3.5 C
București
sâmbătă, ianuarie 18, 2025
3.5 C
București
sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăExterneDonald Trump l-a invitat pe Xi Jinping la învestirea sa din 20...
Data publicării: decembrie 12, 2024 12:59

Donald Trump l-a invitat pe Xi Jinping la învestirea sa din 20 ianuarie

Data publicării: decembrie 12, 2024 12:59

DISTRIBUIE:

Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, l-a invitat pe președintele chinez Xi Jinping să participe la ceremonia de învestire a sa în funcție, programată pentru 20 ianuarie, potrivit unor surse citate de CBS News.

Această invitație vine într-un context în care echipa de tranziție a lui Trump planifică participarea unor oficiali din diverse colțuri ale lumii la acest eveniment simbolic, care marchează depunerea jurământului de către noul președinte american.

Invitația a fost extinsă de Trump către liderul chinez încă din luna noiembrie, la scurt timp după victoria sa în alegeri, au declarat sursele. Deși nu este clar dacă Xi Jinping a acceptat invitația, purtătorii de cuvânt ai ambasadei chineze la Washington nu au oferit niciun comentariu până în acest moment.

În afacerea aceasta, Donald Trump nu se limitează doar la Xi Jinping. De asemenea, echipa sa de tranziție a luat în calcul și posibilitatea de a invita alți lideri mondiali la Capitoliu pentru a fi martori la învestirea sa. Printre aceștia se numără și Viktor Orbán, premierul Ungariei, care întreține o relație apropiată cu Trump și l-a vizitat la Mar-a-Lago săptămâna aceasta.

„Liderii din întreaga lume fac coadă pentru a-l întâlni pe președintele Trump, deoarece știu că acesta se va întoarce curând la putere și va restabili pacea globală prin forța americană”, a declarat Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a echipei de tranziție a lui Trump.

De obicei, la o ceremonie de învestire sunt invitați ambasadorii și alți diplomați, dar, conform înregistrărilor istorice ale Departamentului de Stat, din 1874 până în prezent niciun lider străin nu a participat la un astfel de eveniment de transfer de putere, conform CBS News.

Cercul restrâns al lui Trump rămâne însă un critic ferm al regimului lui Xi, inclusiv senatorul Marco Rubio și Mike Waltz, numiți pentru funcțiile de secretar de stat și consilier pentru securitate națională, respectiv. De asemenea, Trump a amenințat public că va impune noi taxe pentru mărfurile din China și a stabilit termenul limită de 19 ianuarie pentru ca ByteDance, compania-mamă a TikTok, să vândă aplicația chineză, altfel riscă o interdicție pe teritoriul SUA. TikTok a pierdut recent o încercare de a bloca interdicția, iar acum se află în proces de apel la Curtea Supremă.

În plus, Trump a subliniat adesea importanța relațiilor personale între lideri ca element esențial în negocierea acordurilor internaționale. După alegeri, mai mulți lideri din lume s-au deplasat la Mar-a-Lago pentru întâlniri cu Trump, inclusiv premierul canadian Justin Trudeau, iar președintele Argentinei, Javier Milei, a avut de asemenea audiențe private cu președintele ales.

În acest timp, Emmanuel Macron, președintele Franței, a devenit primul lider mondial care l-a găzduit pe Trump în afacerea internațională după victoria din 2024, iar la redeschiderea Catedralei Notre-Dame din Paris au fost prezenți și alți lideri internaționali, precum premierul italian Giorgia Meloni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prințul William.

Dacă la prima sa învestire, în 2017, Trump era un necunoscut pe scena internațională, acum, în 2024, liderii lumii îl tratează pe Trump cu respect, considerându-l o forță politică de neocolit.

sursă: comisarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articolul precedent
Articolul următor
Guvernul german a fost luat ieri la bani mărunți de ziariști, într-o conferință de presă în care purtătorul de cuvînt al ministerului de Externe, Sebastian Fischer, a fost solicitat să comenteze situația incredibilă produsă de anularea alegerilor din România. Întrebare ziarist german: ”În România, Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale în urma unor plângeri bazate pe informații ale serviciilor secrete cu privire la o presupusă influență rusă prin intermediul videoclipurilor TikTok, care au fost până acum aproape imposibil de verificat. Candidatul liberal la turul doi, Lasconi, care este considerată proeuropeană, a calificat decizia drept ilegală. Câștigătorul primului tur de scrutin, Georgescu, a vorbit despre o lovitură de stat. Informațiile serviciilor de informații publicate până în prezent nici măcar nu menționează Rusia ca actor. În acest context, aș fi interesat să aflu care este evaluarea politică a guvernului german cu privire la anularea unor alegeri cu referire la o campanie TikTok, având în vedere viitoarele alegeri parlamentare?” Sebastian Fischer: ”Cred că mi-ar fi greu să comentez de aici ordinea constituțională a României. A existat o decizie a Curții Constituționale, care, ca toate deciziile instanțelor constituționale, trebuie respectată. În acest sens, justiția română a ajuns la concluzia că a existat ingerință electorală în primul tur de scrutin și a luat deciziile necesare din punctul său de vedere”. Întrebare ziarist german: ”Colegii noștri de la Deutsche Welle descriu Curtea Constituțională a României drept o extensie a establishmentului politic, în timp ce Deutschlandfunk o descrie drept o slugă a Partidului Social Democrat, și este deja clar că au existat o serie de probleme și interferențe politice. Am fost în BPK(organizație media germană n.n.) suficient de mult timp pentru a-mi aminti că ați adoptat o poziție foarte clară cu privire la disputa pentru putere dintre Maduro și Guaidó, inclusiv cu privire la deciziile Curții Constituționale din Caracas. Prin urmare, nu văd de ce ar trebui să fie atât de diferit acum în cazul Bucureștiului. Guvernul german își va fi format o opinie cu privire la acest act cu adevărat unic de anulare completă a alegerilor cu referire la câteva mii de conturi TikTok – pe care mulți îl numesc un act istoric?” Sebastian Fischer: ”România este un stat constituțional și o democrație. Acest lucru este în contrast cu situația pe care o vedem în Venezuela”. (B.T.I.)
spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Pr. Ciprian Mega, oprit de la slujire

Pr. Ciprian Mega scrie într-un mesaj postat pe Facebook despre o pedeapsă de 30 de zile primită ca urmare a opiniilor exprimate în ultima...

INPOLITICS: SCENARIU DE BEZNA MINȚII! CUM SE ”SCOATE” SRI DIN SCANDALUL...

SRI a livrat azi românilor probabil cea mai fantasmagorică poveste clocită vreodată de pădurile mioritice, într-o încercare disperată de a se extrage din imensul...

Turul 2 nu se va relua. Viitoarea finală prezidențială va fi...

Autor: Cozmin Gușă Având în vedere că ultimele două filme de pe TikTok, cu care am vrut să vă îmbogățesc cunoștințele, au fost interzise, iar...

COTIDIANUL (din presa americană): A început noua eră a colonialismului!

În urmă cu o săptămână, Donald Trump Jr. sosea în capitala Groenlandei, pentru a le vorbi băștinașilor care purtau șepci Make America Great Again,...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img