În al patrulea trimestru al anului 2022, emisiile de gaze cu efect de seră din economia UE au totalizat 938 milioane tone de gaze echivalente CO2 , 4% scădere comparativ cu același trimestru din 2021 ( 978 milioane tone CO2-echivalent ). Această scădere este însoțită de o oarecare revenire economică, așa cum se arată în creșterea cu 1,5% a produsului intern brut al UE ( PIB ) în trimestrul IV 2022, comparativ cu același trimestru din 2021. De asemenea, este pozitiv faptul că, comparativ cu trimestrul IV pre-pandemic din 2019, emisiile de gaze cu efect de seră din economia UE au scăzut cu 6% ( de la 994 la 938 milioane tone CO2-echivalent ).
Aceste informații provin din datele privind estimările trimestriale ale emisiilor de gaze cu efect de seră pe activități economice publicate astăzi de Eurostat. Estimările trimestriale ale emisiilor de gaze cu efect de seră completează datele socio-economice trimestriale, cum ar fi PIB sau ocuparea forței de muncă. Acest articol prezintă o serie de constatări din articolul mai detaliat Statistici explicate privind emisiile trimestriale de gaze cu efect de seră.

În al patrulea trimestru al anului 2022, sectoarele economice responsabile pentru cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră au fost ‘ fabricile’ și ‘ gospodăriile ’ ( fiecare cu 21% ), ‘ electricitate, aprovizionare cu gaz’ (20%), ‘ agricultură ’ ( 13% ), urmată de ‘ transport și depozitare ’ ( 11% ).
Datele arată că, comparativ cu trimestrul IV 2021, emisiile au scăzut în 6 din 9 sectoare economice, variind între -0,3% în sectoarele „aprovizionarea cu apă; canalizare, gestionarea deșeurilor ’ și ‘ construcții ’ și -9,7% în sectorul ‘ energie electrică, gaze, abur și aer condiționat ’. Singurele 3 sectoare în care au crescut emisiile au fost ‘ transport și stocare ’ ( + 7,0% ), ‘ servicii ( cu excepția transportului și stocării ) ’ ( 1,6%) + și ”exploatare miniera” (+1%).
Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în 23 de țări ale UE
Emisiile din trimestrul IV 2022 au scăzut în aproape toate țările UE comparativ cu același trimestru din 2021, cu excepția Irlandei ( + 12,3% ), Letoniei ( + 6,8% ), Maltei ( + 6,4% ) și Danemarcei ( + 1,9% ), unde au crescut. Acest grup de membri ai UE a înregistrat, de asemenea, creșterea PIB-ului lor.
Printre țările UE care au redus emisiile de gaze cu efect de seră, cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Slovenia ( -15,9% ), Olanda ( -9,9% ) și Slovacia ( -6,9% ).

Dintre cele 23 de țări ale UE care au înregistrat o scădere a emisiilor, doar 5 au înregistrat o scădere a PIB-ului lor ( Estonia, Luxemburg, Lituania, Finlanda și Suedia ), adică majoritatea au reușit să reducă emisiile în timp ce și-au crescut PIB-ul.
sursă: ec.europa.eu