22.7 C
București
miercuri, mai 22, 2024
22.7 C
București
miercuri, mai 22, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăEditorialeISRAEL Nu Uită și Nu Iartă. Niciodată!

ISRAEL Nu Uită și Nu Iartă. Niciodată!

-

DISTRIBUIE:

Autor: Gral. bg(ret) Bartolomeu Constantin SĂVOIU

Tehnologia Militară și Răspunsul Israelului.

Cum era de așteptat, agresiunea Iranului in noaptea de 12 spre 13 Aprilie nu putea rămâne fără răspuns.

Reunit în timpul nopții, cabinetul de urgență a dezbătut propunerea Generalului Beny GANTZ, liderul opoziției centriste, membru al cabinetului de urgență, susținut de generalul Meir EISENKOT, de a răspunde imediat.
Propunerea nu a fost susținută și ISRAELUL a a făcut față provocărilor prin ansamblul mijloacelor de înaltă tehnologie militara:

The Israeli Iron Dome missile defence system

Iron Dome care respinsese deja mii de rachete de când funcționează, David’s Sling (Funda lui David) sistemul contra rachete de rază medie și Arrow 2 și 3, prevăzut contra rachetelor balistice.

Totul, sprijinit de ansamblul celorlalte mijloace de apărare , aviație și detecție : israeliene, americane, engleze, franceze, iordaniene, saudiene care au dat rezultate uimitoare: 99% din tiruri interceptate și o singură persoană, o tânără beduină arabă rănită grav .

Zilele care au urmat au fost teatrul unor intense dezbateri.
În cadrul Cabinetului de Război, în Guvern, pe plan Internațional, prin analiștii politici , etc…

Consiliul de Securitate al ONU, convocat la cererea ISRAELULUI a condamnat agresiunea Iranului.

SUA, reafirmând sprijinul ferm în apărarea teritoriului său, transmit totuși, în același timp ISRAELULUI că nu îl vor sprijini în cazul unui contra-atac împotriva Iranului

Dezbaterile aprinse care au urmat, au demonstrat, practic, că există un consens majoritar, în ISRAEl, toate tendințele politice confundate, că agresiunea iraniană nu poate rămâne fără răspuns.

Discuțiile purtate ajung toate la același rezultat: da va fi o ripostă dar când ? și unde ?

În așteptarea deciziei, ISRAEL a demonstrat că este prezent, practic, în “inima” molahilor
Un număr de exploziii au avut loc această săptămână în apropierea obiectivelor militare, la Ispahan . Sursele oficiale iraniene au dezmințit că instalațiile nucleare ar fi avut de suferit.

Strategii Militare și Ținte în Iran.

Israelul a efectuat numeroase operațiuni pentru a neutraliza amenințările iraniene, inclusiv atacuri cibernetice și fizice asupra instalațiilor nucleare iraniene, cum ar fi cele de la Natanz și Fordow. Aceste acțiuni punctează determinarea Israelului de a preveni Iranul să dezvolte arme nucleare, un punct cheie în strategia sa de securitate națională.
Dar sunt de asemeni și obiective industriale care ar putea fi ținta unor atacuri bine localizate, cu un impact considerabil asupra situației economiei iraniene care este în plină criză datorită sancțiunilor. Rezultat, o degradare generală a condițiilor de viața ale populației!

Este astfel, ca prim obiectiv și punct sensibil, ansamblul rafinăriilor:

Abadan, una din cele mai vechi rafinării din Provincia Khuzistan, cu o capacitate semnificativă de prelucrare a petrolului. Ispahan, rafinărie vitală pentru industria petrochimică dar și pentru sectorul energetic.

Bandar Abbas, complex industrial și de rafinării în apropierea strâmtorii Ormuz, vital pentru exportul petrolului iranian.

Tehran, un complex de rafinării de care depinde alimentarea centralelor care furnizează energie Capitalei.

Pe lângă aceste obiective industriale a căror avarie sau distrugere ar putea provoca daune imense economiei iraniene, deja grav afectată unii analiști au evocat folosirea bombei EMP.

Este o Armă Electromagnetică care explodată în spațiu poate distruge , deteriora, perturba, temporar echipamentele electronice , rețelele electrice , fiind o armă non letală care afectează infrastructurile critice fără a provoca pierderi umane , animale sau alte distrugeri !
Ea practic “ orbește” ansamblul rețelelor civile și militare , reducând Societatea la nivelul “ Societății Primitive” făcând imposibil orice activitate în afară de cele efectuate “ prin forța brațelor”

Ea poate avea însă efecte asupra regiunilor învecinate care nu fac parte din conflict.

Care ar fi însă Implicațiile Internaționale și care sunt Pozițiile Globale ?

SUA, un aliat tradițional al Israelului, ar continua să ofere sprijin militar și economic semnificativ, inclusiv pachete de ajutor și acces la cele mai noi tehnologii indiferent de protestele interne sau internaționale.


Aprobarea neașteptată a “Pachetului“ de către Congresul American de 95 de Miliarde de $ din care 61 de miliarde pentru Ucraina și 34 de Miliarde pentru ISRAEL și Taiwan indică faptul că în ciuda divergențelor profunde între Biden și Premierul Netanyahu, americanii nu “îi abandonează“ pe israelienii.

Rusia și China, au dat dovadă de o “relativă“ moderație ceea ce arată complexitatea situației.
Turcia însă, și-a manifestat deschis preferințele.

Turkey’s President Tayyip Erdogan meets with Ismail Haniyeh, leader of the Palestinian Islamist group Hamas, in Istanbul, Turkey, April 20, 2024. Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Liderul terorist Hamas , Hanyeh a fost primit oficial de Erdogan la Palatul Dolmabahce de la Istambul. Acesta rezididă frecvent la Istambul unde face navetă frecvent , venind de la somptuoasa sa reședința din Qatar.
Erdogan, pentru care Hamas este o “Organizație de Eliberare” și care a calificat Premierul NETANYAHU de “terorist” , a chemat la “unitate” populația palestiniană, contra “ocupantului sionist”.
Președintele turc caută în același timp o poziție de de interlocutor privilegiat în tratativele Hamas -Egipt -Qatar -ISRAEL.
Are puține șanse în acest sens căci ISRAEL nu îl va accepta, ținând cont de poziția sa de sprijin sctiv a Terorismului Palestinian.

Votul de la ONU, pentru admiterea ca membru a Palestinei ca membru cu drepturi depline (actualmente Autoritatea Palestiniană are statut de Observator) prin vetoul SUA a fost o nouă dovadă că Alianța americano-israeliană rezistă oricărei încercări!

Repercusiuni Asupra Situației Globale și legătura cu Conflictul din Ucraina

În contextul tensiunilor crescute din Ucraina, relația dintre Israel și Iran are implicații directe asupra modului în care SUA și aliații abordează alte crize globale. Eforturile administrației Biden de a naviga între sprijinul acordat Israelului și nevoia de a gestiona situația internă în plină campanie electorală,  și-n conflictul din Ucraina, sunt complicate de echilibrul necesar între resursele militare și politice.

Aprobarea uriașului pachet de 61 miliarde $ ajutor pentru Ucraina salvează temporar regimul falimentar al lui Zelinsky de la dezastrul militar de pe frontul ruso -ucrainean.
“ Vânătoarea “ care a început în țările Occidentale a civililor ucraineni care au fugit de înrolarea cu forța nu va putea completa efectivele trupelor și salva de la înfrângerea guvernului marionetă pro -american de la Kiev .

Victoriile rusești de la Avdiivka și Bakhmut, superioritatea numerică a Rusiei și capacitatea sa de a neutraliza tehnologia occidentală, inclusiv distrugerea tancurilor avansate și a sistemelor de rachete,demonstrează că Armata Rusă a știut să se reformeze și să se readapteze rapid la armele furnizate de occidentali Ucrainei și Economia de Război care s-a generalizat în Federația Rusă produce într-un ritm accelerat și eficace.
Rămâne de văzut dacă aportul suplimentar de armament și muniție americane plus uriașul pachet de 100 de miliarde anunțat de Uniunea Europeană vor putea întârzia și cât? înfrângerea Ucrainei

Implicațiile pentru Securitatea Regională și Globală

Interacțiunile dintre Israel și Iran nu sunt izolate și reverberațiile lor se resimt pe întregul spectru geopolitic. Conflictul dintre aceste două puteri regionale influențează nu doar Orientul Mijlociu, ci și alte regiuni prin dinamica puterii globale și prin modul în care marile puteri răspund la provocări. Deciziile Israelului de a răspunde la amenințările iraniene sunt strâns monitorizate de aliați și adversari, determinând ajustări în politici și strategii militare.

Israelul rămâne ferm pe poziția sa de a nu uita și de a nu ierta agresiunile, cu un angajament clar de a-și apăra securitatea națională și interesele regionale.

Capacitatea Israelului de a gestiona aceste tensiuni cu Iranul, în timp ce gestionează “alianțe” complexe și schimbările din politica SUA, va continua să fie crucială pentru stabilitatea regională și globală. În acest context volatil, viitorul relațiilor internaționale și a securității globale depinde semnificativ de evoluția acestui conflict și de abilitatea liderilor mondiali de a gestiona eficient crizele multiple care se întrepătrund pe scena globală.

Cu ceea mai puternică Armată din Lume, TSAHAL prin capacitatea morală, patriotismul și dotările tehnologice de ultimă generație, cu cele mai performante Servicii care au învățat și sau reformat după tragedia din 7 Octombrie 2023, Țara Sfântă pentru două miliarde și trei sute de milioane de creștini și evrei , ISRAEL , rămâne Invincibil!

1 COMENTARIU

  1. ISRAELUL, după SUA, începând cu anul 1949 este cel mai terorist stat. ONU a stabilit ,dar ce mai contează ONU, ca teritoriul PALESTINEI să fie ocupat fifty ,fifty de palestinieni și israelieni . De atunci ISRAELUL a luat prin forță și teroare teritorii omorând zeci de mii de oameni ajungând la situația de astăzi,adică 2 milioane de oameni să trăiască incartiruiti pe o palmă de pământ . BEN GURION a fost primul șef al grupărilor teroriste israeliene. NU SUNT FAN PALESTINA. ISRAELUL procedează identic cum a procedat SUA pe planetă…cine nu s a lăsat supus A DEVENIT AUTOMAT TERORIST adica in igeologia americană trebuie distrus prin RĂZBOI……SUA procedează ca si primul șef BOLSEVIC ,LENIN ,……cine nu este cu mine trebuie omorât. Cine vrea să vadă cum a procedat SUA INCEPAND CU 1991 să citească DOCTRINA WOLFOVITZ, E RELEVANTA,E EVIDENTĂ……

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Gușă: Rețeaua Coldea din București, în mare pericol din cauza prăbușirii...

(transcrierea editorialului vorbit din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM) Autor: Cozmin Gușă În urmă cu o lună și jumătate, cetățenii Bucureștiului ce mai au capetele...

Omul Negru al Zilei, Dan Vîlceanu. Un papițoi ce se dădea...

(transcrierea pamfletului „Omul Negru al Zilei” din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM) Autor: Cozmin Gușă Activitatea parlamentară a României a fost în sfârșit mediatizată în...

Zero dezbateri despre viitorul UE

Autor: Marius Ghilezan În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de...

Președintele patriot

Autor: Sorin Roșca Stănescu Pare o contradicție în termeni. Dacă ne gândim la primul și la ultimii doi  președinți pe care România i-a avut. Dar...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img