(transcrierea editorialului vorbit din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM)
Autor: Cozmin Gușă
Prestigiosul Le Figaro a publicat azi-noapte o analiză ce marchează diferențele semnificative dintre comunicatele Casei Albe și ale Kremlinului referitor la convorbirea Trump-Putin. Este un material de presă interesant, dar, din păcate, nesemnificativ. „Atât s-a putut!”, ca să zic așa, deoarece concluzii clare despre detaliile geopolitice n-au fost expuse public și nici măcar nu era de așteptat așa ceva, având în vedere magnitudinea înțelegerilor ce se află în negociere.
Putem, însă, avea câteva ipoteze clare și încep cu cea mai importantă, anume faptul că cei doi lideri s-au înțeles asupra subiectelor dezbătute în această etapă; de aici vine eleganța, dar și politețea afișate prin comunicatele publice. Nu există nici măcar o singură afirmație tăioasă sau insinuantă în textele american, respectiv rusesc. Această ipoteză a mea sugerează, totodată, că treburile curg între SUA și Rusia în direcția indicată în ultimele luni, una prin care Trump și Putin construiesc un parteneriat conjunctural, ce va vectoriza o nouă arhitectură geopolitică mondială, controlată de pe axa Washington-Moscova, dar și cu acordul Beijingului, acord mijlocit prin partea rusească. În aceeași linie, putem concluziona că, de ieri, s-a oficializat revenirea Rusiei cu drepturi depline în circuitul diplomatic internațional, cu acordul explicit al SUA, ceea ce semnifică multe și va genera răsturnări de situații, dar mai înseamnă și că Uniunea Europeană și strategiile sale curente sau mai vechi au fost invaliditate. Marchez aici, prieteni goldiști, că nu există nici măcar o singură referire la UE sau Europa în comunicatele publice de ieri, ceea ce trebuie să vă facă să citiți pe dos, anume că acesta a fost unul dintre subiectele principale de discuție; de-aia am spus că Europa este pe masa de disecție aflată între cei doi lideri.
În ce direcție va evolua treaba cu Europa? E clar, în direcțiile cu care v-ați obișnuit, anume că Trump își va continua acțiunile și discursul, menite să impună dominația SUA asupra Occidentului european, dar și că Putin își va mări alonja către vestul Rusiei, adică către noi, și va viza, astfel, influența asupra Orientului european. Deși pare nesemnificativ la prima vedere, decizia de a organiza rapid meciuri de hochei între echipele naționale ale SUA și Rusiei să știți că indică, la nivel simbolic, armonizarea bilaterală americană-rusă, cu sărirea din ecuație a oricăror alți interlocutori. Cel care s-a ridicat rapid din scaun, ca să zic așa, agravându-și situația, a fost chiar Zelenski, care, obișnuit cu operațiunile sub steag fals, a raportat aseară atacuri rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, dar acum deja toată lumea știe că aceste atacuri au fost comandate chiar de către el, un gest disperat al lui Zelenski, făcut, bineînțeles, sub ghidonajul Bruxellesului, gest care probabil că i-a pecetluit soarta micuțului actoraș.
Dar unde e România? Apare ea pe undeva? O să vă mirați, dar apare atunci când veți citi pasajele din comunicat referitoare la Marea Neagră, de unde transpare în mod clar că Trump și Putin s-au înțeles referitor la viitorul regiunii. Aici vă reamintesc episodul de alaltăieri, cu Steve Witkoff, în direct la CBS, care, chestionat fiind despre conținutul discuțiilor pe care le-a avut față în față cu Vladimir Putin, a dezvăluit, într-un mod fulminant, că acesta dorește și nu prea vrea să negocieze controlul rusesc al tuturor porturilor de la Marea Neagră, deci nu doar al Odessei, așa cum în mod eronat raportează presa obedientă din România, ci și al Portului Constanța. În plus, tot Witkoff a amintit că revenirea NATO la granițele din 1997 se află în mod clar pe agenda negocierii ruso-americane, iar comunicatele nu-l contrazic deloc pe Witkoff. Deci e limpede, prieteni, că se merge înainte pe direcția asumată și probabil și impusă de către Putin. Legat de asta, în încheiere, și ca să vă distrați, dar probabil cu un gust amar, vă redau comentariul fostului președinte al Rusiei, Medved, care astăzi este vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, care zice așa: „Convorbirea telefonică dintre președinții Putin și Trump s-a dovedit a fi o idee bine cunoscută. În sala de mese sunt doar Rusia și America; în meniu, aperitive ușoare, cum ar fi varză de Bruxelles, fish and chips britanic, dar și cocoș de Paris. Felul principal este un cotlet în stil Kiev. Bucurați-vă de masă!”, a scris veți Medvedev pe platforma X a lui Elon Musk, deloc întâmplător, desigur, foarte dur și cinic, dar pe măsura întâmplărilor din ultimii trei ani.