, care au adesea temperaturi de sute sau mii de grade, TOI-1231 b este cu siguranță rece” spune Jennifer Burt.