Președintele Federației Internaționale de Judo (IJF), Marius Vizer, a afirmat că sportul “poate fi un mesager al păcii și al unității” și nu poate fi divizat de “război și politică”, comentarii făcute într-un moment în care acceptarea sportivilor ruși și belaruși la JO e tot mai intens dezbătută, informează Mediafax.
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a recomandat ca sportivii din cele două țări să fie excluși din sportul internațional de la invazia din Ucraina din februarie anul trecut, dar a trecut recent la “explorarea unei căi” pentru revenirea lor, deschizând potențial ușa pentru ca aceștia să concureze ca neutrali la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris. Acest lucru a stârnit un răspuns furios în Ucraina și discuții despre un posibil boicot al Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 din partea țării devastate de război și a unora dintre aliații săi europeni, deși CIO susține că “marea majoritate” a oficialilor din diverse organisme pe care le-a consultat îi susțin poziția sa și a avertizat că “un boicot este o încălcare a Cartei Olimpice”.
Poziția lui Vizer
Vizer, vorbind la ceremonia de deschidere a Grand Slamului IJF din capitala franceză, și-a expus poziția privind rolul sportului. “Războiul și politica nu pot diviza sportul și nu ne pot diviza pe noi”, a spus el, citat de insidethegame. “Sportul și religia aduc cele mai importante valori ale societății, care promovează principiile de respect, solidaritate și pace. Sportul este ultima punte, care astăzi, în confruntările din lume, poate fi un mesager pentru pace și unitate și poate lucra pentru reconciliere. Îmi doresc ca judo-ul să fie întotdeauna un simbol al păcii, un simbol al unității, solidarității și prieteniei în lume.”
Ce părere are Macron
Opinia președintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căreia “sportivilor din toate țările, uneori inclusiv din țările aflate în război” ar trebui să li se permită să concureze la marile evenimente, a fost menționată de președintele CIO, Thomas Bach.
Vizer a lăudat Franța pentru poziția sa cu privire la valoarea sportului. “Franța a fost întotdeauna gardianul valorilor universale ale libertății, fraternității, egalității și nediscriminării în societate și în sport”, a spus el mulțimii de la Accor Arena. “De aceea, respectăm întotdeauna Franța și valorile franceze”.
Nu există nicio prezență rusă sau belarusă în competiție la Grand Slamul IJF de la Paris, în ciuda ridicării interdicției impuse sportivilor din ambele țări. IJF a adoptat una dintre cele mai intrigante poziții dintre federațiile internaționale de la începutul războiului din Ucraina. Inițial, aceasta a decis că judoka ruși și belaruși pot concura ca neutri sub steagul IJF și a suspendat statutul de președinte de onoare și ambasador al președintelui rus Vladimir Putin.
Context
Rusia s-a retras din proprie inițiativă de la evenimentele internaționale de judo în martie 2022 din cauza temerilor legate de siguranță, dar a revenit mai târziu în cursul anului la un Grand Slam în capitala Mongoliei, Ulaanbaatar.
Ucraina a boicotat acest eveniment și a amenințat că va face același lucru la Campionatele Mondiale din capitala Uzbekistanului, Tașkent, iar Federația Rusă de Judo și-a anunțat, de asemenea, intenția de a lipsi de la acest eveniment pentru a arăta solidaritate cu sportivii din această țară cărora li s-a interzis accesul la alte sporturi.
IJF a pus apoi în aplicare o interdicție totală pentru prima dată din septembrie 2022 până în ianuarie 2023.
Vizer, președinte al IJF din 2007, a apărat decizia de ridicare a măsurilor susținând că aceasta “favorizează pacea”. El a susținut anterior că IJF “a salvat vieți” prin poziția sa la începutul războiului din Ucraina, deoarece judoka ruși și bieloruși ar fi putut fi altfel recrutați pentru a lupta.
sursă: stiripesurse.ro