(transcrierea editorialului vorbit din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM)
Autor: Cozmin Gușă
Forța naturii versus incapacitate administrativă – despre asta vorbim în cazul inundațiilor și tragediilor cauzate de Ciclonul Boris. Exact așa am discutat încă de sâmbătă seara, împreună cu Liviu Alexa, în emisiunea lui Claudiu Giurgea. Practic, eforturile de deplasare ale lui Ciolacu și Ciucă în zona inundațiilor nu au fost decât o manifestare tardivă de compasiune. Distrugerile și morțile, însă, puteau fi prevenite doar dacă nu se fura din bugetele dedicate lucrărilor.
Într-o anchetă de presă a site-ului lumeapolitica.ro, aparținând lui Mihai Belu, preluată AICI de către Solid News, se demonstrează ce zic mai sus, anume faptul că o firmă, spre exemplu, deținută de către interpușii unor politicieni corupți, firma numită Socot SA, a primit chiar anul trecut un contract de la stat (atenție!) de 25 de milioane de euro (atenție!!) exact pentru amenajarea cursurilor de ape (atenție!!!) din județul Galați (atenție!!!!) pentru prevenirea acestor inundații, care astăzi au produs aceste pagube. E limpede că nu și-a făcut treaba, dar odios, prieteni goldiști, este că această firmă, deși acuzată în mod repetat de către DNA pentru furtul banilor din contracte, desfășoară asemenea lucrări în România de circa 30 de ani. Da, da! Așa merg treburile în Securistan! Plătim degeaba sume importante ca să fim protejați, banii fiind sustrași prin scheme de corupție rămasă nepedepsită, apoi vin inundațiile și distrug case și vieți omenești; și nu se întâmplă doar la Galați, ci în toate județele unde baronii s-au specializat în acest gen de furturi. Cine să mai măsoare cât se sapă și cât balast se pune sau cât beton se toarnă? Nimeni! Să n-aveți îndoială că Ciucă și Ciolacu știau despre aceste scheme de corupție. Doar în ancheta jurnalistică pomenită mai sus sunt indicați mahări politici fie din PSD, fie din PNL, ca Ion Mocioalcă sau Sulfina Barbu, considerați complici și beneficiarii furturilor. (Apropo de asta, Mocioalcă, astăzi fiind membru al Curții de Conturi, a fost decorat chiar ieri de către Iohannis pentru merite deosebite)
În mod normal, fiind și în campanie, chiar în ședințele lor de partide, PSD și PNL ar fi trebuit să discute aspectul și să incrimineze public vinovații, spre știința Parchetelor, și ca să dea un semn că nu favorizează infractorii politici cauzatori de dezastre. Tot în mod normal, treaba asta cu inundațiile și cu cele 25 de milioane duse pe apa sâmbetei, cheltuite anul trecut exact pentru județul Galați, într-o țară cu o presă normală, ar fi dus la distrugerea campaniei electorale, cel puțin a lui Marcel Ciolacu, dacă nu cumva și a lui Nicolae Ciucă. La noi, însă, în Românica, prieteni, e ca în Infern. Ar trebui ca la intrarea în țară să scrie: „Lăsați orice speranță voi ce trăiți aici”.
Comparația cu Ungaria și cum a acționat Viktor Orban
Deși nu beneficiază nici pe departe de un bazin hidrografic atât de bogat, dar complicat, ca România, având totuși Tisa și Dunărea, ungurii s-au pregătit ca la carte, cu premierul lor în frunte. De acum o săptămână au constituit o celulă de criză, formată din specialiști, dar și miniștri, o celulă multimedia și multitasking, condusă în fiecare dimineață la orele 7:00 de către Viktor Orban. Premierul ungar și-a anulat orice altă activitate, inclusiv vizitele externe, și după fiecare ședință s-a deplasat personal, la volanul mașinii sale, prin toată Ungaria, ca să monitorizeze îndeplinirea sarcinilor pe teren. Exemplar! L-am urmărit pe contul lui de socializare și am văzut în timp real cum a acționat. Tot așa l-au putut vedea și ungurii.
Ei acționează și cu celule operative în teritoriu, bine dotate și bine antrenate, iar în loc de saci cu nisip (au și din ăștia), acționează în plus cu diguri mobile, demontabile și impenetrabile, care păzesc astfel comunitățile de inundații. Am văzut acest gen de operațiune în intervenția de la Visegrad, spre exemplu, și tot cu Orban la comandă; Orban, care e după o săptămână de astfel de program, dar chiar și azi de dimineață, la orele 7:00, conducea tot celula de criză. În Ungaria sunt ceva pagube, dar nu sunt morți. În România sunt pagube uriașe și 7 din cei 10 morți europeni uciși de inundațiile cauzate de Ciclonul Boris. E corupție și-n Ungaria, e clar, dar nu una care ucide, ca cea din România.