Autor: Adrian Lambru
Parchetul European (EPPO), care își va începe activitatea pe 1 iunie, este prima instituție de acest fel ce acționează la nivel supranațional. Condus de Laura Codruţa Kovesi, noul Parchet European va fi responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE.
EPPO se va ocupa cu achetarea fraudei la nivelul bugetului Uniunii și spălării de bani aferente. Noua instituție va avea în vedere și corupția ce va afecta interesele financiare ale UE și organizațiile criminală, în cazul în care scopul principal al acestora este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului Uniunii Europene.
„Nu există țări curate” din punct de vedere al corupției – a declarat Laura Codruţa Kovesi în cadrul unui interviu, scrie agenţia spaniolă de presă EFE, citată de Agerpres. ”Sunt foarte mândră să fiu primul procuror-şef european şi să iniţiez acest nou Parchet European anti-fraudă, cred că începutul EPPO este un moment istoric” – a dăugat Laura Codruţa Kovesi.
Conform procuroarei, Uniunea Europeană suferă pierderi anuale de circa 500 de milioane de euro din cauza corupției și fraudei. Specialiștii economici estimează ă creștere a acestei valori în următorii ani în contextul actualei pandemii. La nivel european, Comisia este în proces de aprobare a foarte multor planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR). Prin aceste proiecte, statele membre pot accesa sume de bani nerambursabile în scopul dezvoltării economice post-pandemice.
”Odată cu această mare cantitate de bani şi flexibilitate există un risc ridicat de creştere a delictelor în Europa, în special în sistemul de sănătate, agricultură, cercetare şi în contractele publice” – este de părere şefa EPPO.
Parchetul European va funcţiona pe două planuri: primul, centralizat la Luxemburg, cu Kovesi şi 22 de procurori (câte unul pentru fiecare stat participant), iar al doilea, cu procurori naţionali delegaţi care vor lucra în ţările lor în mod coordonat.
Kovesi afirmă că cinci țări membre ale Uniunii (Polonia, Ungaria, Danemarca, Suedia şi Irlanda) nu au fost de acord să participe în noul Parchet European din ”decizie politică”.