22.7 C
București
vineri, aprilie 12, 2024
22.7 C
București
vineri, aprilie 12, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriLobby de sute de milioane de dolari pentru o armă… depășită

Lobby de sute de milioane de dolari pentru o armă… depășită

-

DISTRIBUIE:

SUA intenționează să cheltuiască 100 de miliarde de dolari pe dezvoltarea și construirea unui nou model de rachetă nucleară care în realitate este depășit, arată un raport al Federației Oamenilor de Știință Americani, ONG american specializat în analize și studii strategice.

Documentul punctează faptul că respectiva rachetă intercontinentală balistică cu lansare de la sol (ICBM), deși prezintă mai multe neajunsuri, urmează a fi dezvoltată la presiunea politicienilor și companiilor industriale din statele care ar avea cel mai mult de câștigat din punct de vedere economic de pe urma acestei finanțări. „Devine din ce în ce mai clar că nimeni nu s-a gândit în mod serios la rolul pe care aceste arme din perioada Războiului Rece l-ar mai avea în actualul mediu de securitate”, se arată în document.

Noua rachetă nucleară face parte din Inițiativa de Descurajare Strategică a SUA care se bazează pe așa-numita „triadă nucleară”, formată din rachete nucleare lansate de la sol, de pe avioanele strategice de bombardament și de pe submarinele nucleare.

Bugetul de 100 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea unui nou model de rachetă cu bază la sol a fost în așa fel aranjat astfel încât să fie mai ieftin decât costul mentenanței și prelungirii resursei rachetelor deja existente, Minuteman III, care urmează să fie astfel înlocuite cu noua variantă.

Conform unei estimări independente, costul înlocuirii rachetelor Minuteman cu un nou model ar fi, în realitate, de două, trei ori mai mare. Astfel, doar costurile de achiziție ar fi de 100 de miliarde de dolari, în timp ce investiția totală, care include proiectarea, construirea, operarea și mentenanța rachetelor s-ar ridica la valoarea de 264 de miliarde de dolari.

O încercare a Congresului SUA de aprobare a unui studiu independent care să evalueze costurile reale ale unui astfel de program a fost blocată în 2019, în urma lobby-ului exercitat de industria de armament. Mai précis, după cum arată o cercetare a Centrului pentru Politici Internaționale, părțile interesate au alocat operațiunilor de lobby pentru acest proiect, în 2019 și 2020, 119 milioane de dolari și au angajat peste 400 de oameni ca să ducă munca de convingere necesară.

La capitolul motivație oficială pentru realizarea noii arme se invocă, cu frecvență sporită, ascensiunea militară a Chinei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Gen. (r) Constantin Săvoiu: Geoană a fost pe rând omul lui...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, Gen. (r) Bartolomeu Constantin Săvoiu a analizat ipoteza unei...

Topul candidaților la europarlamentare realizat de membrii Clubului de Gândire GOLD!

Autor: Oana-Medeea Groza În această săptămână, membrii Clubului de Gândire GOLD au analizat profilul candidaților la alegerile europarlamentare, realizând fiecare un clasament propriu prin evaluarea potențialului...

Petrișor Peiu: În topul viitorilor europarlamentari îl situez pe locul 1...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Dincolo de propagandă” de la Radio Gold FM, moderată de Andrei Gușă, profesorul de economie Petrișor Peiu a oferit un...

Andrei Gușă: În topul viitorilor europarlamentari îl situez pe Mihai Neamțu...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Dincolo de propagandă”, difuzată la Radio Gold FM, Andrei Gușă a făcut un top al candidaților la alegerile europarlamentare, oferind...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img