23.9 C
București
luni, iunie 17, 2024
23.9 C
București
luni, iunie 17, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriDe RUSALII să gândim serios că PROSTIA A ÎNVINS ȘI CONDUCE AUTORITAR

De RUSALII să gândim serios că PROSTIA A ÎNVINS ȘI CONDUCE AUTORITAR

-

DISTRIBUIE:

Nici măcar Dansul Călușarilor nu se mai joacă, pentru îndepărtarea
„IELELOR ÎNDOBITOCIRII” …

În credința populară, de Rusalii se practica în multe sate românești „Dansul Căluşarilor”, care era asimilat remediului pentru vindecarea sufletelor care au privit „Dansul Ielelor ”, care se presupunea că le-au luat minţile, astfel vraja de care erau cuprinși cei seduși se destrăma şi ielele erau alungate. Dansul nu se mai practică de ceva vreme, semn al diluării identitare, dar și al faptului că nici măcar oamenii simpli, dar credincioși, nu mai sunt atât de conștienți de prezența spiritelor rele ce-ar trebui izgonite în mod simbolic. N-am de gând să duc analiza în zona mistică, nu mă pricep suficient de bine, iar scopul meu este să vă provoc gândirea nu doar la semnificația pierderii tradițiilor, ci și la cauza principală a derivei societale, pe care mulți am localizat-o în realitatea îndobitocirii programate.

În acest scop redau aici un text mai vechi al lui Radu Iliescu pe care, poate deloc întâmplător, l-am primit de la mai mulți prieteni în ultimele zile. Vă rog doar să-l (re)citiți, am făcut doar niște sublinieri în text și alte comentarii nu mai adaug: „Proștii cred că au învins totul.

Discut zilele trecute cu un prieten profesor de matematică. Îmi spune că în facultăți, la seminariile matematicilor superioare din 9-10 studenți abia găsești unul capabil să citească (nu să rezolve) exercițiul.

Adică, dau un exemplu, abia o zecime pot spune, puși în fața literei Σ că este o sumă, ori în fața semnului ∫ că este o integrală. Restul, masa critică, oastea de strânsură nu are contact cu problema nici măcar la nivel introductiv.

Am citit recent cartea profesorului Mihai Maci, universitar la Facultatea de Filosofie din Oradea, care constată și el că studenții nu au capacitatea de a relaționa cu marile texte, preferând piureul de banane premestecat din cărțile scrise de vulgarizatori în ale filosofiei, sintezele de pe net și alte asemenea suprasimplificări.

La facultățile de teologie ortodoxă s-a scos, pentru admiterea la doctorat, examenul eliminatoriu de greacă veche. Cu alte cuvinte, crema teologilor ortodocși nu mai conține oameni capabili să se adreseze textului sacru în limba liturgică a creștinismului răsăritean. De latină și ebraică nu mai are rost să vorbim. La Facultatea de Litere din Cluj-Napoca există cursuri de „rattrappage” (aducere la zi a cunoștințelor lingvistice fundamentale).

Tradițional, facultățile de limbi străine nu se preocupau decât cu totul periferic de nivelul lingvistic al studenților, aceasta fiind treaba liceului. Rostul unui examen de admitere cu mulți candidați era acela de a-i selecta pe cei mai sârguincioși dintre ei, pe cei cu vocație manifestă pentru limbi străine, capabili să facă față unui parcurs ulterior în științele limbajului și ale literaturii. Însă mai nou vin studenți care nu mai au baza lingvistică, cu goluri imense în pregătire pe care nu pot să le acopere fără asistența unui profesor.

Toate aceste patru exemple disparate, care sunt doar câteva cazuri dintr-un noian, au în comun o singură realitate: ÎN ACEST MOMENT FALIMENTUL CALITĂȚII A AVUT LOC LA SCARĂ LARGĂ, ȘI ACESTA NU TREBUIE SĂ FIE UN SECRET PENTRU NIMENI.

Numai că, iar de aici începe problema (mult mai mare decât recrudescența prostiei în sine), nicio facultate nu s-a închis din motiv de studenți impostori. Avem cursanți la matematici superioare care n-au făcut analiză matematică în liceu. Avem absolvenți de filosofie care n-au deschis traducerea niciunui text fundamental, nicidecum versiunea originară a unui Platon sau a unui Kant.

Avem teologi care nu posedă subtilitățile lexicale, deci ideatice, ale textului sacru. Avem absolvenți de limbi străine cu cutremurătoare erori de exprimare scrisă sau orală. Dar facultățile lor, fără excepție, și-au crescut numărul de studenți, trădând ideea de intelectual și de universitas. PROSTIA  EXISTĂ, A VENIT PESTE NOI,
NE-A CUCERIT ȘI NE-A PARALIZAT ORICE REACȚIE.

Suntem învinși, suntem sub ocupația cea mai odioasă care a existat vreodată, dar coabităm, nu ne retragem în munți, nu există nicio mișcare de rezistență. Dacă am fi un butic de cartier și am da faliment, am închide și am merge acasă.

Falimentul intelectual nu ne obligă la niciun gest de onoare, nu mergem să cultivăm ceapă și să ne scriem tratatele la lumânare din atâta lucru. În mod odios, ne adaptăm, dar nu pentru că am fi potriviți, cum zicea Darwin, ci pentru că PREFERĂM SĂ NE PLECĂM ÎN LOC SĂ PLECĂM.

Pe de altă parte, bâlciul este mult mai mare decât îl pot ilustra universitățile. PROSTIA  A ATINS MASA CRITICĂ, PROSTUL E NORMA. Pentru el totul s-a simplificat atât de mult încât deșteptul nu mai poate fi sesizat, nu-l mai poți pune în valoare, e sacrificat la nivel de sistem. Sunt atât de mulți idioți încât, dacă am mai ține la inteligență, la sârguință și la lucrul bine făcut, ar trebui să închidem jumătate din sistem: primării, parlamente, guverne, instituții publice și private.

Ar trebui să afișăm pe biroul primului-ministru: Închis pe motiv de prostie, revenim când găsim pe cineva care să fie vrednic.

Ar trebui să trimitem acasă demnitari, funcționari, profesori, medici, polițiști și preoți. Pentru singurul delict îndreptat împotriva universului pe care nicio lege lumească nu l-a pedepsit vreodată: prostia.

Ne-am imaginat până acum că viața sancționează prostiile, și probabil că în sistemele vii lucrul acesta s-a petrecut fără greș, acum însă cred că e cazul să luăm notă de NOUA REALITATE, PROȘTII CRED CĂ AU ÎNVINS TOTUL, INCLUSIV VIAȚA.

Așteptați-vă la o multiplicare exponențială a numărului de „accidente”.

Vorba spumosului profesor Grigore Moisil: „Legea nu interzice nimănui să fie imbecil!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Emil Hurezeanu, redivivus! Analiză geopolitică a spațiului european. De citit (și)...

Autor: Emil Hurezeanu Buna guvernare şi virtutea omului politic sînt mai degrabă idealuri şi mesaje generice decît constatări. Aceste enunţuri generice se susțin nu doar...

Coldea a luat UN MILION de la directorul Gabriel Resources, Dag...

*Republicarea editorialului din luna martie al jurnalistului Liviu Alexa* Autor: Liviu Alexa Scriam in precedentul newsletter ca vestea buna primita de Romania in legatura cu sentinta...

Bomba bombelor!! Acoperiții SIE din afaceri sunt devoalați. Primul nume, Răzvan...

Serviciul de Informații Externe (SIE) a trecut la desecretizarea documentelor care confirmă că bancherul Răzvan Temeșan a lucrat sub acoperire în perioada în care...

Avem deja 14 candidați potențiali la prezidențiale. Și numărătoarea continuă, până...

Autor: Cozmin Gușă Acum o săptămână, înaintea alegerilor locale și europarlamentare, am realizat o prognoză a rezultatelor în care m-am înșelat doar în privința Timișoarei,...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img