Autor: Maria Teodora Șuta
Fără a se consulta cu nimeni, Klaus Iohannis a decis ca statul să primească un contingent de cetățeni afgani.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării urmează să se întrunească, probabil pentru a aproba această inițiativă. De asemenea, Parlamentul nu a fost întrebat în legătură cu această idee, iar aprobarea ei ar încălca Constituția. Înainte ca ideea să fie aprobată, sunt câteva lucruri de luat în calcul, precum costurile viitoare ale țării.
Potrivit articolului 3, alineatul 4 al Constituției României, pe care toți cetățenii trebuie să o respecte, în frunte cu președintele, „Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populații străine”. Articolul face referire la orice grup de oameni proveniți dintr-un alt stat. Nu cu mult timp în urmă, președintele țării a mai încălcat acest articol, după ce a acceptat o cotă de refugiați din Siria sub presiunea Germaniei.
Un alt element important la această decizie este faptul că România a participat la un război desfășurat la mii de kilometri distanță și pe care l-am pierdut în mod rușinos. Cetățeanul român nu a primit niciun fel de informații relevante privind dimensiunile cheltuielilor realizate în urma acestui război. După retragerea din Afganistan, războiul continuă, dar cel puțin din perspectiva costurilor. De vreme ce suntem siliți să primim un anumit număr de refugiați, urmează ca în întreaga perioadă în care aceștia vor staționa pe teritoriul României, statul să suporte costurile.
În Statele Unite s-a declanșat o anchetă severă și în ceea ce privește Pentagonul și serviciile secrete implicate. Acestea au fost incapabile să emită o prognoză corectă asupra desfășurării evenimentelor. La capătul evenimentelor s-a constatat că Statele Unite i-au înarmat pe talibani, care au preluat cea mai mare parte a armatei și a tehnicii militare. Poate că la acest efort de înzestrare a armatei afgane a participat și statul nostru. Serviciul secret al Armatei Române este responsabil pentru faptul că am fost luați pe nepregătite. Și noi aveam datoria, ca parteneri strategici ai Statelor Unite, să estimăm corect și să anticipăm cursul evenimentelor.
La urmă a rămas analiza dimensiunii umanitare, care este de mare importanță. În numai șase zile, talibanii au reușit să defileze practic fără lupte până la Kabul. O parte dintre cetățenii statului cucerit au pactizat cu inamicul, considerându-l prieten și aliat. Și, firește, acei afgani și-au creat un statut aparte, profitând de colaborarea lor cu trupele de ocupație. Acum se tem că viața ar putea să le fie pusă în pericol. Că vor fi arestați, anchetați și executați drept colaboraționiști. Pentru toți acești oameni, indiferent din ce motive au colaborat cu armatele de ocupație, statele care au participat la acest război îndelungat sunt responsabile. Din punct de vedere moral, nu-i putem lăsa la discreția regimului taliban. Iar unii dintre aceștia, cum era și firesc, au colaborat îndeaproape cu autoritățile militare române. Deci statul român este și el responsabil, împreună cu celelalte state. Sub acest aspect trebuie găsită o soluție. Se estimează chiar de către Statele Unite că vom asista la un exod de populație de ordinul milioanelor de persoane.
Sursă text: CORECTPolitics