Autor: Oana-Medeea Groza
Într-o nouă ediție a podcast-ului „România Nefardată”, Jessie Baneș a dezbătut împreună cu jurnalista Iosefina Pascal teribilul caz al exploziilor de la Crevedia, dezvăluind ce secrete murdare se ascund în spatele acestui dezastru și care sunt vinovații ce ar trebui trași la răspundere.
Tragedia de la Crevedia s-a soldat cu 2 morți și 56 de răniți, cei mai mulți dintre cei vătămați fiind salvatorii care au fost trimiși la moarte din ordinul criminal al penalului Raed Arafat. Încă din primele momente ale incendiului de la stația de GPL din Crevedia bizareriile s-au ținut lanț. Iosefina Pascal a precizat că la fața locului au fost trimise mai multe salvări și ambulanțe SMURD decât autospeciale menite să stingă focul. Mai mult decât atât, s-a încercat potolirea flăcărilor cu apă, în loc să se folosească o pulbere specială, o greșeală de novice. Dacă s-ar fi intervenit ca la carte, ar fi putut fi evitată cea de-a doua explozie și s-ar fi putut stopa extinderea incendiului propriu-zis.
Tragedia de la Crevedia poate fi analizată din două perspective ce vizează în primul rând modul de intervenție și implicarea sau neimplicarea autorităților responsabile și în al doilea rând cauza în sine care a provocat deflagrația. În momentul celei de-a doua explozii, distanța de siguranță a fost stabilită la doar 250 de metri, ceea ce a pus în pericol atât cetățenii curioși care se adunaseră la fața locului, cât și presa prezentă pentru a relata detalii la cald despre incident și echipele de intervenție. Perimetrul ar fi trebuit stabilit la cel puțin 1 km distanță, mai ales că bubuitura a aruncat în stânga și-n dreapta bucăți de tablă și alte obiecte contondente extrem de periculoase.
Dincolo de impactul exploziei, nici pompierii și echipajele de salvare nu erau echipate corespunzător, uniformele putând fi foarte ușor distruse de foc și punând astfel în pericol viața salvatorilor, ceea ce s-a și întâmplat. Pe vremuri se foloseau costume extrem bine făcute, din azbest, care protejau foarte bine pompierii. Întrebarea e dacă mai avem astfel de echipamente profesioniste în dotarea unităților de pompieri. S-au cheltuit zeci de milioane de euro pe echipamente prost făcute, care s-au topit imediat pe bieții jandarmi.
Problema mare este la comanda IGSU, comandatul operațiunilor fiind Raed Arafat, cel care a intervenit la fața locului într-o manieră brutală, folosindu-se de statutul său, deși nu era înscrisă în atribuțiile sale coordonarea acțiunilor de la fața locului. La Radu Tudor în emisiune, Raed Arafat și-a permis să arunce vina pe pompieri, dar n-a menționat nimic despre echipamentele neconforme de care trebuia să se ocupe chiar IGSU și nici despre stabilirea unei distanțe de siguranță corespunzătoare.
O altă problemă extrem de gravă cu care se confruntă statul român și care a fost dezvăluită și conștientizată odată cu tragedia de la Crevedia este faptul că, după 8 ani de la Colectiv, România nu este dotată și nu a construit spitale pentru marii arși, fiind forțată să-și trimită victimele în alte state, victime ce se zbat între viață și moarte și pentru care fiecare moment contează. România nu are nici aeronave de transport pacienți.
Nenorocirea de la Crevedia ar fi putut fi evitată dacă stația de GPL ar fi fost închisă definitiv încă de când raportul ISU a arătat că există nereguli grave ce nu ar fi trebuit trecute cu vederea. Familia Doldurea are un adevărat imperiu, înțesat atât cu stații GPL sau de combustibil periculoase, cât și de proprietăți obținute prin mijloace dubioase. În Caracal există o astfel de stație GPL poziționată chiar lângă sediul pompierilor și care este o adevărată bombă cu ceas, ISU constatând că aparatura nu este omologată, se încalcă măsuri ce țin de securitate și nu există echipamente pentru prevenirea sau stoparea unor accidente sau a unor situații de urgență.
Există o instituție care ar trebui desființată de urgență pentru că nu și-a făcut treaba: Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat (CNCIR). Deja există Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR) care se ocupă de controlul tuturor instalațiilor de gaz, de la cele casnice, la cele industriale. Aceste două instituții ar trebui fuzionate și ținute în subordinea Ministerului Energiei. CNCIR ar fi trebuit, în urma constatărilor, să sigileze cisternele neconforme. Grav este că tot contribuabilii vor plăti pentru toată această tragedie, în loc să plătească fix milionarii care au cauzat întreaga problemă cu afacerile lor murdare. Zeci de case au fost fie arse din temelie, fie distruse parțial de bucățile de tablă care au zburat din zona stației de GPL. Persoanele afectate vor fi despăgubite de la bugetul de stat.