11.5 C
București
duminică, martie 23, 2025
11.5 C
București
duminică, martie 23, 2025

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăExterneChinezii pariază pe decăderea Americii în timpul mandatului lui Trump
Data publicării: martie 4, 2025 10:55

Chinezii pariază pe decăderea Americii în timpul mandatului lui Trump

Data publicării: martie 4, 2025 10:55

DISTRIBUIE:

Criza diplomatică provocată de Donald Trump creează oportunități unice pentru China, în special în privința Taiwanului, potrivit unui fost colonel din armata chineză, care consideră că președintele american a distrus reputația Statelor Unite „mai mult decât toți predecesorii săi la un loc”.

„Până la finalul celui de-al doilea său mandat, cred că imaginea globală a Americii va deveni pur și simplu mai pătată, statutul ei internațional va scădea și mai mult”, a spus colonelul în retragere Zhou Bo într-un interviu pentru The Guardian. Oamenii din Taiwan „știu că America se prăbușește”, ceea ce „le-ar putea afecta percepția” legată de China.

Trump a spus în 2024 că Taiwanul ar trebui să plătească pentru ajutorul militar pe care Washingtonul îl oferă, în ciuda faptului că Taipeiul cheltuie deja miliarde de dolari pe acorduri de înarmare cu Statele Unite.

„Cât de încrezători ar fi taiwanezii să fie cu Statele Unite, în special cu administrația Trump?” a spus Zhou, care crede că există posibilitatea ca taiwanezii să își dorească mai mult reunificarea cu China dacă văd că sunt abandonați de America.

Cea mai mare problemă în relația dintre SUA și China este situația Taiwanului. Beijingul consideră că insula independentă face parte din teritoriul său și a promis că va fi reintegrată în China, refuzând să respingă categoric folosirea forței militare în acest scop.

Aproape 70% dintre locuitorii insulei se identifică drept taiwanezi și nu chinezi, iar procentul este încă și mai mare – 85% – în cazul persoanelor care au mai puțin de 35 de ani.

Tancuri Taiwan
Beijingul a refuzat să respingă categoric folosirea forței militare pentru a reunifica Taiwanul cu China. Foto: Profimedia Images 

Tarifele impuse de SUA au fost mult mai mici decât cele cu care Trump a amenințat Beijingul

SUA nu recunoaște oficial Taiwanul, dar este cel mai important apărător al securității insulei. Poziția lui Trump în această privință este neclară. Cu toate că a indicat faptul că susținerea Statelor Unite pentru Taiwan vine cu un preț, președintele american este înconjurat de aliați care se opun vehement revendicărilor teritoriale ale Chinei.

În luna februarie, departamentul de stat a șters o propoziție din fișa informativă despre Taiwan de pe site-ul oficial care spunea că SUA „nu sprijină independența Taiwanului” – o decizie criticată de Beijing.

Potrivit lui Zhou, care acum lucrează pentru Centrul pentru Securitate și Strategie Internațională din cadrul Universității Tsinghua, soarta Taiwanului nu se află doar în mâinile poporului taiwanez, ci și al celor 1,4 miliarde de cetățeni chinezi.

În ciuda tensiunilor legate de Taiwan, Zhou consideră că Trump este „mai degrabă prietenos” cu China, precizând că taxele vamale impuse de SUA au fost mult mai mici decât cele de 60% cu care Trump amenința Beijingul.

Trump welcomes President Volodymyr Zelenskyy of Ukraine to the White House
„Statele Unite dețin cu adevărat cheia rezolvării” războiului din Ucraina, potrivit fostului colonel din armata Chinei. Foto: Profimedia Images

Relația China-Rusia, ca două lunii paralele: Oricât s-ar apropia, „nu se vor suprapune niciodată”

În ultimele săptămâni, Trump nu și-a îndreptat aproape deloc atenția asupra Chinei, fiind mult mai preocupat de războiul din Ucraina.

„Statele Unite dețin cu adevărat cheia rezolvării acestei probleme”, a spus Zhou, care însă a respins ideea că influența Beijingului a devenit irelevantă în discuțiile de pace. „China va avea un rol când va veni timpul unei încetări a focului sau unui armistițiu.”

China s-ar putea decide să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina, alături de alte țări europene din afara NATO și din state din așa-numitul „sud global”, întrucât trupele din țările NATO ar fi percepute de Rusia ca niște „lupi în blană de oaie”.

În cercurile academice și politice din China, există percepția că Beijingul a primit prea multe critici din cauza relației apropiate cu Rusia.

Cele două țări împart o graniță lungă de 4.200 de kilometri care a fost agreată de ambele părți abia în 2003. China este partenerul mai puternic în această relație, dar trebuie să țină seama și de interesele Moscovei.

Relația China-Rusia „este puternică”, dar nu chiar o alianță propriu-zisă. „O descriu ca pe două linii paralele. Asta înseamnă că indiferent de cât de apropiate sunt, ele nu se vor suprapune niciodată”, a spus Zhou.

sursă: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ULTIMELE ŞTIRI

Răzvan Belciuganu arată “filiera Potra”, ce duce la Lucian Pahonțu. Se...

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, cunoscutul jurnalist de investigații Răzvan Belciuganu demonstrează legăturile dintre Potra, omul lui Călin Georgescu, și șeful Jandarmeriei,...

CURS prevede o finală prezidențială Simion – Antonescu, cu Nicușor în...

Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a finalizat cea mai nouă cercetare de tip Omnibus. Este prima cercetare amplă după ce Biroul Electoral Central...

CURS prevede o finală prezidențială Simion – Antonescu, cu Nicușor în...

Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a finalizat cea mai nouă cercetare de tip Omnibus. Este prima cercetare amplă după ce Biroul Electoral Central (BEC) și...

Alexa: Boc și Busuioc se bat pentru șefia CCR, luptă ce...

Autor: Liviu Alexa Azi avem si un parfum, si poze cu pisici. Si chiar o poezie. Cea mai mare smecherie in politica e sa fii supravietuitor....

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img