Autor: Iosefina Pascal
Când credeați că s-a terminat discuția despre Generalul SRI Florian Coldea și comesenii săi cu legături interlope de la UNTOLD, vă prezint bombele care demonstrează că Ovidiu Toma și Bogdan Mărunțiș, împreună cu protectorul și nașul lor, Florian Coldea, au pus la punct o afacere care poate reprezenta cea mai mare vulnerabilitate și amenințare la adresa securității naționale a României și a partenerilor săi.
Compania CryptoDATA se prezintă peste tot ca o companie multinațională cu sute de angajați, zeci de proiecte internaționale, ba chiar drept o companie care va valora un miliard de dolari într-un an.
Datele financiare ale CryptoDATA arată, însă, altceva: Vorbim despre o cifră de afaceri de 12 milioane de LEI în anul 2022, profit de 2,5 milioane de lei, datorii de 10 milioane de lei și 42 de angajați.
Ovidiu Toma despre MotoGP:
„Într-adevăr, investiția făcută se ridică la o expunere, deci nu un preț. Prețul nu putem să divulgăm, dar expunerea este circa 50.000.000 de euro pe 4 ani cam asta este expunerea pe care o avem. Nu putem să facem publică suma din contract, dar este o sumă destul de mare și este un efort foarte mare pe care l-am făcut tocmai ca să ne expunem produsele, serviciile și know-how-ul pentru pentru întreaga lume. Bineînțeles că tranzacția nu a fost efectuată în cripto. Noi nu facem criptovalute, facem criptografie, deci echipamente pentru comunicații securizate folosind tehnologia blockchain și nu numai. CryptoDATA nu este o afacere de ordin financiar, este o afacere de ordin tehnic. Și atunci bineînțeles că nu a fost vorba de o tranzacție în cripto-valute”, a explicat directorul companiei pentru Mediaflux.
Prima minciună:
“CryptoDATA nu se ocupă de criptomonede, ci de criptarea datelor”, spune Ovidiu Toma.
Cu toate acestea, nu există niciun serviciu de vânzare în acest sens. Este primul caz din lume de software și tehnologie despre care nu vorbește nimeni. Nimeni nu vorbește despre CryptoDATA în afară de ei înșiși. Cisco, Kaspersky, Bitlocker, Vircom, Bitdefender. Găsiți recenzii și produsele lor de vânzare, precum și companiile care le folosesc software-urile. Despre CryptoDATA nu am gasit aproape nimic altceva decât articole plătite în presa românească. O să revenim imediat la subiectul sistemului de operare și de criptare de date al CryptoDATA.
A doua minciună:
CryptoDATA spune că Wispr este alternativa românească la WhatsApp și Telegram și că are 1 milion de utilizatori. Doar că, în realitate, aplicația Wispr are un pic peste 50.000 de descărcări pe Android și câteva mii pe iOS și multe recenzii negative fix cu privire la securizarea datelor și operabilitate. Cam slăbuț pentru a valora un MILIARD de dolari într-un an, cum spune Ovidiu Toma:
“Dezvoltăm și o platformă fintech pe care o vom asocia cu Wispr. Astfel, vom oferi utilizatorilor atât aplicația de comunicații securizate, cât și posibilitatea de a efectua microplăți rapide fără comisioanele bancare. Lucrăm deja la autorizații și licențe pentru a deveni emitent de plăți electronice. La mijlocul anului viitor vom avea o lansare la nivel global. Ținta noastră este să atingem 15-20 de milioane de utilizatori în aplicație anul viitor pe vremea asta. În felul acesta, Wispr poate deveni următorul unicorn romanesc și prima platformă de chat cu microplăți integrate. Sunt aplicații similare în Asia, însă, în Europa nu am identificare o astfel de soluție. Modelul de business este exact acela al Alibaba și WeChat”, a mai precizat, pentru Profit.ro, Ovidiu Toma.”
Îl cred pe cuvânt că are sistemul WeChat drept sursă de inspirație, că doar nu și-a făcut degeaba firmă în China.
Am vrut să cumpăr un telefon, dar am renunţat pentru că telefoanele CryptoDATA au specificațiile tehnice ale unui telefon de acum 5 ani. Telefoane de maxim 1000 de lei vândute cu peste 800 de dolari, care rulează un sistem de operare care nu se găseşte nicăieri şi super software-ul CryptoDATA despre care nu vorbește nimeni.
Practic, telefonul este un Android vechi făcut în China, un Android în care puteți încărca doar aplicațiile pe care CryptoDATA le vrea.
Am vrut să cumpăr un laptop și, iarăși, am renunțat, pentru că laptopul vândut cu 1000 de dolari are specificațiile tehnice ale unui laptop de aproximativ 1200 de lei, vechi de peste 5 ani și rulează același sistem de operare al CryptoDATA.
Aceste telefoane mobile și laptopuri care sunt și acum de vânzare au fost parte dintr-un kit pe care investitorii țepuiți l-au primit după ce au investit bani în schema ponzi numită Karatbars!
Ce e Karatbars? Poate cea mai mare schemă Ponzi bazată pe aur din toate timpurile.
Fondată în 2011 de germanul Harald Seiz, împreună cu cofondatorul Josip Heit și cu partenerii Alex Bodi, Ovidiu Toma, actualul şef al CryptoDATA, Karatbars a pretins că oferă lingouri de aur clienților care investesc bani. Apoi, Karatbars s-a mutat în zona criptomonedelor și a fost sistată forțat activitatea în urmă cu câțiva ani.
Moneda digitală a karatbars, KaratGold Coin (KBC) a început să fie tranzacționată în iulie 2018, adică fix când Ovidiu Toma lucra ca Director Tehnic.
Ideea pe au prezentat-o investitorilor naivi a fost aceea de a permite plăți virtuale bazate pe aur. Din păcate pentru cei care au crezut, acest lucru nu s-a întâmplat, în ciuda faptului că aveau “400 de tone de aur într-un seif de la una dintre minele sale din Madagascar”, după cum ziceau Toma, Seiz, Bodi și Heit.
În realitate, nu a existat nici un seif și nu a existat nici o mină.
În cazul în care moneda digitală emisă de Karatbars ar fi fost realmente garantată în aur, compania ar fi trebui să dețină peste 5 miliarde de dolari în aur.
Evident, după ce a explodat la nivel internațional scandalul fraudei Kryptobars, iar Alex Bodi, a mers la închisoare pentru crimă organizată și trafic de persoane,
Ovidiu Toma a declarat că nu a avut nimic de-a face cu escrocheria, că a vândut doar telefoane mobile şi a colaborat doar în 2019 cu Karatbars și cealaltă companie, GSB.
Nimic mai fals, CryptoDATA s-a ocupat, pe zeci de milioane de euro, de producția dispozitivelor, instalarea software-ului propriu, precum și transportul acestora pentru GSB și Karatbars.
Sursele din interiorul CryptoDATA relatează că, la finalul “colaborării” cu Karatbars, Ovidiu Toma și Bogdan Mărunțiș, cu complicitatea lui Florian Coldea, au pus presiune pe Josip Heit și Harald Seiz astfel încât să le preia și bunurile, nu doar banii pentru producerea lor. Azi, când vorbim, cei doi sunt căutați de autoritățile internaționale, în timp ce Ovidiu Toma și Bogdan Mărunțiș sunt oameni de afaceri “onesti” care vând produsele rezultate din aceasta afacere, și investesc banii proveniți dintr-o schemă Ponzi.
Ca să fie treaba treabă, chiar în videoclipul de prezentare a telefonului și laptopului, sunt prezentați interlopi, traficanți de arme și asasini plătiți, drept potențialii clienți și doritori ai acestor produse care îți asigură protecția datelor. Superb!
Ei bine, acesta a fost doar preambulul! Vă prezint, în exclusivitate, documente, discuții, dovezi foto-video, care arată cât de mare și de penală este implicarea CryptoDATA în schema Ponzi a Kryptobars. De la posibilele fapte de înșelătorie, marketing fraudulos, evaziune fiscală, spălare de bani, deturnare de fonduri europene și bișniță cu măști de protecție, o să decideți dumneavoastră dacă o astfel de firmă se poate ocupa de securitatea cibernetică a României și a industriei de apărare.
Spălătoria fermă de Bitcoin – afacerea ofițerului BCCO, Adela Mărunțiș, și a colonelului MAPN, Bogdan Mărunțiș
Afacerea murdară CryptoDATA a pornit de la minarea de criptomonede prin metode samavolnice, contrar spuselor lui Ovidiu Toma:
În iunie 2018, Jet Wash MBG SRL a semnat un contract de finanțare cu Ministerul Dezvoltării pentru a accesa fonduri europene nerambursabile în valoare de 200.000 de euro. Achiziția a fost aprobată pentru proiectul ,,Achiziția de echipamente IT performante pentru diversificarea activității firmei” și, potrivit documentelor publice, constă în ,,realizarea unui centru de procesare și prelucrare date care să permită creșterea competitivității societății prin asigurarea de servicii de procesare și prelucrare date direct către clienți, atât din România, cât și din strainătate”. În documentele proiectului POR (Programul Operațional Regional) responsabil financiar al Jet Wash MBG SRL apare Elisabeta Mărunțis, fost director economic al Gerom Buzău.
În același an, 2018, Omar și fosta directoare a Gerom, Elisabeta Mărunțiș, au înființat la Buzău firma cu profil de comerț online Cryptodata Cloud SRL, după ce, cu un an înainte, Jet Wash MBG SRL a cerut la OSIM înregistrarea mărcii ,,CryptoData”.
Într-unul dintre documentele multiplelor procese dintre Gerom și Jet Wash MBG SRL se susține că Gerom a dat în folosință spre închiriere o hală pentru spălătorie, iar aceasta din urmă nu s-a dovedit a fi decât o interfață a unei uzine de criptomonede. Prin urmare, SC Jet Wash MBG SRL este o societate care a ,,căpușat” SC Gerom SA deținută de Eugen Cojocaru și Elisabeta Măruțiș. ,,Cei doi au întreprins această activitate în frauda societății SC Gerom SA, practic au închiriat spațiile de la SC Gerom SA și au vândut puterea electrică la un preț derizoriu și fac hosting pentru echipamente de minat criptomonedă, adică subînchiriază spațiu și putere electrică către subcontractori la prețuri de la 6 euro și până la 14 euro pe echipament (un echipament de minare are 50×50 de cm aproximativ, astfel că într-un metru pătrat intră cel puțin 24 de echipamente), conducând astfel profitul pe care ar fi trebuit să îl realizeze SC Gerom SA prin folosința bunurilor sale către societatea căpușă SC Jet Wash MBG SRL.
Sursele din interiorul CryptoDATA mi-au spus că vorbim de peste 25.000 de unități de minat găzduite în hala din Buzău. Unități de minat pe care chiar Bogdan Mărunțiș s-a ocupat să le aducă în țară și să le opereze.
Însă Colonelul Bogdan Mărunțiș s-a ocupat și de alte afaceri pentru și împreună cu Ovidiu Toma:
De exemplu, Bogdan Mărunțiș ne povestește pe larg cum “rezolvă” cu transporturile de telefoane CryptoDATA din China, astfel încât să nu plătească taxe vamale. La fel cum a rezolvat și cu “minerii” pe care i-a importat pentru ferma de criptomonede din Buzău.
Tot colonelul Mărunțiș ne spune că poți folosi documente de transport fictive pentru a justifica plățile dubioase. Sau, mai simplu, Mărunțiș ne învață că “nu trebuie să scrie pe documente ce conține transportul respectiv”. Și ca toate astea să fie posibile, aflăm că Toma și Mărunțiș au “oameni de casă” la vamă care se “ocupă”. Îl mai țineți minte pe domnul Liviu Durbac? Vameșul de la masa lui Coldea de la UNTOLD? Poate îl întreabă cineva cum se rezolvă aceste ilegalități în vamă. Are destulă experiență.
Tot sursele din interiorul CryptoDATA mi-au confirmat cel mai grav aspect ce ține de siguranța națională a României. Dacă până acum am vorbit de țepe, combinații și evaziune fiscală, acum ajungem la punctul culminant.
Sistemul de operare CryptoDATA OS instalat pe device-urile lor minează criptomonede în background.
Adică, pe înțelesul tuturor, pe lângă ce criptomonede minează Toma și Mărunțiș în hala preluată ilegal în Buzău, aceștia minează criptomonede și de la distanță prin intermediul dispozitivelor CryptoDATA pe care le-au cumpărat oamenii. Cu alte cuvinte, băieții deștepți fac bani folosindu-se de dispozitivul și curentul altuia, iar aceste lucruri se întâmplă, evident, fără cunoștința utilizatorilor.
Astfel mai apare o problemă gravă, conform surselor și experților în domeniu, dacă rulează un program în background pentru a mina criptomonede, atunci ar putea rula și orice alt tip de program. Și aici mă refer, desigur, la orice tip de spyware care monitorizează activitatea utilizatorilor pe dispozitive.
Ajungem la sistemul de criptare de date oferită de CryptoDATA, sau la ceea ce am numit “lăcătușii lui Coldea” .
Imaginați-vă că îi trimiteți o scrisoare unui prieten și, ca să fiți siguri că nu o deschide nimeni pe drum, o băgați într-o cutie de metal închisă cu un lacăt. Prietenul dumneavoastră are cheia, o deschide, o citește și gata. Problema este că și lăcătușul are cheia, nu doar prietenul destinatar.
Cu alte cuvinte, producătorii și furnizorii acestui tip de software, adică cei de la CryptoDATA, sunt lăcătușii care pot deschide “cutiile cu scrisori ” și pot accesa informațiile transmise de utilizatori.
După cum a arătat chiar CryptoDATA în videoul de prezentare al dispozitivelor și tehnologiei de criptare, clienții lor sunt mercenari, interlopi, traficanți din Columbia (unde au si avut afaceri), băieți deștepți din Dubai, etc. Problema de siguranță națională apare când INSTITUȚIILE STATULUI, sau structurile suprastatale, devin clienții CryptoDATA.
Așa cum ferma de criptomonede (CryptoDATA original) a fost finanțată cu BANI EUROPENI dați de statul român, așa este finanțată și actuala companie CryptoDATA – cu fonduri europene pentru proiecte ale statului român, inclusiv în domeniul apărării.
Ca de exemplu, SISTEMUL LASER – DEFENSIV “CERBER” de la Măgurele. Un proiect militar al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor, cu scopul de a combate crima organizate și terorismul.
Sau dezvoltarea infrastructurii digitale ale altor institute de cercetare, sau ale unor instituții publice.
Interesant este și faptul că firma lui Ovidiu Toma, GOLD Standard International, este acționar majoritar la “Institutul de testare şi cercetare-dezvoltare pentru mecanizarea agriculturii – Romatest” – S.A, care se ocupă de proiectarea şi execuţia de utilaje, încercarea tractoarelor, mijloacelor de transport tehnologic, maşinilor, utilajelor, instalaţiilor, aparatelor şi uneltelor produse de firme străine care se folosesc în agricultura şi industria alimentara din România și executarea lucrărilor de interes naţional, care intră în profilul activităţii institutului.
Vă imaginați ce înseamnă pătrunderea unei astfel de companii, apărută din spuma mării, cu capital obținut din afaceri cu escroci, în interiorul sistemelor de apărare ale României, o țară membră NATO?
Sau în interiorul instituțiilor publice ale UE?
Toate informațiile acestor instituții vor putea fi accesate de lăcătușii lui Florian Coldea, adică de CryptoDATA. Informația înseamnă putere și foarte, foarte, mulți bani.
Oare ce zic acum reprezentații statului român care au susținut și promovat dispozitivele și software-ul CryptoDATA?
Ca să fie treaba și mai frumoasă, niște afaceriști respectabili din domeniul IT, precum protejatul lui Florian Coldea, Ovidiu Toma și finul lui Coldea, colonelul Bogdan Mărunțiș, trebuiau să profite și ei de pandemie, nu?
Mai exact, au adus cateva zeci de mii de măști de protecție din China în plină stare de urgență când specula cu măști era în floare în România.
Ar fi foarte interesant de văzut câte măști au cumpărat până la urmă, la ce preț le-au cumpărat, unde le-au vândut și la ce preț le-au vândut.
Având în vedere de cât de bine s-au “descurcat” băieții cu eludarea taxelor vamale, mă întreb dacă a fost chiar întâmplătoare prezența vameșului Liviu Durbac la festivalul UNTOLD, acesta fiind găzduit de Ovidiu Toma în Dubai și așezat la masa lui Florian Coldea.
Mă întreb dacă superiorii finului lui Coldea, Bogdan Mărunțiș, știau că acesta desfășoară activități economice pentru CryptoDATA, minează criptomonede pentru CryptoDATA și se “ocupă” de transportul mărfurilor pentru CryptoDATA?
Mă întreb de ce partenerii de afaceri ai lui Ovidiu Toma, Alex Bodi, Josip Heit, Harald Seiz, Clanul Caran, și alții au ajuns fie la pușcărie, fie anchetați în diverse dosare penale, deși TOȚI erau implicați în aceleași activități?
Mă întreb de câte ori a fost Ovidiu Toma în vacanțe în Grecia, de exemplu, împreună cu familia Coldea?
Mă întreb de ce au loc întâlniri în creierii nopții între Florian Coldea, Bogdan Mărunțiș, Ovidiu Toma și Dumitru Cocoru, fix în sediul CryptoDATA?
Și, în final, mă întreb cum a ajuns în 2021 această companie fără experiență în domeniu și cu un istoric lung de activități dubioase, să se ocupe, pe milioane de euro, de infrastructura cibernetică a institutelor de cercetare din România?