(transcriere din emisiunea „Geopolitica la Zi” a Dariei Gușă la Gold FM)
Orientul Mijlociu
Ca un preambul la analiză, aș dori să le amintesc tuturor că, după 9/11, Administrația Bush a creat un plan de atac împotriva țărilor din Orientul Mijlociu care nu erau pe placul lor. Au stabilit că șapte țări vor fi atacate pentru a li se schimba conducerea și a le aduce sub sfera de influență israeliană și americană: Irak, Siria, Liban, Libia, Iran, Somalia și Sudan. În Somalia și Sudan situația este foarte gravă, un haos care nu mai poate fi controlat ca rezultat al acestor planuri. In Iraq desigur că deja s-a reușit destabilizarea, și acum că americanii au susținut forțele jihadiste și în Siria. Reamintesc: singurul motiv pentru care forțele americane aveau voie să se afle în Siria era pentru a lupta împotriva acestor forțe extremiste. Și, desigur, americanii au avut deja succes în Libia și posibil și în Liban, unde se încearcă impunerea unui nou președinte pro-american la alegerile prezidențiale din ianuarie. În Iran există deja un președinte foarte pacifist, dar principala putere este liderul suprem al Iranului, care probabil nu va putea fi eliminat decât printr-un asasinat.
În Orientul Mijlociu, am văzut o mare resetare anul acesta. În ciuda distrugerilor provocate de războiul din Gaza, Israel, prin ajutorul americanilor, are șansa de a deveni un hegemon regional real prin crearea unui “Mare Israel”. “Marele Israel” este un concept biblic foarte vechi al sioniștilor, care include Palestina, Liban, părți din Siria, părți din Irak, Kuweit, Iordania, părți din Arabia Saudită și părți din Egipt. Israelul avansează foarte tare în Siria, unde a ocupat foarte multe teritorii noi. Reamintesc: schimbarea regimului Assad este doar în interesul Israelului și al Turciei, dar nu și în interesul oricărei alte țări, inclusiv al Americii, care deja avea control asupra resurselor naturale din zonele kurde ale Siriei. Cucerirea de teritorii a trupelor israeliene încă continuă și nu putem ști când se va opri, deja Înălțimile Golan au fost declarate teritorii israeliene iar israelienii au fost trimiși să facă așezări acolo.
În Liban, deși suntem într-o perioadă de încetare a focului, Libanul nu are dreptul să facă nicio operațiune militară, dar Israelul continuă operațiunile, atâta timp cât poate justifica aceste acțiuni ca fiind defensive. Practic, Israelul își continuă avansurile, iar pentru prima dată s-a dat ordin ca teritorii din Liban să fie transformate în așezări israeliene. Din moment ce nu se mai pot trimite arme către Hezbollah din Liban prin Siria și nici către Hamas, care primea arme de la Hezbollah, ne putem aștepta la o victorie a Israelului și în Palestina.
Apoi, după cum am spus și data trecută, Turcia a devenit un actor principal în Orientul Mijlociu. Această operațiune din Siria inițiată alături de americani ajută interesele economice și geopolitice turcești. Israelul este principalul câștigător din Orientul Mijlociu, reușind să elimine majoritatea bazelor militare din Siria și foarte multe din cele ale Hezbollahului, transformând zonele palestiniene în terenuri aproape imposibil de locuit. Israelul dezbină Orientul Mijlociu cât de mult posibil, asigurându-se că doar el și aliații americani sunt în poziții stabile. Iranul nu mai are o axă de rezistență stabilă și a devenit principalul perdant al anului acesta în Orientul Mijlociu. Trebuie să vedem ce ajutor va primi Iranul în această situație de la China și de la Rusia. Dar, dacă nu va primi un ajutor semnificativ, putem presupune că, începând de anul viitor, singurele puteri principale din Orientul Mijlociu vor fi Israel, Turcia și Arabia Saudită, toate aliate ale SUA.
Republica Moldova
Acum putem trece la Moldova, unde s-a reușit impunerea unui regim sorosist prin realegerea Maiei Sandu. Țineți minte cât de ciudate au fost rezultatele acestor alegeri, inclusiv la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. Acum s-a impus din nou starea de urgență în Moldova, aparent pentru că, de la 1 ianuarie, se prevede că Rusia nu va mai trimite gaze în Moldova. Maia Sandu a atacat Rusia rapid, spunând că rușii își doresc ca oamenii din Moldova să nu trăiască în siguranță și că încearcă astfel să șantajeze Moldova în privința aderării la Uniunea Europeană.
Ministerul de Externe rus a răspuns că poveștile de șantaj sunt “de adormit copiii” și că Moldova trebuie doar să plătească pentru gaze. Având în vedere că deja Moldova datorează foarte mulți bani, probabil că este și un mic șantaj la mijloc, dar starea de urgență este impusă mai degrabă pentru a facilita posibila intrare a Moldovei într-un război extins sub conducerea Maiei Sandu și pentru a menține Moldova instabilă și vulnerabilă. Chiar dacă Trump va ajunge la putere în curând și din declarațiile lui înțelegem că nu își dorește război, există destul timp pentru ca administrația Biden să încerce să genereze un conflict extins.
Georgia
În Georgia, săptămâna trecută a fost ales ca președinte Mikheil Kavelashvilli, candidatul Partidului “Visul Georgian”. Pentru prima dată, președintele a fost determinat de voturile Parlamentului și nu de voturile cetățenilor. Noul președinte este fost fotbalist profesionist și fondator al organizației care a inițiat adoptarea legii împotriva agenților străini în ONG-uri. Deși este desigur și el acuzat că ar fi pro-rus, declarațiile lui sunt pro-suveranitate și pro-pace.
Protestele din Georgia încă continuă, dar prim-ministrul Irakli Kobakhidze pare sigur că acestea nu vor avea succes, dar trebuie să vedem ce vor mai încerca americanii pentru a se asigura de o conducere favorabilă lor. Nu este nici primul, nici ultimul protest în masă organizat de americani acolo. Momentan, ceea ce se întâmplă în Georgia pare o victorie a suveranității și a păcii în fața influențelor străine și provocărilor belicoase.
Ucraina
Acum putem să trecem la Ucraina, care în mod evident nu mai poate să facă față pe front Rusiei. Acum este iarnă, iar nevoia de bani pentru căldură, curent și armament este mare. Armata Rusiei avansează zilnic. Eu sper că nu se vor pune mai multe paie pe foc până când va ajunge Trump la putere, dar este posibil ca administrația Biden să mai încerce să provoace din nou forțele rusești. Totuși, având în vedere victoriile continue ale Rusiei, este foarte probabil odată ce va veni 20 ianuarie, iar Trump va fi la putere, conducerea Ucrainei se va schimba pentru a facilita pacea. Zelenski cu siguranță nu va fi cel care va semna vreun tratat de pace cu Rusia, pentru că rușii nu ar accepta asta niciodată.
Se va ajunge, cel mai probabil, la un acord de pace prin care rușii păstrează teritoriile pe care le-au cucerit până acum, iar Uniunea Europeană plătește pentru reconstruirea Ucrainei. În niciun caz nu se va accepta ca Ucraina să adere la NATO acum sau în următorii 30-50 de ani, dar este posibil să fie acceptată aderarea la Uniunea Europeană din moment ce oricum nu va îndeplini condițiile necesare aderării mult timp de-acum încolo, având în vedere distrugerile provocate de război.
Viktor Orbán vrea să devină principalul mediator al negocierilor pentru Ucraina. Având în vedere relațiile foarte bune cu Rusia, dar și cu Trump, el a încercat să propună măcar o încetare a focului în timpul Crăciunului. Desigur, administrația Biden nu își dorește acest lucru, pentru că nu vor să piardă opțiunea de a extinde războiul și Zelenski i-a răspuns foarte nepoliticos lui Viktor Orbán la această propunere, spunând că nicio țară din Europa nu are experiența Ucrainei, că Ungaria nu are nicio armată semnificativă și că singurul mod în care Orbán ar putea pune presiune pe Putin este printr-o glumă sau un zâmbet, de care Ucraina nu are nevoie. O declarație foarte urâtă și tăioasă. Zelenski nu este este un personaj foarte inteligent, dar nu este atât de nepregătit cât să facă astfel de remarci insultătoare de unul singur. Este evident că el nu este un politician independent, ci doar repetă ce i se spune de administrația Biden care încă nu dorește să accepte înfrângerea și mai dorește să facă niște surprize.
Momentan, putem spune că victoria militară este de partea Rusiei, iar faptul că rușii nu au retaliat serios la aprobarea dată de Biden ucrainenilor pentru folosirea armelor americane arată că Rusia este sigură că se va ajunge la o pace favorabilă în curând. Deci, în Ucraina, principalul câștigător este Rusia, iar înfrânte vor fi puterile euroatlantice care au forțat continuarea acestui război. Cei mai mari perdanți sunt, desigur, europenii, care nu doar că au pierdut și vor continua să piardă din punct de vedere economic, dar care vor trăi într-o Europă plină de armament necontrolat.
Perspective pentru 2025
Pentru anul viitor, trebuie să fim foarte atenți la modul în care se va rezolva războiul din Ucraina. Sunt sigură că se va rezolva în acest an, 2025, dar aranjamentul la care se va ajunge va determina conflictele globale.
De asemenea, ar trebui să urmărim dinamica multipolarității, nu vor avea loc la fel de multe propuneri noi ca anul acesta dar curentul BRICS ar putea încetini. BRICS va fi sub președinția Braziliei, iar influența americană și israeliană în această țară ar putea încetini dezvoltarea organizației. Lula va avea de gestionat presiuni interne și externe, iar cooperarea dintre țările membre va fi pusă la încercare. Este important să vedem care state vor rămâne parte din nucleul BRICS și care vor trăda, precum Turcia sau Arabia Saudită.
Trebuie să fim atenți și la situația din Taiwan, deoarece SUA continuă să-și înarmeze bazele din jurul Chinei, inclusiv cu arme nucleare. Deși nu cred că Trump dorește un război major atât de curând, atmosfera din Taiwan poate deveni extrem de tensionată având în vedere generalii belicoși instalați de americani acolo.
În același timp, India rămâne o zonă strategică vulnerabilă, încercuită de administrații instabile, iar acolo ar putea apărea noi conflicte generate de SUA drept pedeapsă pentru cooperarea din BRICS.
Africa va fi un alt punct de interes, fiind acum sub influența chineză și rusească. Vor avea loc acorduri economice majore, iar poziționările geopolitice ale țărilor africane vor influența scena internațională.
În Orientul Mijlociu, 2025 va aduce cele mai mari schimbări, având potențialul de a remodela complet echilibrul de putere din regiune. Trebuie să vedem dacă schimbările de anul acesta se vor sedimenta sau nu.
Urmărește emisiunea integrală aici:
O relatare corectă și echidistantă. Era interesant de urmărit și ce face România în acest context. Poate într-un articol viitor.
excelenta analiza….. dar daca la Cotroceni va ramane BIPEDUL fara creier si dusman al poporului avem toate sansele sa intram intr un razboi care nu ne priveste….. in acest mod ,ca si ZELENSKI ,alt BIPED fara creier, ar mai ramane pe fotolilul de rege o vreme …..sa ne fereasca DUMNEZEU……