34 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024
34 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriFinanțe, putere, integrare: Organizația de Cooperare de la Shanghai stabilește o nouă...

Finanțe, putere, integrare: Organizația de Cooperare de la Shanghai stabilește o nouă ordine mondială

-

DISTRIBUIE:

Autor: Pepe Escobar

Cel de-al 23-lea summit al șefilor de stat ai Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), organizat în New Delhi, a prezentat Istoria în devenire: trei țări BRICS (Rusia, India, China), plus Pakistanul și patru state din Asia Centrală ( Kazakhstan, Kârgâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan ), în sfârșit și formal, au primit Republica Islamică Iran ca membru permanent.

Și anul viitor va fi rândul Belarusului, după cum a confirmat primul ministru adjunct de externe al Indiei, Vinay Kvatra. Belarus și Mongolia au luat parte la summitul din 2023 în calitate de observatori și Turkmenistan independent, ca invitat.

După ani de presiune maximă a SUA, Teheranul poate acum să scape definitiv de demența sancțiunilor și să-și solidifice rolul principal în procesul în desfășurare de integrare în Eurasia.

Probabil, vedeta show-ului din New Delhi a fost președintele belarus Alexander Lukashenko, care conduce țara din 1994.

Bătrânul Luka, imbatabil în a fura prima pagină a ziarelor, mai ales după rolul său de mediator în scandalul cu Prigojin, e posibil să fi inventat sloganul definitiv al multipolarității. Uitați de „miliardul de aur” cu tematică occidentală care, de fapt, abia atinge 100 de milioane; îmbrățișați acum “noua ordine mondială” – cu un accent ferm pe Sudul Global.

În calitate de factor de decizie decisiv, Lukashenko a propus integrarea totală a
OSC și BRICS – care în viitorul lor summit din Africa de Sud se va concentra pe formarea BRICS+. Și este de la sine înțeles, această integrare se aplică și Uniunii Economice Eurasia (EAEU).

Următorul pas pentru “noua ordine mondială” este să lucreze la coordonarea complexă a mai multor bănci și apoi să emită obligațiuni legate de o nouă monedă de tranzacționare.

Ideile principale și șablonul de bază există deja. Noile obligațiuni vor fi un adevărat „rai sigur” în comparație cu dolarul american și Trezoreria SUA și vor presupune o de-dolarizare accelerată. Capitalul utilizat pentru achiziționarea acestor obligațiuni ar trebui utilizat pentru finanțarea comerțului și a dezvoltării durabile.

Un interes geoeconomic convergent

Declarația OCS a arătat clar că organismul multilateral în expansiune „nu este îndreptat împotriva altor state și organizații internaționale”. Dimpotrivă, este „deschisă unei cooperări ample cu acestea, în conformitate cu scopurile și principiile Cartei ONU, a Cartei OCS și a Dreptului Internațional, bazat pe luarea în considerare a intereselor reciproce”.

Miezul problemei este, desigur, impulsul către o ordine mondială multipolară corectă – opusul ordinii internaționale bazate pe reguli „impuse de hegemon”. Iar cele trei noduri cheie sunt securitatea reciprocă, comerțul cu monede locale și, în cele din urmă, dedolarizarea.

S-a conturat un interes convergent, exprimat de majoritatea liderilor, în timpul summitului din New Delhi.

Primul ministru al Indiei, Modi, a declarat în discursul său principal că OCS va fi la fel de important ca ONU. Traducere: un ONU fără dinți controlat de hegemon poate ajunge să fie marcat de o organizație multipolară reală.

În paralel cu Modi care laudă rolul cheie al Iranului în dezvoltarea coridorului internațional de transport de nord, Președintele iranian, Ebrahim Raisi, a sprijinit ferm comerțul OCS cu monede naționale pentru a rupe decisiv hegemonia dolarului american.

Președintele chinez Xi Jinping a fost ferm: China este în favoarea reducerii puterii dolarului american și împotriva tuturor formelor de revoluții de culoare, luptând împotriva sancțiunilor economice unilaterale.

Președintele rus Vladimir Putin a subliniat încă o dată cum „forțele externe au pus securitatea Rusiei în pericol prin dezlănțuirea războiului hibrid împotriva Rusiei și a rușilor din Ucraina”

Pragmatic, Putin se așteaptă ca legăturile comerciale din cadrul OCS, folosind monede naționale, să crească – 80% din comerțul Rusiei este acum în ruble și yuan – și speră în plus la o acțiune de cooperare reînnoită în domeniul bancar, în digitalizare, în înalta tehnologie și agricultură.

Președintele Kirghizilor, Sadyr Japarov, a subliniat, de asemenea, decontările reciproce în monedele naționale, plus o mișcare crucială: înființarea unei bănci de dezvoltare OCS și a unui fond de dezvoltare, destul de asemănător cu noua dezvoltare BRICS.
Președintele Kassym-Jomart Tokayev din Kazahstan, care va exercita președinția OCS în 2024, a sprijinit și un fond comun de investiții, plus configurația unei rețele de parteneri ai marilor porturi strategice conectate la BRI-ul Chinei, precum și la Ruta de transport internațional trans-caspic cu sediul în Astana, care leagă Asia de Sud-Est, China, Kazahstan, Marea Caspică, Azerbaidjan, Georgia și Europa.

Desigur, toți membrii OCS au fost de acord că nu este posibilă nicio integrare a Eurasiei fără stabilizarea Afganistanului – de fapt, legând Kabul geoeconomic atât cu BRI, cât și cu INSTC. Dar aceasta este o altă poveste lungă și complicată.

Reguli strategice de conectivitate

Acum comparați toată acțiunea din New Delhi cu ceea ce s-a întâmplat la Tianjin cu câteva zile înainte, la sfârșitul lunii iunie: Forumul Economic Mondial (WEF) eveniment cunoscut sub numele de „vara Davos”, ținut pentru prima dată după pandemia Covid-19.

Critica premierului chinez Li Qiang la adresa noului slogan al SUA / UE care promite că „elimină riscurile” ar fi putut fi previzibilă. Mult mai interesantă a fost o discuție a panoului BRI intitulată „Viitorul Inițiativei Belt and Road”.

Pe scurt, acesta a fost un fel de apoteoză „verde”. Liang Linchong, de la Departamentul de deschidere regională al Comisiei Naționale de Dezvoltare și Reformă, structură esențială în promovarea BRI, a detaliat câteva dintre proiecte ce folosesc energie verde în zone cheie ale BRI, cum sunt Kazakhstan și Pakistan.

Africa a fost, de asemenea, foarte implicată. Sekai Nzenza, Ministrul Industriei și al Comerțului din Zimbabwe, a votat în favoarea creșterii comerțului și a „implementării celei mai noi tehnologii” în Africa și la nivel global.

Beijingul va reînvia Forumul Belt and Road la sfârșitul acestui an. Există așteptări uriașe de la „noua ordine mondială”.

Liang Linchong a dezvăluit câteva dintre proiectele ce urmează a fi demarate: “ Conectivitate grea ” ( care înseamnă construirea infrastructurii ), “ conectivitatea soft ” ( accent pe abilități, tehnologii și standarde ), și “ conexiunea inimilor, ” care se traduce prin notoriul concept chinez de “interacțiuni interumane”

Potrivit lui Liang, noua ordine mondială va presupune o creștere a numărului de proiecte foarte pragmatice. Deocamdată proiectele de infrastructură foarte mari din întreaga lume pot fi problematice, întrucât China se concentrează pe piața internă și folosește fiecare front pentru a lupta împotriva multiplelor războaie hibride ale hegemonului.

Conectivitatea strategică nu va fi afectată totuși.

Iată un exemplu. Două noduri industriale cruciale din China – zona Golfului Guangdong-Hong Kong-Macau, și grupul Beijing-Tianjin-Hebei – au lansat primele trenuri internaționale de marfă multimodale China-Kârgâzstan-Uzbekistan ( CKU ) în aceeași zi a summitului OCS din New Delhi.

Aceasta este conectivitatea clasică BRI: conectivitate de top, folosind sistemul multimodal. INSTC va folosi același sistem pentru comerțul dintre Rusia, zona Mării Caspice, Iran și apoi pe mare către India.

Pe CKU, marfa ajunge la Xinjiang cu calea ferată, apoi merge pe șosea prin granița Irkeshtam, trece prin Kirgazistan și ajunge în Uzbekistan. Întreaga călătorie economisește aproape cinci zile în timp de tranzit. Următorul pas este construirea căii ferate China-Kârgâzstan-Uzbekistan: construcția începe la sfârșitul anului 2023.

BRI face incursiuni proverbiale în Africa. De exemplu, luna trecută, China Aerospace Science and Technology Corporation ( CASC ) a predat un prototip de satelit co-dezvoltat cu Egiptul către Orașul Spațial al Cairo. Egiptul este acum prima națiune africană capabilă să asambleze, să integreze și să testeze sateliți. Cairo consideră asta un exemplu de dezvoltare durabilă.

Aceasta este și prima dată când Beijingul asamblează și testează un satelit de peste mări. Încă o dată, BRI clasic: “ Consultare, cooperare și beneficii partajate, ” așa cum este definit de CASC.

Și nu uitați de noua capitală egipteană: un satelit ultra-modern al Cairo construit literalmente de la zero în deșert pentru 50 de miliarde de dolari, finanțat prin obligațiuni și – ce altceva – capital chinez.

Drumul lung și șerpuitor de dedolarizare

Toată această activitate frenetică se corelează cu acțiunea cheie care trebuie întreprinsă de BRICS +: Dedolarizarea.

Ministrul Afacerilor Externe din India, Jaishankar, a confirmat că nu va exista o nouă monedă BRICS – deocamdată. Accentul se pune pe creșterea comerțului cu monede naționale.

Când vine vorba de Rusia, accentul este pe creșterea prețurilor mărfurilor în beneficiul rublei rusești.

Surse diplomatice confirmă faptul că acordul nerostit dintre diplomații BRICS – care în această săptămână pregătește liniile directoare pentru BRICS + care va fi discutat la summitul Africii de Sud luna viitoare – este să grăbească dedolarizarea: finanțarea comerțului american și a deficitelor bugetare ar deveni imposibilă la ratele dobânzilor curente.

Întrebarea este cum să o grăbești imperceptibil.

Strategia de marcă a lui Putin este de a lăsa întotdeauna vestul colectiv să se îmbarce în tot felul de greșeli strategice fără intervenția directă a Rusiei. Deci, ceea ce se întâmplă în câmpul de luptă din Donbass va fi un factor crucial în lupta pentru dedolarizare.

Foaia de parcurs care urmează sugerează o nouă monedă de decontare comercială proiectată pentru prima dată la EAEU, supravegheată de șeful macroeconomiei Comisiei Economice Eurasia, Sergey Glazyev. Aceasta ar duce la o implementare mai largă a BRICS și OCS. Dar mai întâi, EAEU trebuie să aducă China la bord. Aceasta a fost una dintre problemele cheie discutate recent de Glazyev, personal, la Beijing.

Deci, Sfântul Graal este o nouă monedă comercială supranațională pentru BRICS, OCS și EAEU. Și este esențial ca statutul său de rezervă să nu permită o putere imperativă pentru o națiune, așa cum se întâmplă cu dolarul american.

Singurul mijloc practic de a lega noua monedă comercială într-un coș de mărfuri multiple – ca să nu mai vorbim de un coș de interese naționale – ar fi prin aur.

Imaginează-ți tot ce este discutat în profunzime de acea coadă interminabilă pentru aderarea la BRICS. Cel puțin 31 de națiuni au intrat în procesul de aderare formal sau și-au exprimat interesul de a se alătura unui BRICS+ actualizat.

Interconexiunile sunt fascinante. În afară de Iran și Pakistan, singurii membri OCS deplini care nu sunt membri BRICS sunt patru state din Asia Centrală, care sunt deja membri EAEU. Iranul va deveni membru al BRICS +. Nu mai puțin de nouă națiuni dintre observatorii summitului OCS sau partenerii de dialog sunt printre solicitanții BRICS.

Lukashenko a spus că: Fuziunea BRICS și OCS pare practic inevitabilă.

Pentru principalii actori ai ambelor organizații – parteneriatul strategic Rusia-China – această fuziune va reprezenta instituția multilaterală finală, bazată pe comerțul liber și echitabil real, capabil să se descurce atât în SUA, cât și în UE și să se extindă cu mult peste Eurasia până la “noua ordine globală”.

Cercurile din industria / afacerile germane par să fi văzut deja ascensiunea OCS și BRICS, precum și unii dintre omologii lor francezi, care-l includ în special pe președintele Franței, Emmanuel Macron. Tendința este spre o schismă a UE – și chiar mai multă putere eurasiatică.

Un bloc comercial BRICS-OCS va face ca sancțiunile occidentale să fie absolut lipsite de sens. Acesta va afirma independența totală față de dolarul american, va oferi o serie de alternative financiare la SWIFT și va încuraja o cooperare militară strânsă și oferirea de informații prețioase împotriva operațiunilor Five Eyes, parte a războaielor hibride în curs.

Rubla de aur 3.0?

Există un potențial imens pentru o rublă susținută de rezervele de aur. Glazyev a observat că excedentul comercial al Rusiei cu membrii OCS a permis companiilor ruse să achite datoriile externe și să le înlocuiască cu împrumuturi în ruble.

În paralel, Rusia folosește din ce în ce mai mult yuanul pentru a afacerile internaționale. Mai departe, jucătorii cheie ai noii ordini mondiale – China, Iran, Turcia, Emiratele Arabe Unite – vor fi interesați de plata în aur în loc de plata cu monede locale. Aceasta va deschide calea către o monedă de decontare comercială BRICS-OCS susținută de depozitele de aur.

La urma urmei, nimic nu bate aurul când vine vorba de combaterea sancțiunilor colective occidentale, stabilirea prețurilor la petrol, gaze, alimente, îngrășăminte, metale, minerale. Glazyev a stabilit deja legea: Rusia trebuie să aibă Rubla de Aur 3.0.

Se apropie momentul ca Rusia să creeze furtuna perfectă pentru a da o lovitură masivă dolarului american. Acest lucru este discutat în culise la OCS, EAEU și la unele sesiuni BRICS, iar acest lucru sperie elitele atlantiste.

Modul “ imperceptibil ” prin care Rusia să facă acest lucru este prin a permite piețelor să crească prețurile aproape pentru toate exporturile de mărfuri rusești. Acest lucru va fi interpretat ca un răspuns natural al pieței la măsurile geopolitice disonante cognitive ale vestului colectiv. Creșterea prețurilor la energie și mărfuri va ajunge să provoace o scădere accentuată a puterii de cumpărare a dolarului american.

Așadar, nu este de mirare că mai mulți lideri de la summitul OCS au fost în favoarea a ceea ce înseamnă, în practică, o bancă centrală extinsă BRICS-OCS. Când noua monedă BRICS-OCS-EAEE este adoptată în sfârșit – momentul este îndepărtat, poate la începutul anilor 2030 – va fi tranzacționat pentru aur fizic de către băncile participante din OCS, BRICS și națiuni membre EAU.

Toate cele de mai sus ar trebui interpretate ca schița unei căi posibile, realiste către o multipolaritate reală. Nu are nicio legătură cu yuanul ca monedă de rezervă.

O uniune BRICS-OCS-EAEE va fi concentrată pe construirea – și extinderea – economiei fizice, non-speculative, bazată pe dezvoltarea infrastructurii, capacitatea industrială și partajarea tehnologiei. Un alt sistem mondial, acum mai mult ca oricând, este posibil.

sursă: unz.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Novak Djokovic: “Înainte de a fi sportiv sunt creștin ortodox”

Pentru longevivul, titratul și experimentatul tenismen Novak Djokovic, viața lui personală, familială și sportivă reprezintă și o mărturisire de credință. Chiar dacă uneori manifestă...

Bogdan Comaroni despre conspirația sâmburelui care tratează cancerul, dar pe care...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Bogdan Comaroni a demascat industria alimentară și Big...

Serialul ”Ficțiunea mea despre adevărul lor.” Maeștrii sinuciderilor au lucrat și...

Autor: Silviu Radu Când am început să-mi scriu cărțile, m-am gândit intens la o modalitate de a-mi descrie munca printr-o frază scurtă și puternică. Așa...

Pactul Trump – Putin. România, predată Franței!

Cum se va încheia conflictul din Ucraina, asta vrea să știe toată lumea, mai ales că Donald Trump s-a lăudat, deja, că va pune...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img