Ce n-a reușit să facă Africa de Sud în anii 1980, să „rupă” Commonwealth, ar putea izbuti interviul acordat de Meghan Markle lui Oprah Winfrey.
Mulți dintre milioanele de telespectatori care au asistat la nunta actriței cu Prințul Harry își amintesc că pe spectaculosul văl al miresei erau brodate florile naționale ale statelor care compun Commonwealth. Astăzi, acuzațiile de rasism pe care le-a lansat Ducesa de Sussex trimit valuri spre statele care compun acest conglomerat.
În timp ce pe de o parte Regina Elisabeta a II-a a făcut eforturi uriașe, ca un adevărat om de stat, pentru a păstra coeziunea a ceea cea mai rămas din fostul Imperiu britanic, declarațiile soției nepotului său au potențialul de risc de a demola acest construct.
În Jamaica, opoziția face mult zgomot în favoarea organizării unui referendum care să aducă în discuție apartenența la Commonwealth, iar în Barbados, numirea unui fost consilier apropiat al Prințului Charles ca reprezentant al Guvernului britanic a stârnit mai multe controverse decât s-ar fi așteptat britanicii. „Dezbaterile din Caraibe vor fi inflamate masiv de declarațiile cuplului Harry-Meghan și vor avea impact pe direcția suportului public în favoarea instaurării unor republici”, este de părere Philip Murphy, directorul Institutului pentru studiul Commonwealth al Universității din Londra.
Cele mai grave semnale vin din Australia. După difuzarea interviului cu ducii de Sussex, fostul premier australian Malcolm Turnbull a citat interviul ca pe un argument în plus pentru ieșirea țării-continent din Commonwealth, afirmând pentru Australian Broadcasting Corporation că „după ce domnia Reginei se va sfârși, va fi momentul să spunem că nu mai vrem indiferent cine s-ar urca pe tronul Marii Britanii să fie șeful statului nostru”.