Autor: Maria Teodora Șuta
Ministrul Finanțelor Publice, Dan Vîlceanu, a fost în același dosar cu cel mai mare evazionist din România. Politicianul a ieșit ulterior din dosar din motive procedurale, dar mama sa este în continuare implicată pentru a da explicații procurorilor.
Dan Vîlceanu a fost director economic la Trefo SRL până în 2016 când a intrat în Parlament, iar mama sa, Elisabeta Vîlceanu, este asociatul unic al acestei companii. Trefo SRL a obținut zeci de milioane din contracte cu CE Oltenia și alte instituții publice. ANAF Gorj a identificat o serie de legături ale acestei firme cu o rețea națională de spălare de bani.
ANAF și procurorii suspectează că Trefo a înregistrat în contabilitate facturi fictive de la mai multe firme controlate de Ferdinand Stănescu. Acesta este implicat în multe dosare penale, deoarece a înființat zeci de firme direct și sute de firme prin intermediari. Dan Vîlceanu este Ministrul Finanțelor Publice și are în subordine ANAF, instituția care analizează afacerile lui Ferdinand Stănescu, colegul de dosar al mamei ministrului.
Cum a intrat Ferdinand Stănescu în lumea afacerilor
Ferdinand Stănescu a intrat în lumea afacerilor în anul 2004 atunci când a înființat societatea DM Grup SRL. După un an de la înființare, compania avea deja datorii de 1,3 milioane de lei. Aceasta a fost radiată în 2013, iar în 2006 Ferdinand Stănescu pune bazele societății Bio Star Invest SRL. Firma se ocupa cu deșeuri din metal și care a fost radiată în 2016.
Ministrul Finanțelor Publice coleg de dosar cu „Regele Evaziunii Fiscale”… până la clasare
Ferdinand Stănescu apare alături de alte persoane în sesizarea pe care ANAF a făcut-o către procurori cu privire la evaziunea fiscală de la firma unde Dan Vîlceanu a lucrat până în 2016. ANAF susține că celelalte persoane sunt administratori și asociați la firmele ale căror facturi au fost găsite în contabilitatea Trefo SRL.
Prin această situație a fost inclus Ferdinand Stănescu în același dosar penal cu Dan Vîlceanu și mama acestuia, Elisabeta Vîlceanu. Procurorii clasează dosarul în ce-l privește pe actualul ministru pentru că el a fost numai director la Trefo SRL, nu și administrator. În schimb, mama ministrului rămâne să dea explicații despre achizițiile suspecte făcute de la firmele conduse de Ferdinand Stănescu.
Galați intră în caruselul evaziunii fiscale
Între timp, Ferdinand Stănescu mai înființa o firmă care să se ocupe de fier vechi, Gyonor Company. Concomitent, HELOS JERY SRL, o altă firmă a acestuia era înregistrată la Registrul Comerțului, dar în 2011 a fost dizolvată. Aceiași soartă o are și firma Sab Silico înființată în 2008 și radiată în 2013.
Tot în anul 2008, Ferdinand Stănescu a pus bazele Fermar 2007 SRL. În 2011, la Galați, inspectorii Gărzii Financiare au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați. Conflictul dintre Stănescu și ANAF a fost reprezentat de 38 de tone de tablă care nu se regăseau în contabilitate. Acestea se găseau într-o factură utilizată de o firmă din Prahova pentru a deduce TVA.
Tot în Galați, Stănescu a înființat și compania Serinterprod SRL care a prins viață în 2008 și a intrat în atenția ANAF în 2013. Ferdinand Stănescu este acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani. În 2015 el este condamnat de Tribunalul Galați.
Șapte ani de închisoare la Tribunal, trei ani la Curtea de Apel
Tot în 2008, Stănescu devine administrator la societatea comercială Lenmet SRL. După doi ani, Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți, prin rechizitoriul nr. 371/P/2010 îl trimite pe Ferdinand în judecată pentru evaziune înșelăciune și evaziune fiscală. În timp ce Registrul Comerțului înregistra firmele lui Stănescu, procurorii îl trimiteau în judecată pentru spălare de bani. În dosarul nr. 7419/121/2008, judecătorii de la Tribunalul Galați îl condamnau pe partenerul ministrului de finanțe la 7 ani de închisoare. În 2012, Curtea de Apel Galați reduce pedeapsa la numai 3 ani și șase luni.
În 2009, Ferdinand Stănescu fondează Nicu Metal SRL. Zece ani mai târziu, Direcția Generală a Finanțelor Publice din Iași cerea instanței să recupereze prejudiciile făcute de această firmă. procurorii de la Hunedoara nu sunt atât de iertători cu firma lui Ferdinand, fiind regăsită într-un dosar de spălare de bani. și o regăsim pe aceasta într-un dosar de spălare de bani.
Trimis în judecată de DNA, scăpat de judecători
Relația dintre Ferdinand Stănescu și justiția din Iași este una care ridică semne de întrebare. Alma Best Business SRL, o firmă fondată tot în 2009 ajunge în atenția procurorilor. Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Stănescu pentru un prejudiciu de 5 milioane de lei din neplata TVA. Judecătorii au decis în februarie 2012 să-l lase liber.
DNA a mai descins odată acasă la Stănescu în momentul în care acesta a pretins de la un cetățean 30.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători. Potrivit procurorilor, la finele anului 2016, Ferdinant Stănescu ar fi cerut de la ruda unei persoane aflate în arest suma totală de 30.000 de euro, lăsând de înțeles că poate interveni asupra a trei magistrați din Iași care soluționau un dosar penal.
Curg milioanele din evaziune fiscală pentru furnizorul Ministrului Finanțelor Publice
O altă companie din „caracatița” partenerului de afaceri a ministrului de finanțe Dan Vîlceanu este General Astral SRL. Înființată în 2011 de Ferdinand Stănescu și Ion Ghiuță, firma apărea într-un dosar cu un prejudiciu de 5 milioane de euro. În 2011 înființează Hudex General SRL. Firma facturează 4 milioane de lei până în 2013, iar în 2017 este dizolvată. La fel, Andoria Trans Metal SRL apare în 2011. Până în 2015 emite facturi de 15 milioane de lei, iar în 2018 firma este radiată. În același an societatea apare într-un dosar de evaziune fiscală. Ferdinand Stănescu adună încă o condamnare de 3 ani de la judecătorii Tribunalului din Bacău în dosarul 3/110/2018.
Complice în alte dosare grele de evaziune fiscală
Furnizorul lui Vîlceanu a înregistrat în 2012 firma Tereza Biocom SRL în județul Suceava. Un an mai târziu, lichidatorul firmei încerca să-i atragă răspunderea în dosarul nr. 4062/86/2013/a3. Tereza Biocom era complice într-un dosar de evaziune fiscală. Era vorba de un prejudiciu de 12 milioane de lei realizat de o altă firmă, Halterra SRL din Iași.
Raziri Grup SRL, fondată în Bacău în 2012 de Ferdinand Stănescu, a facturat 5 milioane de lei în cele cinci luni de activitate. Trei ani mai târziu, inspectorii fiscali descoperă că tranzacția dintre cele două firme era menită să ascundă impozite de 1,1 milioane de lei. Imperiul Trans Metal SRL și Oldfero Com sunt două companii care au fost fondate de Stănescu, dar au scăpat de anchetele autorităților. Nu același lucru s-a întâmplat cu Grup Metal MG, de pe urma căreia ANAF a descoperit o fraudă de 3 milioane de lei.
Sursă text: Lumea Politică