22.7 C
București
miercuri, mai 22, 2024
22.7 C
București
miercuri, mai 22, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăGold FM„Doctorul de mațe” prezintă importanța practicilor SPA (saună și expunere voluntară la...

„Doctorul de mațe” prezintă importanța practicilor SPA (saună și expunere voluntară la frig) în consolidarea sănătății

-

DISTRIBUIE:

Autor: Adrian Cătinean

Întotdeauna am crezut că un cercetător adevărat în domeniul medical trebuie să experimenteze pe propria să persoana concepte terapeutice, modificări de stil de viață, suplimente sau alte masuri utile pentru refacerea sau întărirea sănătății, înainte de a începe o cercetare sistematică sau a le recomanda și pacienților săi. Au fost exemple nenumărate în istoria cercetării medicale, dar îmi vin în minte 2 dintre ele. Medicul australian laureat al premiului Nobel, Barry Marshall, care a descoperit rolul patogen al helicobacter pylori și care a băut o suspensie bacteriana care i-a produs ulcere în stomac. A făcut acest act eroic în dorința de a demonstra rolul acestei bacterii în producerea ulcerului gastro-duodenal și mai apoi a cancerului. Al doilea exemplu este al unui antropolog și medic canadian, Vilhjalmur Stefansson, care la începutul secolului trecut a demonstrat că dieta eschimoșilor inuiti, exclusiv carnivoră, pe care a păstrat-o timp de 2 ani cât a locuit cu ei în ținuturile arctice, poate să-ți ofere o stare de sănătate perfectă, mai bună decât cea a colegilor lui care au rămas acasă și au avut o dietă echilibrată, servind astfel drept martor pentru comparația analizelor medicale de laborator efectuate înainte și după terminarea voiajului arctic.

Astăzi vă voi vorbi despre un tratament corporal pe care l-am experimentat în ultimele luni, care în lumea modernă poate părea chiar extrem, dar este cunoscut și practicat de mii de ani. Este vorba despre tratamentele SPA (salute per aqua) care, deși sunt practicate încă din Antichitate, acum, cu ajutorul științei moderne, putem să vedem exact care trebuie să fie parametrii exacți ai intervenției prin căldură sau frig pentru a putea îmbunătăți starea de sănătate și să luptam eficient împotrivă flagelului cel mai răspândit care este sindromul metabolic (obezitate, hipertensiune, dislipidemie, etc). Cercetări recente vin să lămurească mecanismele celulare, hormonale și imunologice implicate în expunerea voluntară la căldură (sauna umedă sau uscată) sau expunerea voluntară la frig (imersia în apă <15 grade Celsius). Susanna Soberg este o cercetătoare de la Universitatea din Copenhaga, care are mai multe cercetări recent publicate legate de aceste practici simple, dar cu mari beneficii pentru sănătate. Să le luăm pe rând.

Sauna uscată produce creșterea ritmului cardiac, vasodilatație capilară și o perfuzie mult îmbunătățită a întregului sistem circulator. Declanșarea transpirației intense ca și adaptare la căldură are loc prin activarea grăsimii brune, care este o grăsime metabolic activă diferită de grăsimea albă obișnuită. Această grăsime brună este plină de organite celulare, precum mitocondriile, care sunt adevărate fabrici de energie și pe care le pierdem în procesul de îmbătrânire, astfel că odată cu înaintarea în vârstă slăbim mai greu și devenim rezistenți la insulină. Expunerea la căldură intensă de aproximativ 80 grade Celsius stimulează metabolismul prin activarea proteinelor de șoc termic. Se înregistrează o creștere a secreție de STH, hormon de creștere, care este implicat în reparația țesuturilor, sinteza proteică și activarea metabolismului, nu doar în creșterea mușchilor, așa cum cred mulți practicanți de culturism care vor rezultate rapide și, din păcate, utilizează forma sintetica prin injectare ca și doping.

Expunerea voluntară la frig poate să însemne mai multe lucruri, de la plimbare pe vreme rece și vântoasă îmbrăcat doar în tricou, 30 secunde de apă rece la sfârșitul unui dus normal sau  imersie totală a corpului în apă ce nu depășește 15 grade Celsius timp de câteva minute. Beneficiile maxime ale acestei intervenții asupra corpului uman se obțin conform studiilor clinice la imersia în apă rece cuprinsă între 4-10 grade și sunt următoarele:

–          Proces de vasoconstricție cu încetinirea ritmului cardiac și reducerea consumului de oxigen. Acest lucru se realizează prin stimularea sistemului nervos vegetativ autonom care realizează o eliberare masivă de noradrenalină, care, la rândul ei, stimulează dezvoltarea grăsimii brune metabolic activă. După vasoconstricție urmează o vasodilatație după întreruperea expunerii la frig care îmbunătățește foarte mult perfuzia cu sânge a țesuturilor.  Dacă se declanșează frisoane musculare, acestea produc în mușchi succinat, care la rândul său activează grăsimea brună și creste consumul caloric al organismului prin activarea metabolismului. Se declanșează procesul de lipoliză, care înseamnă topirea metabolica a excesului de grăsime albă, din cauza căreia avem rezistență la insulină. Se îmbunătățește profilul lipidic și scade rezistența la insulină, două elemente foarte importante ale sindromului metabolic și hipertensiunii arteriale împotriva cărora trebuie să luptăm.

–          Crește de 2,5x secreția de dopamină al cărei efect durează câteva ore. După expunerea voluntară la rece vei avea o claritate mentală, devii alert și te concentrezi mult mai bine. Acesta senzație foarte plăcuta poate să fie motivul pentru care vei dori să repeți experiența cât mai des.

–          Stresul la care este supus sistemul nervos vegetativ realizează și o activare și o întărire a sistemului imunitar, făcând subiecții mai rezistenți la infecții bacteriene și virale.

Dacă am văzut mai sus care sunt mecanismele fiziologice dovedite științific care stau la baza beneficiilor de sănătate obținute prin intervenția SPA asupra corpului uman, haideți să vedem dacă există o rețetă specială pe care puteți să o aplicați. Susanna Soberg, declară într-un interviu publicat pe canalul lui Andrew Huberman, profesor de medicină la Universitatea Stanford, că expunerea la căldură prin sauna uscată timp de 57 min/săptămână în sesiuni repetate de 10-15 min, urmate apoi de expunerea voluntară la frig prin imersie în apă 6-12 grade timp de 11min/săptămână, fragmentate în sesiuni de 2-3 min, poate aduce organismului uman toate beneficiile descrise mai sus. Înainte de a scrie acest articol, am experimentat personal aceste intervenții și pot să vă spun că am putut să replic personal beneficiile descrise mai sus. Sunt adevărate și funcționează. Pentru un efect maxim asupra metabolismului și tensiunii arteriale este bine să începeți cu sauna și să terminați cu expunerea la rece, care, în lipsa unei bazin cu apă rece în care să realizați imersia, poate fi înlocuit și cu un duș rece, dar, din păcate, nu sunt exact aceleași beneficii. Expunerea la căldură și frig trebuie făcută treptat, pe parcursul unor săptămâni. Începeți cu 7-10 min de saună și 30 secunde de expunere la rece după ieșirea din saună. Apoi le creșteți treptat astfel încât în sesiuni repetate să totalizați 57 min de saună și 11 min de expunere voluntară la frig pe săptămână. Mare atenție pentru cei cu afecțiuni cardiovasculare care implică tulburări de ritm cardiac care nu pot face aceste intervenții decât în centre specializate cu supraveghere medicală.

Din punct de vedere al sănătății publice, centrele SPA în care ați putea face toate aceste intervenții ar trebui să fie la fel de răspândite ca și în Antichitate, când băile romane existau în fiecare municipiu sau castru al imperiului, contribuind la sănătatea cetățenilor într-o vreme în care nu existau mijlocele de diagnostic și tratament la care avem acces în ziua de azi. Aceste intervenții ar trebui să facă parte din strategia de prevenție a bolilor și promovarea stării de sănătate pe care statul să o ofere cetățenilor și în Romania la un preț modic, așa cum se întâmplă în tarile nordice, unde există un adevărat cult pentru saună și baie în ape înghețate. În încheiere, vă doresc multă sănătate și vă doresc Sărbători Pascale pline de pace și iubire!

Søberg S, Löfgren J, Pedersen BK, Karstoft K, Scheele C. Altered brown fat thermoregulation and enhanced cold-induced thermogenesis in young, healthy, winter-swimming men. Cell Rep Med. 2021 Oct 11;2(10):100408. doi: 10.1016/j.xcrm.2021.100408. PMID: 34755128; PMCID: PMC8561167.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Copilăria lui Novak Djokovic în Belgrad, povestită de fostul său coleg...

Ajuns la vârsta de 37 de ani, Novak Djokovic continuă să domine în circuitul ATP și se bucură, poate, de ultimii lui ani de...

Gușă: Rețeaua Coldea din București, în mare pericol din cauza prăbușirii...

(transcrierea editorialului vorbit din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM) Autor: Cozmin Gușă În urmă cu o lună și jumătate, cetățenii Bucureștiului ce mai au capetele...

Omul Negru al Zilei, Dan Vîlceanu. Un papițoi ce se dădea...

(transcrierea pamfletului „Omul Negru al Zilei” din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM) Autor: Cozmin Gușă Activitatea parlamentară a României a fost în sfârșit mediatizată în...

Zero dezbateri despre viitorul UE

Autor: Marius Ghilezan În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img