21 C
București
luni, mai 27, 2024
21 C
București
luni, mai 27, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăEditorialeConstelația Europeană (să râdem cu dl. Gheorghe)

Constelația Europeană (să râdem cu dl. Gheorghe)

-

DISTRIBUIE:

Autor: Alin Stanciu

Colegii din Grupul de Gândire Gold realizează și prezintă în aceste zile un top al actualilor și prezumtivilor (viitori) europarlamentari români. Puteți de altfel să ascultați zilnic părerile și analizele lor la Radio GoldFM. Pentru că nu pot (deocamdată) să țin pasul cu ei vreau totuși să îmi exprim câteva păreri bazate pe nimic altceva decât pe experiențele mele personale din Parlamentul European.
Am inceput de altfel acum o lună de zile proria prezentare a activității europarlamentarilor români și în prima parte a seriei Constelația Europeană (Constelația europeană – scurtă analiză a europarlamentarilor români – Solid News) v-am prezentat „realizările” celor de la PNL. Din motive obiective am fost nevoit să întrerup această serie dar promit să revin și cu cei de la USReper, PSD (+ Mihai Tudose ex Pro România, poate ați uitat 🙃) Corina Crețu, PMP, UDMR. Astăzi însă vreau să vă fac doar o mică acoladă la această serie să vă prezint o amintire personală despre europarlamentarii români.
Așadar mergem înapoi în timp acum aproape 3 ani. Suntem pe 30 Septembrie 2021 și în Comisia pentru petiții a Parlamentului European are loc dezbaterea unei petiții pe tema Defrișărilor ilegale și a jafului din pădurile României. Trebuie să vă spun că în prealabil am luat legătura cu TOȚI europarlamentarii români pentru a-i ruga să sprijine demersul nostru. Din 32 doar 8 au binevoit să răspundă și doar 4 m-au asigurat de tot sprijinul lor. După ce am prezentat o scurtă sinteză și upgradare a celor semnalate către PE (petiția avea deja 2 ani de când fusese depusă) au început dezbaterile. Unul dintre puținii europarlamentari români care au dovedit interes și sprijin pt demersul nostru a fost doamna Carmen Avram care a avut o poziție corectă și bine argumentată. Am primit în prealabil și susținere și argumente din partea unor europarlamentari din Bulgaria și Polonia. După doamna Avram a urmat însă un moment aproape hilar dacă nu chiar comic. Dar în prealabil să vă reamintesc că eram în plină „plandemie” și dezbaterea se desfășura on-line. Totuși membrii comisiei puteau asista la dezbatere direct din sala de la Bruxelles, dar aveau și posibilitatea să intervină on-line. (cum a făcut și doamna Carmen Avram, spre exemplu). Ei bine, un alt europarlamentar român membru al comisiei PETI care a ales să intervină on-line a fost și Vlad Gheorghe (el care a ajuns în PE doar pentru că madame Clotilde Armand a ajuns primar la sect. 1 . Un necaz nu vine niciodată singur 🙃). Doar că Vlad Gheorghe a ales să își facă datoria de europarlamentar de la crâșmă. Daaaa. A intrat on-line cu muzică de acordeon și țambal pe fundal. La un moment dat chiar președinta comisiei, dna Dolores, i-a atras atenția că interpreții nu pot efectua traducerea din cauza muzicii care se auzea prea tare pe fundal. Ei bine, la rugămintea președintei comisiei de a rezolva cumva problema cu zgomotul dl. Gheorghe a făcut „o românească” și în loc să reia intervenția dintr-un loc mai adecvat sau pur și simplu să ceară lăutarilor puțină liniște a început să vorbească direct în engleză. Eu pot doar să vă spun că vedeam și fețele celorlalți participanți la dezbatere și era peste tot rumoare și stupoare. Atât a putut domnul Gheorghe (între timp s-a dat singur afară din USR dar se pare că aspiră la încă un mandat de europarlamentar, de data asta independent. Independent-incompetent dacă e să spun ce cred eu despre el.)
Dacă Vlad Gheorghe a fost pentru mine o surpriză neplăcută, ei bine domnul Cristian Terheș a fost surpriza plăcută. Nu aveam mari așteptări de la domnia sa și nici o părere prea bună nu aveam. Ce așteptări poate avea un diasporean de la un politician ajuns în PE pe listele PSD? Niciuna. Și totuși ce a făcut dl Terheș. Pe lângă faptul că a răspuns la mesaje și ne-a asigurat de tot sprijinul și toată implicarea, a făcut chiar un efort să participe fizic la dezbateri deși era la acel moment poate cel mai boicotat europarlamentar. Deși era doar membru supleant al comisiei PETI a făcut eforturi pe lângă colegii din grupul ECR să fie prezent (ceea ce spre exemplu alți doi români, membrii supleanți, și anume Ioan-Rareș Bogdan, Dragoș Benea și Ramona Strugariu nu au făcut. Atât de mult conta pentru ei o cauză românească, apărarea pădurilor românești).
Dl Terheș a avut de departe cea mai vehementă, amplă și argumentată opinie și expunere, în favoarea protejării pădurilor din România și împotriva jafului forestier făcut cu indulgența și chiar complicitatea autorităților.
Dar pentru că după una caldă vine și una rece, nervii mi-au fost întinși la maxim la intervenția d-lui Vincze Loránd de la UDMR care s-a mărginit doar să constate că există probleme pe ici pe colo dar în general e bine. Și a făcut un laudatio de câteva minute la adresa ministrului mediului Barnă Tánczos. Probabil avea pe genunchi și o iconiță cu Verestóy Attila cel supranumit „Drujba lui Dumnezeu”. Și asta între timp ce probabil cât vorbea el mai dispăreau câteva zeci de hectare de pădure din România.
Așadar cu asta am rămas. Dezamăgire din partea numiților Strugariu Ramona (probabil ocupată cu ceva comisioane la Luxemburg), Bogdan Rareș (încă tăia pensiile speciale și nu avea timp și de tăierea pădurilor) și Benea Dragoș (probabil aflat încă la acea dată sub efectul sperieturii de dosarul de corupție clasat de DNA pt faptele sale de corupție cât era șef la CJ Bacău). Am rămas și cu onestitatea unui jurnalist ajuns în politică care și-a făcut corect și conștiincios datoria, d-na Carmen Avram. Am rămas și cu surpriza plăcută a unui om care se bate cu adevărat la Bruxelles pt orice cauză românească. Și nu în ultimul rând am rămas cu dezamăgirea unui clovn ajuns din greșeală în Parlamentul European, dar care n-ai vrea odată la oala cu sarmale, adică aproape 500 000 € în 5 ani.
Dacă eu n-am tras cele mai bune concluzii, vă las pe d-tră să aveți propria judecată. Aveți atașat un rezumat al ședinței despre care tocmai v-am povestit. Colegii l-au editat și comprimat puțin pentru că era greu de încărcat o oră de dezbateri, dar oricine dorește înregistrarea completă îmi poate scrie la diaspora@radiogoldfm.ro .

 

Și mai vreau să vă povestesc ceva. În dimineața zilei în care urma să aibă loc dezbaterea am fost rugat să furnizez către platforma securizată a PE datele de contact pentru a primi datele și parola de logare. Aste era pe la ora 9 dimineață. Dezbaterea urma să aibă loc la ora 17:30. Pe la prânz am fost sunat chiar pe nr de telefon furnizat celor de la Bruxelles de către o doamna care s-a recomandat drept PR-manager la o mare firmă care se ocupa cu exploatarea și procesarea lemnului. Prefixul era de Austria și doamna m-a abordat într-o engleză impecabilă încercând să îmi explice că de fapt firma pe care o reprezintă face o exploatare sustenabilă și chiar mă invită la oricare dintre fabricile lor din România și chiar la sediul din Austria să mă conving. Totul pe cheltuiala dânșilor. Am refuzat ferm dar politicos, explicând că punctul meu de vedere e clar și bine formulat chiar în argumentele petiției. Deși ciudat acest eveniment, am încercat să îl ignor concentrându-mă pe ceea ce aveam să fac și să spun la dezbaterea din PE. Evenimentul de la prânz a capatat însă altă însemnătate când am constat că deși urmau să fie dezbătute două petiții similare pe aceeași temă, una depusă de către noi românii din Diaspora și una depusă de un ONG de mediu din România, doar eu am fost cel care m-am prezentat la dezbateri. Știam că la nivelul PE sunt vectori foarte puternici care fac lobby pentru sau împotriva orice, dar nu îmi imaginam că lucrurile merg până la influențare, intimidare și poate „cumpărare”. Dar vă spun sigur că așa e.
Din păcate, am obținut doar o atenție sporită din partea autorităților europene asupra respectivei chestiuni și o interogare din nou a autorităților românești despre măsurile luate. Nu am avut sprijinul necesar din partea grupurilor PPE și Renew din PE ca să obținem și o rezoluție a Parlamentului European. Dar măcar ne-am făcut datoria pentru România și pentru una dintre bogățiile ei, „AURUL VERDE” .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Breaking News GOLD FM! Cătălin Hideg donează compania SANIMED Guvernului României....

Autor: Oana-Medeea Groza Invitat la Radio Gold FM, în emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, afaceristul Cătălin Hideg a făcut anunțul momentului referitor la firma...

Petrișor Peiu: România are cel mai scăzut grad de digitalizare din...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea săptămânală „Raport despre economie”, profesorul de economie Petrișor Peiu a vorbit despre depunerea declarației unice prin care sunt atestate veniturile...

Jungla urbană a primăriței Clotilde Armand. Defrișare nocturnă la comandă în...

În zona centrală a Sectorul 1, condus încă de primărița USR, Clotilde Armand, mai exact la câțiva pași de Biserica Cașin, se „toaletează” copacii,...

Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la prostituție și exploatarea...

Zilele trecute, Guvernul României a adoptat un document care se numește “Strategia națională împotriva traficului de persoane pentru perioada 2024—2028”. Guvernul României a adoptat zilele...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img