În acest moment, PNL se mișcă exclusiv inerțial, deoarece mai are un premier la Palatul Victoria Încă mai are la Palatul Victoria. Astfel, populația știe că, de bine de rău, țara este încă guvernată. Totuși, indiferent de ceea ce o să se întâmple în următoarele zile, Guvernul acesta este ineficient și nu oferă deloc credibilitate.
În același timp, susținătorii lui Florin Cîțu îl părăsesc, dar nu țin să se întoarcă nici la Orban după ce l-au trădat. După ce a fost demis din conducerea PNL, Ludovic Orban a reușit să dovedească că poate strânge în jurul său o parte dintre liberali, suficientă pentru a decupla partidul din priza în care l-a băgat Klaus Iohannis, forțând Constituția. Astfel, s-a ajuns în situația în care PNL nu mai are opțiuni.
În acest moment PNL nu mai poate rămâne la guvernare, decât printr-o alianță cu PSD. De asemenea, refacerea alianței cu USR nu asigură viitoarei guvernări o majoritate stabilă. În prezent, Partidul Național Liberal este rupt în trei părți. Primele două, respectiv echipele lui Cîțu și Orban, sunt cele relevante. Totuși, a treia parte e alcătuită din acei liberali pe care îi regăsim mai degrabă la bază decât la vârf, care au rămas credincioși, în ciuda evoluției dezastruoase a partidului și a tradițiilor acestuia. Tradiții în ceea ce privesc drepturile și libertățile fundamentale ale omului, valorile fundamentale ale familiei, promovarea capitalului și apărarea suveranității.
Acești oameni politici de la bază dispun de un electorat dinamic, care, la momentul oportun, va da la o parte ambele echipe. Ludovic Orban, cunoscând bine partidul, a sesizat acest fenomen și, pe ultima sută de metri, încearcă să-i atragă pe respectivii liberali de partea lui. Totuși, ar putea să mai existe o patra categorie ce aparține PNL, alcătuită din foștii pedeliști și electoratul acestora, care, după atâția ani, încă nu s-au sudat cu adevărat cu partidul.
În același timp, partidul este rupt și din punct de vedere geografic, între organizațiile din Ardeal, cele din Moldova și cele din vechea Țară Românească. Cele mai multe dintre aceste organizații s-au constituit în grupuri de interese legitime, care inevitabil sapă la unitatea partidului. În prezent, nu mai este posibilă crearea unei majorități în jurul PNL, care să dea un guvern cât de cât stabil. Inevitabil, viitoarea majoritate va fi creată în jurul PSD.