Autor: Cozmin Gușă
Secvența numărul 1: sabotarea Elenei Lasconi de către USR a transformat-o pe aceasta în victimă a Sistemului (rol pe care știe să-l joace bine), iar pe Nicușor Dan într-un securici deghizat în primar ONG-ist, în mod sigur un beneficiar al deciziilor Sistemului ocult de putere. În cazul Lasconi se poate prognoza în mod sigur pe o revigorare a campaniei sale, adică trend crescător; deja au apărut rezultatele unor sondaje telefonice ce consemnează asta. În cazul lui Nicușor, așa-zisul sprijin al USR nu va conta; vorbim despre un partid progresist, fără structuri militante. Ba mai mult, acest sprijin al USR se va cuantifica pentru Nicușor Dan drept un cadou otrăvit, ce-i va afecta grav alura de independent ce vrea să readucă normalitatea, deci în cazul său prognozez o ofilire semnificativă a campaniei, deci trend descrescător.
Secvența numărul 2: detonarea lui Victor Ponta referitor la apărarea Belgradului cu prețul inundării României a avut loc miercuri, în emisiunea lui Robert Turcescu, iar, de atunci, spațiul mediatic și cel virtual au fost inundate la rândul lor de recapitularea trecutului lui Victor Ponta, fiind repuse în lumină toate aspectele infamante ale carierei sale. Astfel, suveraniștii ce l-ar fi votat au fost deturnați în mod natural (Serbia nu-i România), pesediștii pe care i-ar fi putut culege Ponta nu pot concepe un viitor președinte cu inițiative de haiduc, iar trumpiștii, la rândul lor, nu pot accepta gesturi prin care dai avantaje vecinilor în detrimentul alor tăi. Lui Ponta i s-a surpat, așadar, și eșafodajul de protecție și susținere din partea serviciilor secrete românești. Semnalul l-a dat chiar ieri generalul Silviu Predoiu, fost șef al SIE, ce-l descrie aproape în mod firesc și direct pe Ponta ca pe un agent acoperit al Serbiei, ce a acționat ca atare.
Silviu Predoiu, fost șef SIE, despre cetățenia sârbă a lui Ponta și obligațiile acestuia!
Trebuie să cunoașteți că acei candidați ce sunt avariați exact în cursul campaniei electorale capătă, asemenea avioanelor, o pierdere de portanță, deci o iau în jos și, pentru că durata campaniei este extrem de scurtă, cel mult se mai pot stabiliza în finalul acesteia, dar la un scor semnificativ mai mic. Ăsta este cazul lui Ponta de azi. Tot la fel, candidații care beneficiază de evenimente spectaculoase și emoționale (vă reamintesc doar retragerea unui Stolojan persecutat de Sistem, retragere în favoarea lui Băsescu), ei bine, aceștia capătă portanță naturală în plus pe durata campaniei, depășindu-și astfel potențialul natural de vot – iar acesta este cazul Elenei Lasconi. Rezumatul ar fi cam așa: Ponta scade, Lasconi crește și e probabilă o rocadă între cei doi în următoarea săptămână, adică USR-ista să vină pe locul 4 în clasament, iar Ponta să cadă pe 5, ambii în jurul cifrei de +/- 10%. Într-un ritm mai lent, prevăd și o scădere a cifrei din dreptul lui Nicușor Dan, ce se va îndrepta înspre 15%. Mai complicată e discuția despre reorientarea voturilor rezultate de la cei ce pierd viteză, dar tot e limpede că în cazul Lasconi-Dan e o afacere în familie și la fel de limpede este că dintre pesediștii lui Ponta, mulți se vor reorienta către Antonescu, precum și că suveraniștii și trumpiștii majoritar către Simion, dar aceste mișcări depind mult și de contra-strategiile din următoarele zile ale echipelor de campanie ale coaliției, respectiv ale AUR.
Subiectul nehotărâții: până acum vreo două săptămâni nu se vorbea deloc despre procentajul însemnat al nehotărâților, adică proporția celor ce vor vota în mod sigur, dar încă nu știu cu care dintre candidați. Azi știm deja (și am făcut eu public acest lucru acum 10 zile) că vorbim despre circa o treime dintre votanți ce sunt disputați, însă, doar între candidații cu acoperire mediatică sau/și cu rețea de militanți. Ceilalți, marginali și fără resurse, speră degeaba la împărțeală și în favoarea lor. Dacă se va întâmpla, va fi în marja a 1-2%. Sociologii știu că orientarea electorală a nehotărâților e decisă în ultima perioadă a campaniei și se face în mod preponderent emoțional, prin impulsurile induse de candidații care contează și parcă sunt la noua modă. Până la episoadele sabotării, respectiv al detonării, număram cinci asemenea candidați: Simion, Antonescu, Nicușor, Ponta, Lasconi; de acum înainte, însă, e limpede că „moda Ponta” a devenit una desuetă, nefrecventabilă, iar „moda Nicușor” este una greu de asumat public – prea mult ajutor de la securiști. Rămân, așadar, doar trei candidați ce se vor bate pentru voturile nehotărâților: Simion, Antonescu, Lasconi. Ei sunt, de fapt, chiar reprezentanții celor trei curente electorale azi în România: suveranism, stabilitate, progresism, iar, bazat pe acest raționament, dacă Simion și Antonescu nu vor face între timp greșeli uriașe, eu prognozez că, în ultima săptămână de campanie, vom putea vorbi chiar despre o polarizare a competiției între cei doi, ce se vor califica în finală. Turul 2 este, însă, o altă discuție și o s-o amorsez în viitor.
@cozmingusa_♬ sunet original – cozmingusa_
👍