Autor: Iris Drăghicescu
În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, invitatul de astăzi, sociologul Mirel Palada a discutat despre subdezvoltarea economică a României comparativ cu restul țărilor din UE.
„Noi când ne comparăm, putem să ne comparăm cu o țară relativ asemănătoare nouă, cum e Polonia. Ea este cea mai apropiată de noi ca dimensiuni și istorie recentă. Putem să ne comparăm și cu media Europei sau putem să ne comparăm cu țările bogate, cele care au o istorie mai lungă de bunăstare, o democrație dezvoltată.”
„Concluzia e simplă,” a spus Mirel Palada. „Față de cei bogați suntem cu 40 de ani în urmă. Asta înseamnă cam două generații. Față de media Europei suntem cu 20 – 25 de ani în urmă și față de Polonia suntem cu vreo 10 ani în urmă.”
„Suntem acum unde erau Germania și Franța prin anii ’80. De aici vine a doua concluzie: există o discrepanță de nevoi între miezul Europei dezvoltate și marginea, periferia Europei, care încă are nevoie de dezvoltare.”
„A trei concluzie este că, din punct de vedere economic, am reușit să prindem puternic din urmă la nivel de productivitate, la nivel de eficiență energetică și chiar și la nivel de PIB pe cap de locuitor media europeană. Principala problemă este că suntem într-o divergență din ce în ce mai mare din punct de vedere al educație.”
„Pe măsură ce occidentalii cresc la educație noi ne ducem în cap. Asta se va simți în 10 – 20 de ani. Se va vedea când generația următoare, din ce în ce mai mediocră din punct de vedere al educației va ajunge la butoanele economice”, a declarat Palada.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, cu Cozmin Gușă, este difuzată pe frecvența 96,9 MHz, de luni până joi și poate fi găsită integral pe YouTube sau Facebook la Radio Gold FM.