Autor: Cozmin Gușă
Vremurile pe care le trăim ar putea fi corect sintetizate prin zicerea unui gânditor american celebru din secolul trecut, conform căreia “AZI ESTE MÂINELE DE CARE TE ÎNGRIJORAI IERI”.
POST-ADEVĂRUL oficializat odată cu 9/11/2001, prin dezastrul prăbușirii Turnurilor Gemene din New York, urmat de lupta prin atacuri preventive împotriva terorismului și ocuparea Afganistanului, a generat în ultimii 20 de ani mutații majore în multe locuri de pe planetă, având însă un efect pervers, de instalare de facto a POST-DEMOCRAȚIEI, certificată prin succesele economico-diplomatice nescontate ale autocrațiilor de tip China sau Rusia. Alegerea cuiva ca Trump, după dezastruoasele mandate ale lui Obama, respectiv coșmarul american din 2020, când alegerile libere și libertatea de exprimare au fost practic anulate ca proceduri într-un mod samavolnic, au marcat public și apăsat declinul SUA, laolaltă cu dispariția reperului necesar de democrație în baza căruia ne puteam raporta la excesele nedorite împotriva drepturilor și libertăților civice din autocrațiile amintite mai sus.
Asta este schița de tablou pentru vremurile de azi, când ne aflăm la începutul celei mai importante runde/săptămâni de negocieri și discuții diplomatice, pe care am denumit-o BORNA GENEVA 2021. Am tot discutat despre aceste evenimente în ultima perioadă cu analiști prestigioși și lucizi, voi continua și în săptămânile ce vin, concluzia noastră este că aceste runde de întâlniri vor genera efecte fără precedent în ultimii 30 de ani, similare celor ce-au urmat momentului Malta 1989.
Așadar avem întâlnirea G7, urmată rapid de Summitul NATO, iar la final meetingul Biden-Putin, prefațat chiar de ieri prin încordarea “mușchilor nucleari” în zona Baltică. Dacă așa-zisa taxare cu 15% a corporațiilor în țările unde-și fac profitul pare mai degrabă un bluf al G7, summitul NATO este un eveniment decizional complicat, unde SUA și-au declarat deja intenția cedărilor mari în favoarea Germaniei, deci pe cale de consecință chiar în beneficiul indirect al Rusiei. La fondarea NATO de după al doilea Război Mondial, Lordul Ismay definea pe scurt și sugestiv organizația astfel: “The purpose of the NATO alliance is “to keep the Russians out, the Americans in, and the Germans down.” Aceste scopuri au fost atinse și implementate eficient în ultimele decade, dar emergența economico-diplomatică ruso-chineză, la pachet cu consolidarea dominației germane asupra UE, dublate fiind de decăderea americană amorsată încă din mandatele Obama, toate acestea fac ca scopul inițial să nu mai fie sustenabil azi. Cedarea recentă a SUA în fața ofensivei rusești din Ucraina, completată prin ridicarea sancțiunilor economice ce vizau proiectul North Stream 2, sugerează celor pregătiți și atenți că vom asista la un șir de cedări și repoziționări de tip geopolitic ce se vor subordona altei categorii de urgențe și priorități pe care SUA le semnalizează azi. Cea mai evidentă nevoie este cea de a bloca marșul înspre dominație globală al Chinei, ce apare azi concret și consolidat. Această situație ce ridică SUA chiar probleme de stabilitate economică internă, nu mai poate fi rezolvată azi decât dacă americanii reușesc atragerea europenilor de partea lor, în perspectiva generării unor conflicte economico-militare cu chinezii. Dar, pentru că în diplomație atunci când vrei să câștigi ceva trebuie să fii pregătit că cedezi altceva, apare ca posibilă redefinirea acțiunii și scopurilor NATO în Europa, unde Germania, dar și Turcia, sunt pregătite să beneficieze de probabilele cedări americane la capitolul coordonare și decizie. Căile pe care se va ajunge acolo sunt complicate și nu vor fi detectabile ușor publicului, dar ținând cont de parteneriatele discrete, solide și concrete pe care Rusia le-a construit cu migală pe aliniamentul Berlin-Ankara, poate transpare deja beneficiul rusesc al acestui mare joc geopolitic. Din acest motiv am oferit imaginea NATO în viitor asimilabilă unui “Germany in, Russia down, USA out” , la nivelul securității europene. Pentru moment, până la concretizarea unor decizii în această linie, vă propun doar să vă imaginați șirul posibil de reașezări în baza acestei posibilități, veți ajunge la concluzia schimbării profunde a regulilor, cel puțin în zona ce vizează și România. Așa cum am stabilit deja, CITIM, GÂNDIM, SCRIEM, RESTUL E … CANCAN!
Nu numai restul ci totul poate fi numit can can
[…] „Pentru moment, până la concretizarea unor decizii în această linie, vă propun doar să vă imaginați șirul posibil de reașezări în baza acestei posibilități, veți ajunge la concluzia schimbării profunde a regulilor, cel puțin în zona ce vizează și România”, semnalează Cozmin Gușă în articolul său pentru solidnews.ro. […]