Dr. Adrian Cătinean, specialist în gastroenterologie, nutriție și dietetică, prezintă în episodul de astăzi care sunt simptomele care apar în cazul persoanelor care suferă de intoleranță la lactoză, care sunt alternativele alimentare ce le-ar putea ajuta să aibă o dietă echilibrată și care ar fi câteva suplimente utile în diminuarea manifestărilor acestei afecțiuni.
Foarte multă lume în zilele de astăzi are intoleranță la lactoză sau este sensibilă la produsele din lapte. Haideți să vedem care este adevărul și cam cum pot fi clasificate aceste lucruri. Intoleranța la lactoză este de patru feluri, dacă luăm în dezvoltare ființa umană, astfel încât există o intoleranță primară la lactoză, care înregistrează foarte puține cazuri, la naștere, este un deficit de enzimă și propriu-zis acești copii nu au betaglicuronidază, adică enzima care scindează lactoza, care este un zahar, în glucoză și galactoză, deci în două molecule separate. Există apoi o altă intoleranță, care apare la copiii născuți prematur. La aceștia nu este dezvoltată această enzimă, care în mod normal se găsește la nivelul marginii în perie a intestinului și are loc acolo un proces de maturare a acestei capacități enzimatice a celulelor intestinale, iar dacă copilul se naște prematur, aceasta nu este întru totul gata să scindeze zaharurile din laptele matern. Aceasta pe parcurs începe să fie câștigată, astfel încât cu înaintarea în vârstă a sugarului este o toleranță din ce în ce mai bună. Există două mari grupuri populaționale care pot fi prescurtate ca LP sau LNP, ceea ce înseamnă lactază persistentă – aceste persoane au capacitatea de a scinda zahărul din lapte pe tot parcursul vieții, și persoanele care au o activitate a lactazei non-persistentă și care, în majoritate, se găsesc în Africa sau în China, au proporție de 96%. Cea mai mare persistență a lactazei este întâlnită la populațiile din țările nordice, din Europa nordică. Este și o adaptare la mediu, pentru că aceste populații au puțin acces la fructe și legume și în majoritate se hrănesc cu carne și produse din lapte, astfel încât, pentru supraviețuire, e normal să aibă această enzimă persistentă.
La fenomenul de care spuneam la început, de intoleranță la lactoză, de fapt există mai multe fenomene și aici ne referim la malabsorbția lactozei. În momentul în care nu mai ai enzimă, deci nu mai persistă enzima de la vârsta adultă încolo, nu ești capabil să digeri această moleculă complexă de zahar, iar aceasta ajunge în colon, din intestinul subțire ajunge în colon nedegradată și este degradată de bacterii, formând gaz, hidrogen, metan, dar și SCFA (short-chain fatty acids/ acizi grași cu lanț scurt), care măresc presiunea osmotică, trag apa și produc diaree. De fapt, intoleranța la lactoză este mai mult legată de simptomele de disconfort abdominal, balonare, flatulență și scaune moi sau explozive, care se întâmplă la pacienții care beau lapte și nu îl tolerează; nu numai lapte, dar și înghețată și alte produse care conțin suficientă lactoză. Trebuie să spunem că brânzeturile fermentate conțin puțină lactoză și pot fi consumate și de aceste persoane care se declară intolerante. Existe date care spun că aceste persoane dezvoltă simptome digestive și datorită unor mecanisme alergice legate de cazeină sau de anumite zaharuri care se găsesc în produsele lactate.
Ce este de făcut? Cel mai ușor lucru la pacienții care sunt intoleranți sau malabsorbativi sau cu o maldigestie a produselor din lapte este să ia niște suplimente enzimatice și există lactază enzimă, care este produsă de bacterii sau de fungi și care este capabilă să scindeze la fiecare masă conținutul de lactoză, astfel încât să nu mai producă fenomene digestive. Deci se recomandă suplimente enzimatice la fiecare masă; sigur, trebuie să ne uităm la câte unități conțin aceste produse și să adaptăm doza în funcție de cam câtă lactoză avem per masă sau per prânz. Probioticele și prebioticele sunt alte instrumente foarte bune pentru a gestiona această intoleranță la lactoză, pentru că creștem capacitatea microbiomului de a metaboliza cantitățile reduse de lactoză, pentru că dacă ne știm intoleranți, nu o să bem direct lapte sau, știu eu, alte produse derivate care conțin multe lactoză, dar suplimentând cu lactobacilius reuperii sau cu probiotice sporulate putem recondiționa sau dezvolta flora de așa manieră încât să se digere foarte bine urmele sau cantitatea redusă de lactoză și să nu mai avem probleme. La fel se întâmplă și cu administrarea de oligozaharide. Fenomenul de intoleranță la lactoză poate fi ușor confundat cu fenomenul de SIBO, care înseamnă suprapopulare bacteriană a intestinului subțire, și de care ne vom ocupa săptămâna viitoare.
@goldfmromania „Doctorul de mațe” descrie ce este intoleranța la lactoză, cum se manifestă și recomandă alimente ce pot fi mâncate de cei care suferă de această tulburare #radiogoldfm #adriancatinean #cluj #clujnapoca #doctor #gastroenterologie #nutritie #dietetica #sfaturi #viral #goldfm #radio #stomac #boli #digestie #creier #psiho #emotional #stari #sanatate #intolerantalalactoza #suplimente #lapte #zahar #simptom ♬ original sound – goldfmromania