29.4 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024
29.4 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriGușă: Petre Daea, te-am sprijinit și ne-ai dezamăgit! Ce mai știi înafară...

Gușă: Petre Daea, te-am sprijinit și ne-ai dezamăgit! Ce mai știi înafară de glume răsuflate și justificări false?!

-

DISTRIBUIE:

(transcrierea editorialului vorbit din emisiunea “Ce-i în gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM)

Autor: Cozmin Gușă

Știți cu toții, prieteni, că m-am bucurat și l-am sprijinit pe Petre Daea, care avea o mare opoziție din partea unora din presă atunci când a revenit la Ministerul Agriculturii; nu doar pentru că îmi este amic de peste 20 de ani, asta n-are nicio legătură, dovadă acest editorial, ci pentru că l-am considerat un om foarte harnic și un patriot. N-am mizat însă și n-am știut despre ceea ce acuz astăzi, respectiv incompetența și lașitatea sa. O să fiu foarte scurt, pentru că o să fac mai multe dezbateri legate de starea gravă care s-a instalat în timpul mandatului lui Daea în agricultura și zootehnia din România. Am trei puncte. Primul: cerealele românești, al doilea punct pe care vreau să îl supun atenției este legat de subvenția așa-zisă la bivolițe, foarte important, și al treilea, punctual, de prețul laptelui.

1. Cerealele românești sunt vândute astăzi la preț de dumping, neacoperind cheltuielile producătorilor și fermierilor români, pentru că Petre Daea și guvernul Ciucă n-au știut cum să asigure condiții egale de depozitare și de transport și de desfacere, și nici Uniunea Europeană n-a știut, cu cele ale ucrainenilor, care au avut prioritate. Știți că cele ale ucrainenilor sunt de fapt ale americanilor, astăzi producătorii români, stând cu cerealele în depozite, prețul este foarte mic, unul de dumping, piața europeană este acoperită de către cerealele americane din Ucraina și producătorii din mai multe țări, printre care și România, au încurcat-o. Asta este o mare, mare problemă.

M-a dezamăgit foarte tare faptul că Petre Daea nu a luptat pentru asta, deși a fost la Bruxelles. Nu i-am auzit vocea, eventual o fi zis „am înțeles, să trăiți”, exact ca la partid, și m-a dezamăgit și faptul că nu a susținut un lucru evident, că aceste cereale americane din Ucraina sunt modificate genetic și sunt infestate cu fel de fel de lucruri. A dat asigurări că ele sunt în regulă, acțiune împotriva producătorilor români.

Punctul 2. Petre Daea, deși se face din bani europeni, a tăiat subvenția pentru bivolul românesc, pentru creșterea bivolului românesc. Amărâții ăia de crescători, câți mai sunt, cu cei 12000 de bivoli, de capete de bivol care mai există, au făcut o cerere să aibă o subvenție măcar de 330 de euro pe an, cât este la vaci, că se dă de la Uniunea Europeană.  Daea le-a tăiat-o și le-a pus-o la 150 de euro, ca să vedeți cum apără Petre Daea interesul național.

Și ca să înțelegeți mai bine cum nu-l apără, aflați că în Italia sunt 500.000 de bivoli și știți că se spune că produsele lactate și carnea de bivol nu au colesterol și este adevărat și primesc pe cap de bivol italienii 800 de euro, nu 150 de euro cât se primește în România, iar asta va funcționa pentru cinci ani, din 2023 până în 2027.

Petrică Daea, n-ai făcut nimic; ai crezut că așa te răzbuni pe producătorii de produse lactate în general de bivol care au îndrăznit să te înfrunte, din câte am înțeles. Mare greșeală!

Punctul 3. Producătorii de lapte, fermierii români, săracii, primeau 2,2-2,4 lei pentru litru de lapte în condițiile în care la raft era de la 5-6-7 lei litrul de lapte. Restul era profitul multinaționalelor. S-a dat o decizie, iar prețul pe care îl vor primi producătorii români este de 1,4 lei,  adică a scăzut cu 40%, iar prețul la raft, prieteni, este de 8-9-10 lei. Mergeți unde vreți, la orice magazin mixt sau supermarket sau hipermarket și găsiți laptele cu atât. Deci avem mai puțin de 20% din prețul laptelui încasat de producătorul român și Petre Daea face glume ca să-l aplaude Dana Budeanu! N-am nimic împotrivă că îl apără Dana Budeanu; l-am apărat și eu pe Daea până în momentul în care mi-am dat seama că, din incompetență sau din lașitate, nu e în stare să facă nimic pentru producătorul român și asistă, dar între timp s-a mai ascuns de presă, pasiv, la aceste lucruri.

Petrică Daea, ți-o spun cu prietenie: un gest de onoare când nu te lasă cineva să faci treabă, mai ales la vârsta ta, este să pleci acasă, să te ceri afară. Un gest de mai mare onoare este să demaști în public, chiar și mai ales că ești la această vârstă de peste 70 de ani, cine și ce are cu agricultura românească și cu producătorii români și cu produsele românești. Atunci ai fi bărbat. În rest, să fii ministru, chiar dacă ești cel mai harnic, și să asițti la demolarea unui domeniu atât de strategic din România nu-ți face cinste, și-ți spun cu regret lucrul ăsta, mai ales că te cunosc de atâta timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Novak Djokovic: “Înainte de a fi sportiv sunt creștin ortodox”

Pentru longevivul, titratul și experimentatul tenismen Novak Djokovic, viața lui personală, familială și sportivă reprezintă și o mărturisire de credință. Chiar dacă uneori manifestă...

Bogdan Comaroni despre conspirația sâmburelui care tratează cancerul, dar pe care...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Bogdan Comaroni a demascat industria alimentară și Big...

Serialul ”Ficțiunea mea despre adevărul lor.” Maeștrii sinuciderilor au lucrat și...

Autor: Silviu Radu Când am început să-mi scriu cărțile, m-am gândit intens la o modalitate de a-mi descrie munca printr-o frază scurtă și puternică. Așa...

Pactul Trump – Putin. România, predată Franței!

Cum se va încheia conflictul din Ucraina, asta vrea să știe toată lumea, mai ales că Donald Trump s-a lăudat, deja, că va pune...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img