8.7 C
București
joi, aprilie 18, 2024
8.7 C
București
joi, aprilie 18, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăEditorialeConstelația europeană - scurtă analiză a europarlamentarilor români

Constelația europeană – scurtă analiză a europarlamentarilor români

-

DISTRIBUIE:

Autor: Alin Stanciu

Pe 27 Mai 2019 eram în Aeroportul Otopeni, pregătit să mă îmbarac pt zborul București – Copenhaga. Eram foarte obosit dar mulțumit. Bătusem în lung și în lat România în ultima săptămână de campanie electorală pt alegerile europarlamentare. Mișcarea civică din Diaspora la care eram afiliat la acel moment luase decizia să susțină un candidat independent, pe George Simion. Rezultatele au fost modeste dar mulțumirea mea venea din faptul că am văzut un PSD zdrobit electoral și pe liderul lor, Liviu Dragnea în duba Poliției în drum spre pușcărie. Era o consolare pentru gazele și bătaia încasată pe 10 August 2018. Duminică seară, chiar în ultima zi a alegerilor am și fost în Piața Victoriei unde era un miting de susținere a Diasporei care fusese iar și iar împiedicată să voteze . M-am revăzut cu mulți „colegi” din acel 10 August cu miros acru și înțepător. În Diaspora fusese interes și entuziasm mare pentru acele alegeri, oameni stătuseră iar la cozi. În România, deși vremea era perfectă, văzusem nu doar la alegeri ci și în campania electorală multă apatie și mult dezinteres. Nu înțelegeam diferența dintre spiritul redeșteptat al românilor din afară și somnolența celor din țară. Participarea la vot fusese undeva la forte puțin peste 50% . Astăzi, după 5 ani trăiesc aceași stare de uimire, doar că în sens invers. Văd interes și implicare în România și apatie în Diaspora și nu înțeleg de ce ? Deși teoretic (și practic) deciziile luate la Bruxelles și Strasbourg influențează viețile românilor inclusiv acolo în Italia,Spania,Germania sau oriunde altundeva în UE se mai află români, pare că s-a așternut o ceață pe conștiința civică reaprinsă atunci de flacăra acelui 10 August. Pentru că doar să îmi pun întrebări nu îmi este suficient, am încercat să îmi dau și răspunsuri. Las la latitudinea cititorilor să judece justețea lor. Mai sunt fix 100 de zile până la alegerile pentru Parlamentul European. Poate mai e timp suficient să îndreptăm această atitudine greșită de dezinteres.
Punându-mi aceste întrebări mi-am reamintit acel moment din Mai 2019 când stăteam în Aeroport și mă uitam la lista celor care urmau să reprezinte România în Parlamentul European. Despre foarte mulți nu știam aproape nimic .Astăzi privind aceiași listă cred că am un răspuns. LIPSA DE ACTIVITATE ȘI PERFORMANȚĂ în folosul românilor a europarlamentarilor români e principalul motiv de dezamăgire !! Dacă cineva m-ar fi pus să spun repede cine sunt acești europarlamentari n-aș fi putut spune mai mult de 5 nume, asta deși sunt un om atent și conectat la lumea politică. Doar 5 din 32 mi-ar fi venit în minte și nici despre cei 5 n-aș fi putut spune neapărat lucruri bune. Am hotărât deci să îi iau „la mână” pe toți și să le verific activitatea din ultimii 5 ani ca să văd dacă opinia mea e justificată. Iată mai jos rezultatele.

Să începem astăzi ( vom continua în zilele următoare ) cu marii câștigători ai alegerilor europarlamentare din 2019, reprezentanții PNL.
Partidul Național Liberal a obținut în urmă cu 5 ani 20 mandate în Parlamentul European, toții membrii făcând parte din grupul PPE ( Partidul Popular European, cel mai numeros în acest moment)

1° – Ioan-Rareș BOGDAN
( avându-i ca și consilieri-asistenți pe Călina Bercean, Mitică Călin și Monica Opricescu)

Membru în comisia LIBE ( libertății civile, justiție și afaceri interne) și membru al delegației pt relații cu SUA) . Membru supleant ( adică înlocuitor la nevoie) în încă alte 4 comisii ( între care petiții, industrie,cercetare și energie,afaceri externe).
Deși pare că are o activitate foarte bogată ( cu multe luări de cuvânt în plen) inițiator și semnatar al multor rezoluții ale PE, activitatea președintelui PNL Diaspora se rezumă la foarte multă vorbărie. Ceva normal până la urmă, are la bază meseria de „vorbitor” adică jurnalist, fiind de altfel propulsat în capul listei PNL de notorietatea căpătată la măsuța emisiunii Jocuri de Putere de la Realitatea TV ( actualmente Realitatea Plus). Dacă însă ne uităm dincolo de vorbe la rezultatele pentru România ale activității din domeniile sale din PE avem așa :
– NU SUNTEM încă admiși în spațiul Schengen cu drepturi depline de liberă circulație
– UE interferează ( intervine) discreționar în actul de justiție din țările membre ( inclusiv în România)
– românii ( cetățeni europeni) au încă nevoie de vize pt a călători în SUA
– politica de green-deal de la nivel european a afectat serios industria energetică din România ( am pierdut-au fost închise cca 25% din capacitățile de producție 4000 MW)
– românilor din Diaspora nu li se respectă dreptul legal la reprezentativitate parlamentară deși au existat inclusiv petiții la nivel european prin care se cerea acest lucru.
Toate acestea le trecem fără nici o reținere la nerealizări, adică DEZAMĂGIRI. Asta deși domnul Rareș Bogdan pare că are o bogată și susținută activitate la nivel european. Ultimele 3 activități consemnate sunt 2 rezoluții de „sprijin neclintit al UE pentru Ucraina” și o dezbatere la nivel european cu președintele României Klaus Iohannis. Domnule Rareș Bogdan, din punctul meu de vedere nu treceți examenul și sunteți conștient de asta. Ați pierdut nu doar încrederea și susținerea românilor din Diaspora ci a tuturor românilor, dovadă stă faptul că de când ați devenit europarlamentar ați închis posibilitatea oamenilor de a comenta la postările d-tră de pe Facebook. Nu mai vreți să auziți opinia lor pentru că vă deranjează.

2° – Vasile BLAGA
( consilieri-asistenți Carmiola-Roxana Ionescu și Alexandru-Cosmin Nițu)

Aflat la momentul propulsării pe listele PNL în plin scandal legat de cei aproape 1 mil. € găsiți în portbagajul mașinii conduse de el ( între timp a fost achitat în 2021, cât timp era europarlamentar) Vasile Blaga, unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai falangei PDL ( ex PD) ajunși acum sub plapuma PNL pare în acest moment cel mai productiv politician român sub aspectul muncă depusă – beneficii încasate.
Să explicăm. Membru în comisiile LIBE și cea pt industrie,cercetare și energie și în delegația pentru relațiile cu țările din Asia de SE, domnul Blaga are O SINGURĂ luare de cuvânt în plen ( pe tema susținerii aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen), două rapoarte acuzatoare de colaborare UE cu Belarus respectiv UE cu Rep. Irlanda ( în ce privește schimbul de date despre înmatricularea autovehiculelor) și 3 vizite în calitate de europarlamentar ( una dintre ele, vizită oficială în România 🙃). Pentru toate acestea, domnul Blaga a încasat ceva 10000€/lunar indemnizație, ( 120000/an), diurnă de 400€/zi pt cazare și masă ( cca 150000€/an) , decontare transportului la/de la ședințele PE ( cca 15000€/an), cheluieli de deplasatr în afara UE ( 5000 €). Un calcul rapid și estimativ ne arată că domnul Vasile Blaga a câștigat peste 1 mil. € în ultimi 5 ani petrecuți la Bruxelles ( muuult peste cât avea în portbagaj în 2016 🙃) asta în condițiile în care, politic și în folosul României a livrat foarte puțin către deloc. Asta se numește randament financiar maxim, doar că e în nume personal nu în folosul României și al românilor.

3° – Cristian-Silviu BUȘOI
( consilieri-asistenți Cristina-Mihaela Semănaru și Ciprian Bogdan)

Membru ( președinte chiar) al comisiei pentru industrie,cercetare și energie, al subcomisiei pt sănătate și al delegației pt relațiile cu țările din Asia de SE și supleant la comisiile pentru afaceri monetare, cea de mediu sănătate publică și alimentară și relații cu Peninsula Arabă domnul Bușoi are ZERO activități importante consemnate pe site-ul Parlamentului European ( principala sursă de informații folosită pentru documentarea acestui articol) dar „specializările” sale la nivel european ne permit să îi asociem câteva „realizări”
– imensul scandal al vaccinurilor anti-Covid ( cu un prejudiciu de 1 mld. € doar pt România.
– lobby pt achiziția de măști și echipamente medicale din afara UE.
– implicarea în scandalul Qatar-Gate ( vizită neconsumată și lobby la nivel european pt interesele Qatarului) . Să reamintim că acest scandal a dus chiar și la arestări în rândul deputaților europeni.
– lobby și legături cu producătorii chinezi de echipamente pentru industria eoliană și ceea a panourilor foto-voltaice.
Pare că domnul Bușoi a avut o singură grijă în ultimii 5 ani, buzunarul propriu și absolut nici o preocupare pentru interesele României și ale românilor.

4° – Daniel BUDA
( consilieri-asistenți Alexandra-Vaneds Dansa, Antonia Pop, Andrian-Paul Coroană)

Mărturisesc că pt mine a fost o surpriză să îl descopăr pe acest domn europarlamentar. E unul dintre multele nume despre care nu am auzit nimic și nici nu știam că există și reprezintă România la nivel european. Membru în comisiile pt agricultură și al delegației pt relațiile cu Mercosur și cea de relații Europa-Ameruca de Sud este și supleant la comisiile pt dezvoltare regională și cea pt afaceri juridice. Domnul Budă e semnatarul câtorva rapoarte în comisiile în care este membru și are între activitățile recente modificarea convenției europene privind protecția lupilor, indicațiile geografice privind producția de vin și băuturi alcoolice și firește „necesitatea unui sprijin de neclintit al UE pentru Ucraina). Cam puțină susținere pentru fermierii români de la nivel european, mai ales în scandalul cerealelor americane produse în Ucraina care au încasat piața din țările est-europene mai că latura agricolă pare principala preocupare a actualului europarlamentar liberal, ex-PDL, ex-PD. În ce privește acordul de liber schimb între țările UE și MERCOSUR ( Asociația de relații comerciale a principalelor țări din America de Sud) am căutat asiduu avantaje pentru România și nu am găsit)

5° – Gheorghe FALCĂ
(consilieri-asistenți Cătălina-Mihaela Ficuț și Rodica Năzări).

Un alt „greu” al fostului PDL ajuns la Bruxelles ( pare că acum 5 ani PDL-ul din PNL a câștigat războiul pt nominalizarea pe liste ) , fostul primar din Arad, finul fostului președinte Traian Băsescu a ajuns la Bruxelles tot în plin scandal legat multele procese și plângeri penale „achiziționate” în timpul mandatelor de primar. Membru în comisia pentru transport și turism și a celei pt petiții, al delegației pt relațiile UE cu țările din Africa, Caraibe și Pacific ( a și vizitat Caraibe, dacă tot e și la turism 🙃) și supleant la comisia forței de muncă și afaceri sociale și comisia pentru industrie, cercetare și energie și comisiile de relații cu Serbia,Bosnia și Herțegovina și Kosovo.
Poate cea mai mare realizare a domnului Falcă din perioada de europarlamentar e achiziționarea unui apartament de lux într-un cartier select din Bruxelles pt care a plătit un sfert de milion de € dintr-un credit care expiră în 2029. Asta probabil în califică pt încă un mandat ca să poată plăti ratele. În rest nimic despre dezvoltarea și promovarea turismului românesc la nivel european și nici o vorbă despre umilința încasată de echipa națională de fotbal a României și superterii ei la meciul Kosovo-România din Septembrie 2023. Ba mai mult, domnul Falcă susține intenția UE de a obliga țările care încă nu au recunoscut oficial statutul Kosovo ( între ele și România) să o facă.

6° – Mircea-Gheorghe HAVA
( consultanți -asistenți Daniela Micu, Andreea-Snejana Naidăn și Nicolaie Moldovan)

Un alt fost primar ( care nu stăpânește nici o limbă străină la nivel conversațional) ocupă un fotoliu de europarlamentar ocupându-sa la Bruxelles de relațiile UE-Canada, de dezvoltarea regională și accidental de bugete și relația UE-Chile ( a se citi Kile 🤣). Are goale absolut toate rubricile în ce privește activitatea de pe site-ul PE fiind doar semnatar și susținător al rezoluțiilor de sprijin pt Ucraina și Rep Moldova. Pare din acest punct de vedere chiar mai eficient decât domnul Vasile Blaga, nelivrând practic NIMIC în folosul României în cei 5 ani de mandat. A fost însă extrem de generos în constatări, între altele și aceea că uneori se face campanie politică mascată în presă.
Domnul Hava, partidul dumneavoastră PNL face asta, plătind din banii noștri au tuturor, din subvenția pentru partidele politice.
Poate nu știați !!

7° – Marian-Jean MARINESCU
(consilieri-asistenți Anamaria Rodrigo, Iolanda Bădiliță, Georgeta Popa, Mihai Pascu)

Unul dintre puținii actuali europarlamentari cu experiență și activitate bogată la Bruxelles, dl MARINESCU este membru în comisia pt mediu, sănătate publică și siguranță alimentară ( vicepreședinte), comisia pentru transport și turism, membru în delegația pt relații UE-statele din Africa,Caraibe și Pacific, membru supleant în comisia pt bugete și cea de industrie, cercetare și energie. Se numără printre europarlamentarii români cu o consistentă contribuție atât la dezbaterile în plen cât și cele din comisii și la rezoluțiile și actele normative adoptate. Între domeniile la care și-a adus contribuția în folosul României și al românilor putem enumera
– o strategie portuară europeană care să avantajeze și porturile românești și bulgărești
– spații de odihnă sigure și conforme din pcdv sanitar și social pentru șoferii de tir
– nediscriminarea fermelor mici și mijlocii în politica agricolă comunitară
– protejarea produselor alimentare și artizanale specifice unor anumite regiuni
– controlul dezvoltării tehnologiilor bazate pe inteligență artificială.
Sunt doar câteva repere care îl califică să primească o notă de trecere în ce privește activitatea parlamentară la nivel european. Mai adaug doar faptul că e între puțini europarlamentari români care au o bună relație de comunicare cu românii din comunitățile din Bruxelles și Belgia.

8° – Dan-Ștefan MOTREANU
( consilieri-asistenți Raluca-Daniela Covercin)

Membru în comisia pentru dezvoltare regională și supleant în comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și cea de agricultură și dezvoltare regională, de asemenea membru în delegațiile responsabile de relațiile UE cu America de Sud și cu Japonia. Fostul ministru al agriculturii pare că ori nu a vrut ori nu a putut să facă mai mult de la înălțimea funcției și experienței necesare pentru agricultura românească și pentru fermierii români. Chiar dacă și-a exprimat constant preocuparea pt influența nefastă a secetei asupra producției agricole, nu a reușit să împiedice o gafă monumentală, ZERO LEI PENTRU IRIGAȚII prevăzuți în ONRR pt România trimis la Bruxelles ( și aprobat) de către colegii de coaliție la acel moment. Altfel, singura constantă de la Bruxelles a domnului vice-președinte PNL Motreanu e prietenia cu dl Rareș Bogdan și sprijinul necondiționat pt dl Iohanis și dl Ciucă. Mai mult pe ei îi sprijină și promovează la Bruxelles decât interesele României și ale românilor.

9° – Siegrified MUREȘAN
( consilieri-asistenți Cătălina-Daniela Bocai și Yvonne-Natalia Preda)

Fostul membru PMP ajuns la PNL fără să treacă prin „gașca PDL-PD) e singurul europarlamentar român care vorbește fluent 2 limbi străine. Economist și finanțist la bazat, e membru al comisiei pt buget și cea de afaceri economice și monetare, supleant al delegației pt relațiile UE-SUA și președintele delegației pt relațiile UE-Rep. Moldova. Prezență constantă și activă mai ales în discuțiile și deciziile legate de bugetul UE și alocările pe secțiuni are defectul de a nu fi reușit să mobilizeze suficient de ziua politică a PPE pt măsuri mai clare favorabile României. Cel puțin la fel de favorabile ca sprijinul financiar masiv pentru Ucraina la „croirea” căruia a contribuit din plin. Are totuși meritul de a veghea permanent ca România să respecte strict jaloanele țintă din PNRR deși multe dintre ele nu sunt tocmai favorabile României. Poate, la fel ca și colegul Dan Motreanu ( alaturi de care, împreună cu Rareș Bogdan asigură principala troică europeană de susținere pt Klaus Iohannis) ar fi trebuit să vegheze mai atent la ce conținea PNRR atunci când a fost depus la Bruxelles. În condițiile în care marile corporații internaționale pare că fac jocurile financiare inclusiv în e privește bugetul multi-anual al UE, Sigfrued Mureșan pare mai degrabă un actor cuminte decât unul activ în apărarea și promovarea intereselor României.

10° Gheorghe-Vlad NISTOR
(consilieri-asistenți Elena-Diana Banda și Vlad-Mihnea Zigarov)

Domnul profesor de istorie Vlad Nistor e încă unul dintre multele no-name ajunse în Parlamentul European pentru care trebuie să scotocești mult pt a vedea cine sunt, ce fac, ce îi recomandă ca să reprezinte România și pe români la Bruxelles. Membru în comisia pentru afaceri externe și în delegații de reprezentare a UE „fără număr” ( nu le mai enumăr doar punctez, relații UE cu : Moldova,India,Euronest,Armenia,Georgia,SUA, etc). Nimic spectaculos, nimic remarcabil la nivel de activitate în ultimii 5 ani. Poate i atentă aplecare către spațiul arab în multiple inițiative care critică Iranul, Turcia și Rusia. Un excelent votant al deciziilor de la Bruxelles, indiferent că sunt bune sau rele, folositoare sau nefolositoare României.

Încheiem aici prima parte a prezentării CONSTELAȚIEI DE LA BRUXELLES, am să revin mâine cu partea a II-a, europarlamentari Alianței 2020 USR-PLUS ajunși în 2019 în Parlamentul European și Marți cu ultima parte, cei care au ajuns la Bruxelles să ne reprezinte sub flamurile PSD, Pro-Rinania, PMP și UDMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

„Nebunia lui Salam” la înmormântarea lui Corduneanu, sau cum a ajuns...

Jurnalista Iosefina Pascal a prezentat, în emisiunea sa de la Gold FM, cum a ajuns statul român „maestru de înmormântări”, bazându-și analiza pe recentul...

Banca europeană care face afaceri în Rusia. Cum merg sancțiunile împotriva...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat noi detalii despre eficiența sancțiunilor impuse asupra Rusiei...

Purice: Treburile sunt manevrate în mod subteran, tocmai pentru ca să...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Ciprian Purice a analizat șarada din jurul...

Comaroni: Conflictul Israel-Iran se va purta în mod negociat, ca parte...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Bogdan Comaroni a dezvăluit care sunt...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img