39.6 C
București
vineri, iulie 12, 2024
39.6 C
București
vineri, iulie 12, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăEditorialeDespre (ne)votul din Diaspora și despre "Noiembrie, ultimul bal !!"

Despre (ne)votul din Diaspora și despre „Noiembrie, ultimul bal !!”

-

DISTRIBUIE:

Autor: Alin Stanciu

A trecut o săptămână de la alegerile locale și europarlamentare din 9 Iunie. Rezultatele au fost comentate și răs-comentate. Eu unul m-am ferit să o fac. Am vrut să văd negru pe alb rezultatele oficiale.
Unul dintre cele mai comentate subiecte a fost prezența redusă la vot a alegătorilor din Diaspora. S-au exprimat păreri care mai de care mai „ciudate” din partea diverșilor jurnaliști, analiști și tot felul de aliște-cine. Eu nu am pretenția că exprim adevărul absolut, dar bazându-mă pe faptul că în ultimii 10-15 ani am vorbit ( și am fost în contact) cu sute, chiar mii de români din Diaspora pot măcar să am pretenția că exprim o părere avizată.
Acest articol nu se vrea doar un material de informare pentru publicul larg ci și un instrument în mâna colegilor jurnaliști care vor să înțeleagă resorturile, urmările și mai ales mesajele transmise de reacția electorală a românilor din Diaspora.
Așadar, despre numărul mic de români din afara țării care s-au prezentat la vot. Acesta a fost o surpriză doar pentru necunoscători. Nu mai departe de Joi 6 Iunie îmi exprimam într-un articol temerea că în Diaspora nu vom avea mai mult de 250 000 de voturi. Detaliam atunci și posibilele cauze. Le reiau succint.
Faptul că s-a putut vota doar o singură zi ( față de alte state europene în care procesul electoral s-a întins pe durata mai multor zile). Nu a existat posibilitatea votului prin corespondență ( nu știu cât ar fi ajutat. În 2020 la alegerile parlamentare, în condiții de pandemie doar puțin peste 2 000 de români din Diaspora au ales această variantă). Secțiile de votare au fost prost distribuite ( am făcut public exemplul de la Zaragoza-Spania unde 4 secții de votare au fost organizate în același imobil). Ambasadele și Consulatele nu au avut serviciu de permanență pentru reînoirea actelor de identitate expirate. Comasarea alegerilor „a omorât” dezbaterea pe principalele teme europene ( green-deal, război, armată unică europeană, digitalizare, politică agrară, globalism, lgbt-q, cancel-culture) care preocupau și afectau direct și românii din Diaspora.
Totuși toate acestea nu erau decât motive de formă nu de fond. Principalele motive ale numărului mic de români din Diaspora care s-au prezentat la vot ține de motive mult mai profunde decât proasta organizare și lipsa de interes a Ministerului Afacerilor de Externe sau a AEP. Există două motive clare, LIPSA DE INTERES din partea românilor și MULTITUDINEA DE INTERESE ale actorilor politici și aici avem vinovați clari pe care putem pune degetul fără nici o teamă sau remușcare că s-ar putea să greșim.
De ce nu s-au „înghesuit” românii din Diaspora să voteze pe 9 Iunie ? . Să numim vinovații.

Vinovatul nr. 1° – Klaus Iohannis.
Românii din Diaspora ( și nu numai) știu că principalul artizan al actualei coaliții de guvernare PSD – PNL este Președintele României și tot el este autorul moral al ideii alegerilor comasate. Pentru că diasporenii nu au uitat că au stat la coadă și au îndurat umilințe pentru a-l vota pe Klaus Iohannis (cel care s-a dovedit a fi o dezamăgire mai mare chiar decât Traian Băsescu ) au decis să nu mai gireze nici un fel de demers tutelat de Klausilă și au stat acasă. Să nu uităm că de 10 ani tot Klaus Iohannis girează politica externă a României și girează miniștrii de externe ori unul dintre principalele motive de nemulțumire și disconfort ale românilor din Diaspora este activitatea deficitară a rețelei de ambasade și consulate.
Vinovatul nr. 2° – Alianța 2020 USR – PLUS, cei care în 2019 obțineau 40% din voturile din Diaspora. Au dezamăgit și și-au îndepărtat electoratul.
Ajunși pe cai mari în Parlamentul European ( și apoi și în Parlamentul României în 2020) cei de la USR, PLUS, REPER ( și Dumnezeu știe ce alte forme de agregare și exprimare politică mai au) nu au reușit să își motiveze electoratul din Diaspora să participe la vot. De ce ? În primul rând datorită incoerenței politice și de mesaj. Datorită aroganței cu care și-au tratat alegătorii. Datorită multelor tensiuni și divizări interne. Datorită „decapitării” filialelor USR din Diaspora. Datorită fuziunii USR – PLUS și ulterior scindării USR – REPER. ( Reper, Vlad Gheorghe și Nicu Ștefănuță au „furat” curent ( voturi) de la USR. Datorită calității slabe (umane și politice) a liderilor, Dan Barna, Dacian Cioloș, Vlad Voiculescu ( serios afectat de scandalul vaccinurilor și al „afacerilor” din Pandemie) sau Cătălin Drulă. Datorită ieșirii de la guvernare și incapacității de a colabora cu PNL. Datorită concubinajului politic cu entități și persoane dubioase și imorale politic ( construcția ADU alături de Ludovic Orban și progeniturile lui Traian Băsescu din PMP).
Vinovatul nr. 3° – PNL. Marii câștigători ai alegerilor pt PE din 2019 și-au pierdut orice sprijin și susținere în Diaspora prin „căsătoria politică” cu PSD. DIASPORA NU VOTEAZĂ ( acceptă) și nu o să o facă niciodată PSD, chiar dacă PNL a încercat o șmecherie, să scurgă prin ei voturi către candidații PSD. În condițiile în care președintele PNL Diaspora, Rareș Bogdan este in acest moment printre cele mai detestate personaje politice din România ( în această campanie a parazitat aproape orice eveniment important din Diaspora, fără să fie invitat sau acceptat) putem vorbi despre o respingere prin boicot a votului a acestei coaliții politice.
Vinovatul nr. 4° – Alianța AUR. Nu a reușit să mobilizeze electorat la vot. În condițiile în care în 2019, candidând ca independent George Simion reușise să obțină în Diaspora destul de multe voturi trebuia să fie conștient de potențial dar și de așteptările Diasporei. Mesajele AUR și campania electorală au fost prost concepute și calibrate. Nu poți „cuceri” Diaspora cu teatru pentru copii, cu scenete și chipuri de domnitori. Campania trebuia axată pe prezent și viitor, nu pe trecut, pe mesaje și soluții concrete nu pe povești. La asta se adaugă și calitatea ( prestația )slabă a candidaților de pe lista propusă pentru PE. Și mai are o tinichea de coadă AUR. Candidatul impus cap de listă în 2020 pentru circ. electorală nr. 43 Diaspora și care ulterior a ajuns deputat, Boris Volosati. Diaspora ( nici măcar „Diaspora de AUR”) nu l-a recunoscut niciodată pe acesta drept un reprezentant legitim și reprezentativ. A avut activitate și vizibilitate ZERO. A fost doar o ambiție personală a lui George Simion să îl impună pe listă drept reprezentant al Diasporei.
Vinovatul nr. 5° – Autoritatea Electorală Permanentă. A cheltuit milioane de € pe clipuri fără nici o noimă despre Mihai și Andrea fără să facă cu adevărat o informare clară și utilă despre ce înseamnă votul. A făcut un adevărat turneu de forță în Diaspora în ultimele 6 luni pentru a face informare despre procedura de vot. De fapt a fost un turneu de racolare de informatori și stabilire de „rețele” și toate astea sub auspiciile ( cu complicitatea) rețelei consulare și de ambasade a României.
Vinovatul nr. 5° – șeful DRP ( Departamentul pentru românii de pretutindeni) Gheorge Cârciu ( proaspăt ales europarlamentar) care într-un mod grețos a transformat departamentul în agenție electorală determinând un sentiment general de leahămite ( scârbă).

Iată deci motivele clare pentru care românii din Diaspora au avut lipsă de interes față de alegerile europarlamentare și diverse persoane și entități au avut doar interese.
Cât despre rezultatele în sine ale votului ( așa nesemnificativ cum a fost el) din Diaspora merită să facem o scurtă analiză pentru că și cele 216 000 de voturi din Diaspora transmit mesaje și semnale. Fără a stabilii neapărat o listă de priorități vreau să punctez anumite aspecte.
– NU DIASPORA A BĂGAT SOS ROMÂNIA ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN !
Născut (din răzbunare) în laboratoarele haștagiste ( pentru a discredita Diaspora și a masca impotența politică a unora) acest narativ e foarte ușor de demontat. SOS România a obținut pe 9 Iunie aproape 450 000 de voturi dintre care DOAR puțin peste 28 000 în Diaspora ( adică 6%) . Nici nu cred că mai e nevoie să mai spun altceva. Sunt aceleași mesaje veninoase ca în 2020 când se spunea că Diaspora a dus AUR în Parlament, ticluite de cei care caută cu disperare să creeze falii între românii din România și românii din Diaspora. Cred că vor muri încercând. E cert faptul că SOS a obținut ( procentual vorbind) voturi multe în UK ( unde întreaga societate, implicit conaționalii noștri se confruntă cu probleme tot mai mari legate de nivelul de trai și siguranța zilei de mâine), în Germania și Franța unde la nivel de societate domnește un sentiment anti-UE și pentru măsuri extreme, sentiment demonstrat și de votul politic din aceste țări.
– AUR și-a pierdut aderența chiar și în țările cu cela mai mari/puternice comunități românești Spania și Italia dar a câștigat procentual votanți în Austria
– Nicu Ștefănuță a câștigat foarte multe voturi în țările în care sunt foarte mulți studenți români Olanda și Danemarca, la fel și în Belgia și Luxemburg unde avem mulți concetățeni care lucrează la instituțiile europene.
– Diaspora nu este ceva unitar sau eterogen. Există percepții și aspirații diferite de la o țară la alta. PSD – PNL a obținut 21% din voturile din Diaspora exclusiv datorită votului masiv ( cca 56 000) din Rep. Moldova, vot cuantificat greșit în portofoliul Diasporei. Cetățenii de acolo sunt orice dar nu Diaspora ( știu că termenul nu e neapărat corect dar e deja consacrat). Acolo am avut parte în primul rând de organizare mai bună și o mai bună rețea de activiști militanți. În Diaspora există un soi de „agenți”, oameni exponențiali, lideri de opinie, „influansări” fie că sunt din mediul de business, din cadrul bisericilor, al mediului studențesc sau al activiștilor civici, jurnaliști, artiști, sportivi, etc. Au avut succes de cauză cei care au identificat și accesat corect acești „agenți” și rețelele lor de influență nu cei care au cheltuit milioane de € pe campanii în mediul on-line.
– surprinde neplăcut nr foarte mic de voturi ( sub 4 000) din SUA și Canada, țări în care estimativ avem o Diaspora de peste jumătate de milion. Surprinde cu atât mai mult cu cât au început să voteze când deja se cunoșteau exit-pollurile și putea, cel puțin la nivel de Diaspora să schimbe/încline balanța.
– top 10 țări în care românii au votat este
Republica Moldova 56.000
Marea Britanie 31.000
Germania 25.000
Italia 24.000
Spania 20.000
Belgia 9.500
Franța 9.400
Austria 6.600
Olanda 6.500
Danemarca 2.900
– UDMR a obținut 2 300 de voturi în Diaspora, semn că și etnicii maghiari au plecat din Romania ( cam din aceleași motive ca românii, probabil) .
– un partid „născut” din Diaspora, PDU ( Partidul Diaspora Unită a strâns în Diaspora doar 15 000 deși în mediul on-line se laudă cu sute de mii de adepți și milioane de vizualizări. E clar că traficul on-line nu înseamnă neapărat voturi sau susținere.
Toate acestea pot transmite mesaje și tendințe pentru opțiunile electorale ale Diasporei la alegerile prezidențiale și parlamentare ( alegeri despre care subsemnatul crede că vor fi împreună, primul tur al prezidențialelor împreună cu parlamentarele la sfârșitul lunii Noiembrie. Nu argumentez acum pe ce mă bazez dar am argumente solide). În primul rând DIASPORA NU SE IMPLICĂ dacă nu este stârnită sau motivată. Cu siguranță unii au tot interesul ca Diaspora să rămână pe „silent”.
Rămâne de văzut dacă cei care vor au și știința și pârghiile necesare ca să acceseze cele cca 1-1,5 mil. de voturi care pot veni din Diaspora. Cel puțin pentru alegerile prezidențiale ar trebuii să fie clar pentru toți prezumtivii candidați că fără aceste voturi nu se poate câștiga. Aici aș vrea să dezvolt puțin. Nu cred că se mai poate câștiga doar cu manevre și manipulare ca în 2009 ( chiar Traian Băsescu a recunoscut-o voalat) sau doar cu emoție ca în 2014. Cu siguranță poate fi ceva din amândouă dar foarte probabil și modul cum sunt accesate și folosite acele rețele din Diaspora despre care vorbeam. ( cred că e prea târziu să fie create altele noi) . Un lucru e foarte clar, DIASPORA NU A VOTAT ȘI NU O SĂ VOTEZE NICIODATĂ UN PREȘEDINTE DE STÂNGA ( sau care măcar miroase a stânga, a PSD sau acoliți) . Marcel Ciolacu spre exemplu sau Mircea Geoană nu vor obține niciodată votul Diasporei. ( asta pe lângă faptul că Ciolacu are spre exemplu lacune mari de educație/școlarizare și Mircea Geoană precedentul din 2009). Că să nu fiu acuzat de lipsă de imparțialitate ( deși sunt subiectiv oridecâte ori pot 😀) acum trebuie să nominalizez și alți posibili candidați și felul în care Diaspora s-ar putea relaționa la ei. Nicolae Ciucă spre exemplu nu are nici o șansă prin asocierea lui cu Klaus Iohannis și/sau Rareș Bogdan. George Simion nu pare capabil să depășească limitele electorale ale partidului său și în Diaspora are o mare problemă. Recunoscând ( în podcastul lui Valeriu ( Ciolan) Nicolae că are originile în etnia romă și-a pus singur paie în cap. Românii din Diaspora „nu halesc” țiganii pentru că ( pe bună dreptate) îi socotesc principalii vinovați ai imaginii proaste a României în afară. ( dacă cineva încă mai are îndoieli că la nivel de societate în general, de Diaspora în special avem o problemă cu țiganii atunci să privească din nou „incidentul” Coldplay). Și dacă tot am pomenit de asta să știți că nici Marcel Ciolacu nu e prea confortabil cu subiectul originii sale.Cât despre celelalte afirmații cum că a făcut evaziune fiscală și că toate partidele folosesc falsuri în liste cred că e ca la nuntă, dacă nu a vorbit când trebuia mai bine tăcea pentru totdeauna. Nici unul dintre ei nu poate câștiga votul Diasporei în turul doi nici măcar dacă doi dintre cei patru ajung acolo. Cel mai probabil vom avea iar o situație de non-combat a Diasporei. Sigur situația ideală ar fi să fie un challenger pentru ei. Poate singurul care în acest moment s-ar putea califica pentru așa ceva ar fi Cozmin Gușă. Cu câteva condiții cred eu. Să explice public tot ce știe ( și știe multeeee….) despre votul „manevrat” din Diaspora din anul 2009 și să vină cu un plan clar pentru România, un proiect politic din care să facă parte și Diaspora dar un plan fără basme și povești. ( în rest, la experiență politică, educație și capacitate de comunicare îi bate pe toți la un loc). Restul de posibili candidați sau challengeri ( Șoșoacă, Puric, Călinescu, NicUșor sau Lasconi ) intră la secțiunea ȘI ALȚII.

În altă ordine de idei pentru că astăzi e singura zi în care dacă ești împotriva Ucrainei nu te judecă nimeni spun din toată inima HAI ROMÂNIA !! ♥🇷🇴♥

1 COMENTARIU

  1. Aveți dreptate.Numai cu Cozmin Gușă președinte mai poate fii România salvată.Nu-mi pot explica cu ce au fost vrăjiți diasporenii în 2009 de au venit în număr atât de mare la vot(eu am fost la Bonn,200km de unde stau),iar acum mai nimeni(la Mainz,20 km de unde stau).Organizare f.bună.Pe toți românii care i-am întrebat,nu au fost la vot.Nici nu mă mai miră,nu-i mai interesează România,numai distracție,grătare.Lumea s-a îndobitocit,nu mai citesc.Se plâng dar nu ies la vot.România își merită soarta,cocalarii vor conduce.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Andrei Guşă: Festivalurile de drogangeală ca proiect de țară în România....

Autor: Oana-Medeea Groza Andrei Gușă a abordat în emisiunea sa de la Radio Gold FM, „Dincolo de propagandă”, problema extrem de gravă a consumului și...

Hainele cele noi ale împăratului

Autor: Petru Romoșan ”Nu numai culorile și desenele erau frumoase, dar ei ziceau că hainele făcute din această stofă aveau și o însușire minunată, și...

În alte vremuri, arșița globală era iadul pe pământ

Autor: Marius Ghilezan Propaganda eco-marxistă se folosește de zilele caniculare de vară pentru a mai slobozi un narativ în folosul industriașilor eco-friendly. Doar nu credeți...

Săgețile statului subteran

Autor: Sorin Roșca Stănescu Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au șantajat oameni de afaceri, utilizând...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img