Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul cu Rusia, scrie ziarul Financial Times (FT), citând surse în acest sens. Kievul – pe de altă parte – susține că astfel de discuții nu ar fi avut loc.
La Kiev, discuțiile despre încheierea războiului cu Rusia, în timpul căruia se discută posibilitatea de a pierde teritorii, nu mai sunt „ostile”, scrie Financial Times, citând diplomați europeni care au vizitat Adunarea Generală a ONU la New York. Potrivit acestora, a existat o “schimbare tangibilă” în tonul și conținutul discuțiilor despre o potențială înțelegere. În special, ei remarcă o mai mare deschidere a oficialilor de la Kiev atunci când discută despre posibilitatea unui acord de încetare a focului, chiar atâta timp cât trupele ruse rămân pe teritoriul Ucrainei.
“Suntem din ce în ce mai deschiși cu privire la modul în care se va termina și la ce va trebui să renunțe Ucraina pentru a obține un acord de pace permanent”, a declarat unul dintre diplomații prezenți la New York. El subliniază că aceasta este “o schimbare mare în comparație cu ceea ce a fost acum șase luni, când astfel de conversații au fost interzise”.
Ministerul de Externe al Ucrainei neagă informațiile publicate de Financial Times. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a reacționat: „Nu poate exista niciun compromis cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”. „Informațiile din sursa Financial Times despre ministrul care discută compromisuri sunt pur și simplu false și ne întrebăm cine este interesat să răspândească astfel de narațiuni false”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Heorhii Tykhyi.
În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află sub o presiune din ce în ce mai mare din partea partenerilor occidentali pentru a găsi o cale diplomatică către o înțelegere, chiar dacă există scepticism cu privire la dorința Rusiei de a intra în negocieri în curând și se teme că poziția Ucrainei este prea slabă pentru a asigura un acord echitabil în acest moment. “Majoritatea jucătorilor doresc dezescaladare”, recunoaște un oficial ucrainean de rang înalt.
Kievul și-a concentrat eforturile în ultimele luni pentru a-și convinge aliații de necesitatea de a permite utilizarea rachetelor americane ATACMS, britanice Storm Shadow și franceze SCALP pentru lovituri cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rusesc. Putin cere Ucrainei să renunțe la toate teritoriile ocupate de Rusia și să renunțe să adere la NATO. Zelenski insistă însă să se întoarcă la granițele din 1991.
sursă: ziuanews.ro