17.5 C
București
miercuri, martie 26, 2025
17.5 C
București
miercuri, martie 26, 2025

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriFlorin Piersic împlinește 89 de ani. O viață închinată teatrului și filmului...
Data publicării: ianuarie 27, 2025 10:58

Florin Piersic împlinește 89 de ani. O viață închinată teatrului și filmului românesc. La Mulți Ani!

Data publicării: ianuarie 27, 2025 10:58

DISTRIBUIE:

Actorul Florin Piersic împlinește azi 89 de ani. La Mulți Ani!
Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj, din părinți bucovineni (mama – originară din Valea Seacă, tatăl – medic veterinar, originar din Corlata). Și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți și, ulterior, la Cluj-Napoca, unde a urmat Liceul de băieți nr. 3 (în prezent, Colegiul Național ”Emil Racoviță”).
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1957, iar spectacolul de absolvire a fost ”Peer Gynt” de Henrik Ibsen.
La doi ani după absolvire, a debutat pe scena Teatrului Național din București, obținând rolul principal în ”Discipolul diavolului”. Au urmat ”Tragedia optimistă”, ”Oameni și șoareci” sau ”Orfeu în Infern”, piese care au scos în evidență talentul și naturalețea actorului.
De-a lungul anilor, a interpretat zeci de roluri pe scena Naționalului bucureștean, în piese ca ”Act venețian”, ”Zbor deasupra unui cuib de cuci”, ”Gaițele”, ”Idiotul”, ”Logodnicele aterizează la Paris”, “Cartea lui Ioviță”.
Celebritatea și popularitatea actorului au venit nu doar din rolurile de pe scenă, ci și din cele de pe marele sau micul ecran, el având o bogată activitate în cinematografie, unde a jucat în peste 55 de filme. Debutul în film s-a produs cu ”Ciulinii Bărăganului”, în 1957, interpretând rolul lui Tănase. Și-a evidențiat talentul în ”Neamul Șoimăreștilor” (1965) regizat de Mircea Drăgan, apoi în filmul care l-a făcut foarte cunoscut — ”De-aș fi Harap Alb” (1965), regizat de Ion Popescu-Gopo.
Printre filmele în care marele actor a interpretat roluri cu diferite valențe — de la film de acțiune la film istoric, de la comedie la film muzical — se numără ”Celebrul 702” (1961), ”Răscoala” (1965), ”Tunelul” (1966), ”Șapte băieți și o ștrengăriță” (1967), ”Columna” (1968), ”Mihai Viteazul” (1971), ”Aventuri la Marea Neagră” (1972), ”Explozia” (1973), ”Frații Jderi” (1974), ”Un August în flăcări” (1974), ”Ștefan cel Mare — Vaslui 1475 (1975), ”Elixirul tinereții” (1975), ”Pintea” (1976), ”Cuibul salamandrelor” (1976), ”Eu, tu și… Ovidiu” (1978), ”Regăsire” (1977), ”O lebădă iarna” (1983), ”Rămășagul” (1985), ”În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), ”Fix alert” (2004), ”Eminescu versus Eminem” (2005).
De-a lungul timpului, Florin Piersic a primit titlul de ”Cetățean de Onoare” al mai multor orașe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, București și Galați. În Cluj-Napoca, un cinematograf poartă numele actorului.
La 10 decembrie 2012, actorului i s-a acordat cetățenia Republicii Moldova prin decretul președintelui acestei țări, Nicolae Timofti.
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) ”pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.
La 30 mai 2002 a fost decorat cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, ”pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”. Este un neobosit iubitor al României! La Referendumul pentru Căsătorie a susținut Familia Română!

sursă: activenews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ULTIMELE ŞTIRI

Iulian Ionescu, analiză a strategiei și potențialului fiecăruia dintre cei 5...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Iulian Ionescu a analizat starea campaniei...

Răsturnare de situație în cazul preotului Ciprian Mega! Episcopia Oradiei cunoștea...

După ce numele preotului orădean Ciprian Mega, cunoscut regizor de film, a fost denigrat în presă, cu suportul puternic al Episcopiei Oradiei, două alte...

Comaroni: Echipa lui Trump este una de amatori, cea a lui...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Bogdan Comaroni a comentat pe marginea...

Gușă: Să interpretăm corect și realist refuzul SUA de a ridica...

(transcrierea editorialului vorbit din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM) Autor: Cozmin Gușă S-a trecut prea ușor și cu interpretări false peste nefericitul eveniment al refuzului...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img