15 C
București
duminică, martie 16, 2025
15 C
București
duminică, martie 16, 2025

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăPoliticăLIBERTATEA: Dezastrul de la CFR S.A., compania de stat căpușată de către...
Data publicării: ianuarie 29, 2025 12:55

LIBERTATEA: Dezastrul de la CFR S.A., compania de stat căpușată de către oamenii lui Sorin Grindeanu!

Data publicării: ianuarie 29, 2025 12:55

DISTRIBUIE:

Cu porțiuni de infrastructură care datează de pe vremea Uniunii Sovietice, Căile Ferate Române sunt un pericol public, iar accidentele feroviare sunt tot mai dese. În timp ce nu găsesc bani pentru investiții și modernizări, șefii căilor ferate își alocă venituri consistente și își angajează soțiile în posturi călduțe. 

Infrastructură de pe vremea Uniunii Sovietice

După ce a investigat timp de un an cauzele accidentului feroviar din ianuarie 2023, în care 11 vagoane ale unui tren privat au deraiat, Agenția de Investigare Feroviară Română – AGIFER a venit cu niște concluzii îngrijorătoare: starea tehnică a suprastructurii căii a dus la ruperea multiplă și completă a șinei, ceea ce a produs catastrofa. Practic, calea de rulare este „un dezastru”.

Răspunsul Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA la întrebările formulate de către Libertatea arată probleme și mai grave care te fac să te gândești mai bine dacă mai urci într-un tren în România.

„În raport cu factorul cauzal identificat în concluziile raportului de investigare întocmit de AGIFER (ruperea multiplă și completă a șinei), precum și faptul că șina tip 65 este un tip de șină care nu mai este utilizat în Uniunea Europeană, fiind înlocuită de șina tip 60, apreciem că este vorba despre o cauză tehnică ce nu poate fi imputată personalului cu atribuții directe în domeniul siguranței feroviare.

Este important de menționat că șina tip 65 provine din Uniunea Sovietică și că România nu a mai importat astfel de șină din anul 1990 (pentru lucrările de reparație capitală efectuate pe Magistrala 100 în anii ’90, între București Nord și Strehaia).

Începând cu 1990, lucrările de reparație capitală promovate pe Magistrala 100 s-au încadrat în limitele alocărilor bugetare acordate de ordonatorul de credite, iar aceste alocări nu au permis înlocuirea totală a șinei de tip 65, de proveniență sovietică, cu șină nouă, tip 60, reglementată de normele UE. Porțiunea de linie în discuție a fost inclusă în propunerile de reparație capitală a liniilor încă dinainte de anul 2023, însă, din cauza lipsei alocărilor bugetare, aceste lucrări nu au fost realizate.”

Mai pe scurt spus, în România există cale ferată montată încă de pe vremea sovieticilor la care cel mult s-au mai făcut cârpeli, negăsindu-se bani pentru modernizarea acesteia.

CFR SA, firma statului căpușată de familii și politicieni cu salarii grase, deși căile ferate sunt un dezastru. „Oamenii lui Grindeanu” din fruntea companiei
Șina tip 65 provine din Uniunea Sovietică

Lefuri și prime consistente pentru șefi

Însă CFR SA a găsit bani pentru prime consistente, dar și pentru mărirea salariilor celor care conduc compania printr-o hotărâre luată de AGA la sfârșitul anului trecut.

Hotărârea luată de AGA sună așa: „Cuantumul indemnizației fixe brute lunare a membrilor neexecutivi ai Consiliului de Administrație să fie în sumă de 24.393 de lei, numai dacă cuantumul acesteia nu depășește de 3 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă, conform clasificației activităților din economia națională.”

Daniel Găvruță, timișoreanul șef la CFR, șef și la Porturi Constanța

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA este deținută de statul român prin Ministerul Transporturilor. Iar conducerea companiei este asigurată de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA), Consiliul de Administrație (CA) și o serie lungă de directori.

În AGA se regăsesc doi reprezentanți ai ministerului condus de Sorin Grindeanu: Adrian Daniel Găvruță și Radu Mihai Togănel.

Daniel Găvruță vine de la Timișoara, din fieful ministrului Sorin Grindeanu, și este secretar general adjunct în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, de unde încasează peste 147 de mii de lei pe an. El mai încasează încă 120 de mii de lei pentru că este și președintele CA al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.

CFR SA, firma statului căpușată de familii și politicieni cu salarii grase, deși căile ferate sunt un dezastru. „Oamenii lui Grindeanu” din fruntea companiei
Daniel Găvruță

Găvruță, care toată viața a lucrat la stat și a oscilat între PNL și PSD, este și membru CA la compania de stat Carpatica Feroviar România și a mai fost membru CA la Telecomunicații C.F.R. SA, președinte CA al Poștei Române și membru CA al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică, consilier județean la Timiș, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Finanţe şi Vamă „Fintim – Sed Lex” Timiş, iar apoi (2009-2017) vicepreşedinte al Confederaţiei CNSLR – Frăţia, filiala judeţeană Timiş.

Al doilea reprezentat al Ministerului Transporturilor în AGA CFR SA este Radu Mihai Togănel, basistul trupei de cover FreeStay. Togănel este consilier la Ministerul Transporturilor, de unde încasează anual peste 61 de mii de lei.

CFR SA, firma statului căpușată de familii și politicieni cu salarii grase, deși căile ferate sunt un dezastru. „Oamenii lui Grindeanu” din fruntea companiei
Radu Mihai Togănel

Diana Doina Țenea, președinta CA, lucrează pentru o firmă fondată de ea

În Consiliul de Administrație, lucrurile sunt mai complicate. Format din șase membri, consiliul este prezidat de Diana Doina Țenea, persoană mai cunoscută prin Constanța.

Aici ea a fost, până în 2022, director executiv adjunct la Direcția Generală de Urbanism și Patrimoniu din cadrul primăriei. Anterior, doamna Țenea a fost director general în Ministerul Sănătății, secretar general în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, director general și consilier în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Conform ultimei declarații de avere, în prezent, Diana Doina Țenea își câștigă existența din cinci joburi. De la Universitatea Ovidius, unde este șef de lucrări, a încasat într-un an suma de 107.803 lei. De la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației doar 2155 de lei, iar ca membru CA al CFR SA 76.824 de lei (dar din decembrie anul trecut, nivelul indemnizațiilor pentru administratori a fost stabilit la 24.393 de lei brut pe lună).

Doamna Țenea a mai câștigat din activități independente suma de 41.550 de lei, iar din poziția de expert la SC Eco Terra Proiect SRL, 11.200 de lei.
CFR SA, firma statului căpușată de familii și politicieni cu salarii grase, deși căile ferate sunt un dezastru. „Oamenii lui Grindeanu” din fruntea companieiDiana Doina Țenea. Foto: Agerpres

Firma Eco Terra Project SRL îl are ca unic asociat pe constănțeanul Dragoș Florian Vintilă și a beneficiat, din 2021, de 20 de contracte cu statul în valoare totală de multe milioane de lei. Clienții firmei au fost orașul Techirghiol, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile Constanța, comuna Saligny, comuna Chirnogeni, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța și Primăria Isaccea.

CFR SA, firma statului căpușată de familii și politicieni cu salarii grase, deși căile ferate sunt un dezastru. „Oamenii lui Grindeanu” din fruntea companiei
Dragoș Florian Vintilă. Foto: cugetliber.ro

Eco Terra Proiect SRL a fost înființată în anul 2006, cu activități de „construcții de clădiri și lucrări de geniu”, iar unul dintre fondatori a fost chiar doamna Diana Doina Țenea, care și-a cesionat părțile din firmă în anul 2014, după ce a prins rădăcini în funcțiile de la stat.

Din CA face parte și Mihaela Mocanu (director în Ministerul Transporturilor și care, de când a terminat facultatea în anul 2000, nu a ieșit din minister, unde a început ca ofițer de contract în Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale). Doamna Mocanu primește anual pentru prestațiile dânsei din CA suma de 76.824 de lei (care a crescut substanțial din decembrie), 29.208 lei pentru că este membru în Consiliul Director al Fondului Român de Dezvoltare Socială și 1.278 de lei pentru că este expert și la Comisia pentru examinarea investiţiilor străine directe.

Ion Damian este secretar general adjunct în Ministerul Transporturilor. Prima lui ocupație a fost de ofițer de poliție la Timișoara, de unde provine și actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu. Apoi la DNA, la DGA, ANAF, director general al Corpului de Control al premierului. Damian încasează anual de la Ministerul Transporturilor 113.007 lei, de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere 92.760 de lei, de la Compania Națională de Căi Ferate CFR SA 87.384 de lei (sumă mărită în decembrie).

CFR SA, firma statului căpușată de familii și politicieni cu salarii grase, deși căile ferate sunt un dezastru. „Oamenii lui Grindeanu” din fruntea companieiIon Damian

Dorin Mitan lucrează la CFR din 1979 și a mai ciupit un post de secretar de stat în 2016, în Ministerul Transporturilor. El a încasat într-un an 76.824 de lei ca membru CA al CFR SA și 118.612 lei pentru că este și consilier la CFR Călători SA. Fiind pensionar, a primit și aceste drepturi în valoare de 50.604 lei.

CFR SA, firma statului căpușată de familii și politicieni cu salarii grase, deși căile ferate sunt un dezastru. „Oamenii lui Grindeanu” din fruntea companieiDorin Mitan. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Soțul șef, soția subalternă

Marian Marius Chiper este și el membru CA al CFR SA, pentru care a încasat într-un an 97.728 de lei. Din 1995 a lucrat doar pe la CFR cu o pauză, între 2004 și 2010, când a fost angajatul lui Constantin Iavorski la Unicom Group.

Chiper mai este membru CA la Informatica Feroviară SA, de unde a primit 49.200 de lei și membru în Consiliul de Conducere al Autorității Feroviare Române, funcție care i-a adus 8.400 de lei.

CFR SA, firma statului căpușată de familii și politicieni cu salarii grase, deși căile ferate sunt un dezastru. „Oamenii lui Grindeanu” din fruntea companieiMarius Chiper. Foto: Agerpres

Soția lui, Elena Mihaela Pavel, lucrează și ea la CFR SA pe funcția de director general adjunct la Investiții. Cei doi soți au fondat în anul 2018 o firmă de consultanță în afaceri, care doar anul trecut le-a adus un profit de 130 de mii de lei.

Marian Zamfir este și el șeful soției lui, Gabriela Ioana, care lucrează și ea la CFR SA ca șef proiect și de unde încasează mai mult ca soțul, 79.341 de lei. Marin Zamfir a primit ca membru CA al CFR SA suma de  47.334 de lei, dar și alți 18.928 de lei pentru că este și consilier superior la Autoritatea de Reformă Feroviară. Zamfir a mai lucrat la CFR Marfă, la Unicomul lui Iavorski și la Holcim.

Cel de-al șaselea loc din CA a fost ocupat de Gheorghe Udriște, decedat în datat de 20 ianuarie. El a fost cunoscut mai ales că ani buni a condus Metrorex.

Directorul general, anchetat de DNA

Cel mai spectaculos pare directorul general al CNCF CFR SA, Ion Simu-Alexandru, numit în funcție de Sorin Grindeanu în mai 2023. Simu a fost înainte șef la Sucursala Regională CF Timișoara.

CFR SA, firma statului căpușată de familii și politicieni cu salarii grase, deși căile ferate sunt un dezastru. „Oamenii lui Grindeanu” din fruntea companieiSimu Alexandru Ion, director general CFR SA, Sorin Grindeanu, ministru. Foto: Agerpres

Din poziția de director general, Simu încasează anual de la CNCF CFR SA 400.000 de lei, iar în calitate de membru în Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări mai primește 258.000 de lei.

Soția lui, Ramona Simu Alexandru, lucrează și ea la Sucursala Regională CF Timișoara, cu un salariu de 63 de mii de lei.

Conform declarației de avere, Simu a primit, în anul 2011, un credit pentru Prima casă, deși, conform aceluiași document, deținea o casă de locuit în Oravița cumpărată încă din anul 2008.

Anul trecut, PSD-istul Simu a fondat la Timișoara o firmă de dezvoltare imobiliară care încă nu a fost cuprinsă în declarația de avere.

În ianuarie 2023, DNA a dispus urmărirea penală față de Ion Simu-Alexandru și Petru Ceșa (pe atunci director general adjunct tehnic în cadrul CFR SA) pentru abuz în serviciu și uzurparea funcției.

CFR SA, firma statului căpușată de familii și politicieni cu salarii grase, deși căile ferate sunt un dezastru. „Oamenii lui Grindeanu” din fruntea companieiPetru Ceșa. Foto: clubferoviar.ro

DNA a comunicat că „în cursul lunii aprilie 2022, suspectul Ceșa Petru, în calitatea menționată mai sus, la instigarea celuilalt suspect, și-ar fi arogat atribuțiile funcției de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deținea această funcție sau o împuternicire în acest sens și a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe Simu-Alexandru Ion la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timișoara. Prin aceste două decizii privind traseul profesional al lui Simu-Alexandru Ion, suspectul Ceșa Petru ar fi urmărit să-i asigure primului stabilitatea unei funcții de conducere la nivel regional, după încetarea celei de director general interimar al CNCF CFR SA.”

„După apariția în spațiul public a uneia dintre acele decizii, suspectul Ceșa Petru, la instigarea celuilalt, în urma unei cercetări disciplinare formale, ar fi emis două decizii prin care unei subordonate, bănuită că ar fi remis presei documentul respectiv, i-ar fi fost desfăcut contractul individual de muncă din motive disciplinare, cu încălcarea prevederilor din Codul Muncii, motivând că angajata nu a reușit să-și dovedească nevinovăția.

Acționând în această manieră, cei doi directori ar fi urmărit să dea un exemplu celorlalți angajați din subordine pentru ca pe viitor suspecții să nu se mai vadă expuși riscului ca publicul, prin intermediul presei, să cunoască diferite aspecte nelegale/legale din actul de conducere al CNCF CFR SA”, se mai spune în comunicat.

Familia sinecuriștilor CFR SA

Între timp, Petru Ceșa a fost numit împuternicit la Sucursala Regională CF Cluj. El mai este membru CA în Informatica Feroviară SA și în Electrificare CFR SA. Din aceste trei funcții, Ceșa câștigă anual 285 de mii de lei.

Venitul familiei este rotunjit de soţia lui, Ionela Ceșa, care lucrează în subordinea soțului la Informatică Feroviară SA, de unde încasează 97 de mii de lei.

Dar moda soțiilor angajate la CFR SA a fost copiată de mai mulți bugetari de la CFR SA.

Antonel Horia Mărunţiş este director în cadrul CFR SA, iar soţia lui, Tatiana, este inginer la sucursala CF Bucureşti.Ioan Pop, director și el în CFR SA, este și membru în trei CA-uri: Electrificare CFR SA, Tipografica Filaret SA și Informatica Feroviară SA. Soția sa, Anişoara, este angajată la sucursala regională Căi Ferate Cluj.

Domnica Luican a fost director de resurse umane. Soțul ei, Lucian Costel, era conductor VD până să se pensioneze.Și Manuela Badea este director, iar soţul ei, Angheluș Gabriel, are două joburi, la Autoritatea Feroviară Română și la Autoritatea de Siguranță Feroviară Română.

Iulian Florin Măntescu este director financiar la CFR SA, iar Cristina, soția sa, lucrează la CFR Călători.

Cristian Udrea este consilier la Sucursala regională CF Timișoara, iar soția sa este economist în același loc.  Aurelian Oneci este și el director în cadrul CFR SA și membru în vreo două CA-uri, iar soția sa, Livia Sorana Oneci, lucrează la Ministerul Transporturilor.Valentin Dorobanţu este director general adjunct și membru în CA-ul CFR Călători. Manuela, soția lui Valentin Dorobanțu, își câștigă existența lucrând la Informatică Feroviară SA.

sursă: libertatea.ro

1 COMENTARIU

  1. SINECURISTI care formeaza gasti de infractori conduse chiar de ministru ,cum sa mai functioneze trenurile care se deplaseaza cu 40 KM PER ORA…..pana la TIMISOARA FACI 12 ORE!!!!!! …..tara asta trebuie RESETATA….iar derbedeii astia sa fie devalizati iar banii sa intre in bugetul statului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ULTIMELE ŞTIRI

Alexa: Cum am aflat că Victor Ponta e “rezident” SIE. Vucic...

Autor: Liviu Alexa Pentru ca sunt cititori Strict Secret care ma tot intreaba cand lansez romanul distopic “2100”, despre care va spun ca mi-a iesit...

Andrei Cornea (Dilema): MAGA e o perestroikă pe dos, iar Trump...

Autor: Andrei Cornea Istoria nu oferă prea des exemple pentru ceea ce fac Trump și oamenii săi săptămînile acestea. Revoluții interne – progresiste sau conservatoare...

Imagini NEMAIVĂZUTE de la Belgrad: cel mai mare protest din istoria...

Novak Djokovic, unul dintre cei mai mari jucători din istoria tenisului, Bogdan Bogdanovic, căpitanul naționalei de baschet a Serbiei, și Vladimir Lucic, căpitanul lui...

Vocea Americii și Radio Europa Liberă și-au suspendat operațiunile

Radioul Voice of America și Radio Libertatea/ Europa Liberă și-au suspendat operațiunile, relatează Reuters. „Sunt profund întristat că, pentru prima dată în 83 de ani, legendarul...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img