Într-o intervenție la Realitatea Plus, în cadrul emisiunii „Raport de zi”, moderată de Claudiu Giurgea, Andrei Gușă a subliniat încă o dată ipocrizia și dubla măsură a Guvernului, care închide ochii la profiturile exagerate ale băncilor și ale multinaționalelor, neluând măsuri, dar împovărează peste măsură mediul privat, și-așa îngreunat de sarcina de a susține economia statului.
PSD-ul amenință cu alegeri anticipate dacă liberalii nu acceptă noul pachet de taxe și impozite. La sediul PNL s-au purtat discuții intense despre noile măsuri fiscale. Guvernanții au discutat cu reprezentanții mai multor instituții care ar urma să fie afectate de taxe, dar și cu patronatele. S-a ajuns ieri la un consens în coaliție în ceea ce privește măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare și s-a aflat, pe surse, că se vor desființa cele peste 200.000 de posturi vacante, că vor fi comasate instituții similare și că se vor plafona unele salarii și sporuri. Este absolut necesară o hotărâre fermă, în caz contrar pronosticul fiind că până la sfârșitul anului deficitul bugetar va atinge pragul de 7%.
Cu toate că aplicarea unor măsuri trebuie urgentată, ordonanța guvernamentală necesită modificări, întrucât în forma sa actuală va lovi în plin IMM-urile, care reprezintă chiar motorul economic al României.
„Mediul privat e unicul pilon care susține statul. Până la urmă nu ne bazăm pe multinaționale. Ele externalizează profitul, fac contracte fictive de consultanță; nu avem toate dovezile aici, pentru că nu sunt publice toate datele acestea, dar există dubii rezonabile în acest sens. În afară de faptul că era vehiculat impozitul de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor, măsură pe care nu am văzut-o în acest nou pachet de legi, deși era foarte logică – dacă impozităm 3% IMM-urile, să impozităm și multinaționalele. De ce nu? Unde e echitatea?
Am văzut că Salvini din Italia propune impozitarea cu 40% asupra profiturilor băncilor. Băncile din România sunt cele mai profitabile din UE, în condițiile în care au cele mai puține împrumuturi date, deci câștigă foarte mult din împrumuturi pe spatele companiilor și al cetățenilor români. Băncile din Italia au avut 80% profit mai mare anul acesta în comparație cu anii trecuți. Dacă noi am impozita cu 40%, la fel ca italienii, dacă se creează un precedent, vorbim de miliarde în România. Chiar și cu 5% impozitare am vedea câștiguri în plus la bugetul de stat. Asta e echitatea socială”, a punctat Andrei Gușă.