Autor: Jessie Baneș
Astăzi la rubrica “Dosar de Candidat” discutăm despre George Becali, traseistul politic care deși este bine-cunoscut pentru numeroasele ilegalități și lipsa de studii, se prezintă drept un exemplu și se folosește de suveranism pentru avantaje personale, la fel ca și în fotbal. După multiplele eșecuri pe scena politică, candidează pentru a șasea oară, la Camera Deputatilor pe locul 2 din partea AUR.
George Becali, cunoscut ca Gigi, e cel mai bogat patron din fotbalul românesc. Becali a câștigat banii și din fotbal, dar în special din imobiliare, fiind pe poziția 18 în clasamentul general. Lucru care ar fi de aplaudat, dacă nu am discuta de un personaj controversat, care a terminat doar liceul „Iuliu Maniu” din București. Potrivit Antena 1, în 2005, afaceristul s-a înscris la Facultatea de Drept, din cadrul Universității Ecologice însă a fost nevoit să renunțe la studii, pentru că afacerile și politica îi ocupau atunci tot timpul. Peste mai mulți ani, a încercat să urmeze Facultatea de Teologie, de la Universitatea București. Totuși, în aceea perioadă era la închisoare și nu a putut urma cursurile la zi.
Începuturile sale în politica românească stau sub semnul miniciunii. În anul 2000 Gigi Becali a candidat pentru prima dată la Camera Deputaților din partea Asociației italienilor din România, ratând însă intrarea în Parlament. Avea Gigi origini italiene pentru a candida din partea minorității? Răspunsul este NU. De pe wikipedia aflăm că bunicul său din partea tatălui, Gheorghe Becali, era aromân originar din Albania. Să fii fost oare banii motivul pentru care lumea a închis ochii la minciuna gogonată? Putem crede ca da!
Dorința lui Becali de afirmare pe scena politică era mare, așa că patru ani mai târziu, a cumpărat Partidul Noua Generație de la Viorel Lis, devenind președintele partidului. Acesta a participat la alegerile pentru președinția României din partea partidului, însă eșecul a intervenit dinnou obținând doar 1,77%.
Nu s-a dat bătut și la alegerile europarlamentare din 2007, s-a aflat pe prima poziție pe lista PNG, dar partidul său a obținut 4,85% din voturi; i-au lipsit 0,15% pentru trecerea pragului electoral. BBC a vorbit despre ascensiunea rapidă a lui Becali în politică, acesta fiind descris ca un populist bogat. El era asemănat cu fostul prim-ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, vrând să folosească fotbalul și banii pentru a ajunge la vârf.
In 2009 a intrat în Parlamentul European pe lista Partidului România Mare, alături de Corneliu Vadim Tudor. În cele nouă luni până în martie 2010 a participat la numai 10 din cele 37 de ședințe în plen, fiind reprezentantul României cu cea mai slabă prezență, de numai 27%. El a vorbit în plenul Parlamentului European doar de cinci ori și a depus un singur amendament; nu a pus nici o întrebare, nu a făcut nici o propunere de rezoluție, nu a avut nici o declarație scrisă și nu a elaborat nici un raport.
La alegerile legislative din 2012 a dat uitarii doctrina suveranistă și a candidat pentru un mandat de deputat, din partea Uniunii Social-Liberale, ca membru al PNL. La data de 11 februarie 2013, ca urmare a condamnării cu suspendare pentru sechestrare de persoane, și-a dat demisia din PNL, devenind deputat independent; mandatul său a încetat după condamnarea definitivă, la trei ani de închisoare cu executare, primită pentru coruperea unor înalți funcționari publici în scopul facilitării unui schimb de terenuri.
Dacă pe plan politic nu a fost prea norocos, pe plan financiar Gigi Becali a avut o creștere fulminantă. Problema care se pune este modul în care s-a îmbogățit. Este mult folclor despre amenințările pe care le facea la adresa proprietarilor de pământ din Pipera, de aici și nevoia de a-l avea ca bodyguard pe celebrul Smărăndescu. Nu sunt dovezi clare în acest sens, probabil oamenii fiind speriați de puterea lui Becali. Averea nu i-a fost de ajuns, așa că înca din tinerete a incercat sa pozeze in salvator pe cal alb al românilor, într-o vedetă publică, fiind foarte vocal. Cum a putut să faca acest lucru? Prin cumpărarea celui mai celebru club de fotbal din România, care i-a asigurat o mare vizibilitate, achiziție ce stă și ea sub semnul întrebării când vine vorba de modul în care a fost subtilizată echipa de la Armată. Steaua nu a fost însă de-ajuns, așa ca Becali și-a dat seama că pentru a intra și mai tare conștiința publică avea nevoie de reputația de slujitor al lui Hristos. Totuși, manifestările lui publice pun la indoială credinta sa în valorile creștin-ortodoxe, comportamentul lui contrazicând învățăturile biblice. Becali a fost acuzat în trecut că ar fi cumparat meciuri cu bani, în Dosarul Valiza, sau că și-a făcut justiție singur recuperând împreună cu angajații lui o mașină care i-a fost furată, sechestrându-i pe hoți, în ambele cazuri fiind condamnat. De pe wikipedia mai aflăm că în 2014 Gigi Becali ar fi scris într-un singur an nu mai puțin de cinci cărți. Caz unic în lume. Oare Becali nu știe că minciuna este considerată păcat de biserică?
Cert este faptul că Becali candidează pentru un nou mandat de deputat pe care probabil îl va și obtine. Întrebarea care se pune este care e defapt planul lui Becali, care am văzut că atacă și PSD-ul și deja arată o oarecare nesupunere față de lideul AUR. Ne vom lamuri in curând.