De peste un deceniu, un afacerist român super-discret câștigă contracte impresionante cu statul, atât în zona construcțiilor civile, dar mai ales în domeniul apărării. Fost ofițer activ al Ministerului Apărării Naționale (MApN), Cătălin Podaru – cunoscut în lumea afacerilor drept „nepotul lui Nicolae Ciucă”, cu toate că nu există vreun grad de rudenie între ei – a trecut în rezervă, în anul 2011, s-a metamorfozat în om de afaceri, și pare născut sub o zodie norocoasă, bifând succes după succes.
Cifra de afaceri a companiei pe care o deține, Leviatan Design, este una impresionantă, în acest moment, însă nu lipsesc nici controversele și acuzațiile de favoritisme în relația cu MApN!
Gândul prezintă, în exclusivitate, informații despre traseul pe care ”nepotul” Cătălin Podaru l-a parcurs de-a lungul timpului, așa încât a ajuns – în 2023 – la o cifră de afaceri de aproape o jumătate de miliard de lei, în timp ce contractele câștigate de el prin Leviatan Group Design sunt deja de notorietate.
Garajul de lux al „nepotului lui Nicolae Ciucă”
„Nepotul” lui Ciucă – a absolvit Colegiul National Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, urmat de Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” din București, apoi și-a continuat studiile superioare cu un curs de specialitate postuniversitar, Cursul de orientare a personalului NATO – Managementul crizelor în operațiuni multinaționale, organizat de Colegiul Național de Apărare – joacă tare și pare a avea o rezervă nesfârșită de ași în mânecă.
Gândul prezintă imagini în premieră cu descurcărețul rezervist, dar și cu garajul de lux al acestuia, care numără, printre altele, un Porsche 911 GT3 RS, un BMW seria 7M, Porsche Carrera, un BMW X7, Porsche Cayenne sau un Audi A6.
- Porsche 911 GT3 RS – 320.000 euro
- BMW seria 7M – 175.000 euro
- Porsche 911 Turbo S (140.000 euro) – 140.000 euro și BMW X5 – 130.000 euro
- Porsche Cayenne – 105.000 euro
- Audi A6 – 80.000 euro
Numai că victoriile pe linie ale afaceristului Podaru ar fi, potrivit surselor Gândul, susținute cu frenezie chiar la Direcția Domenii și Infrastructuri a MApN, chiar structura centrală care asigură administrarea patrimoniului imobiliar, elaborarea și aprobarea, în limita competenței sale, a programelor de investiții și a documentațiilor tehnico-economice pentru lucrările de investiții.
Aceleași surse Gândul avertizează că s-ar contura, astfel, un adevărat „triunghi” de forță – „nepotul” Cătălin Podaru + general de brigadă Cristian-Marius Apostol, şeful Direcţiei domenii şi infrastructuri (DDI) + însuși Nicolae Ciucă -, ceea ce ar explica toate victoriile obținute pe bandă rulantă de Leviatan Design în ultimii 10 ani pe relația cu MApN.
„Contractul mileniului”, adjudecat de „nepotul” lui Ciucă
În anul 2021, Leviatan Design – firma lui Cătălin Podaru – a reușit să dea o adevărată lovitură în piață și să câștige un contract de 100 milioane de euro!
Contractul a reprezentat „lucrări de extindere și modernizare a bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii” și a fost doar o parte dintr-un contract mamut de 1,67 de miliarde de lei, alocat modernizării infrastructurii de apărare, investiția fiind necesată pentru ca Forțele Aeriene ale Statelor Unite să se mute în România.
Consorțiul de firme care a înșfăcat acest contract de 100 milioane de euro a fost condus de Leviatan Design, compania lui Cătălin Podaru. Până la acel moment, această companie nu depășise rulaje de 10 milioane de lei și avusese, în anul 2020, doar 44 de angajați, ceea ce a ridicat numeroase semne de întrebare referitoare la capacitatea companiei de a transforma în realitate un asemenea proiect de anvergură.
„Nepotul” lui Ciucă a fost ofițer MApN din anul 2006 până în anul 2011, iar apoi a fost conectat permanent la industria apărării din România. Contractul-mamut de 100 de milioane de euro pentru modernizarea bazei militare aeriene de la Cîmpia Turzii era, de altfel, cel de-al șaptelea contract cu MApN câștigat de compania lui Cătălin Podaru.
După ce compania „nepotului” lui Ciucă a câștigat acest contract, firmele competitoare – Intrakat din Grecia, celebrul grup de firme UTI deținute de Tiberiu Urdăreanu, Bog’Art și austriecii de la Strabag – au contestat licitația la Consiliul Național de Soluționare a contestațiilor, iar MApN a secretizat datele contractului.
Surpriza a apărut ulterior. Contestația a fost retrasă! Interesant este și faptul că austriecii de la Strabag avea să se combine – în anul 2018 – cu Leviatan Design („firmă de apartament”, la vremea respectivă, potrivit surselor Gândul). Atunci, MApN și asocierea de firme Strabag S.R.L. (lider) & Leviatan Design S.R.L. au semnat, în 1 august, la sediul Directiei Domenii si Infrastructuri a ministerului, contractul de execuție a lucrărilor de infrastructură necesare funcționarii Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu”, din municipiul Craiova, judetul Dolj.
Valoarea contractului a fost de 116.441.500 lei, inclusiv TVA.
O altă lovitură de tun trasă de „nepotul” lui Ciucă
O altă lovitură de tun dată de Cătălin Podaru a fost întocmirea documentației tehnice pentru faza a doua a modernizării bazei aeriene de la Câmpia Turzii.
“A avut loc recepția documentației tehnice (proiect tehnic și detalii de execuție) pentru faza a doua a proiectului nostru de la Câmpia Turzii. Cu această ocazie a fost marcată încheierea etapei de proiectare. Proiectul are ca obiect realizarea infrastructurii aeroportuare pentru avionul multirol F16, fiind unul dintre cele mai mari proiecte publice din România.
- Proiectul are un grad de complexitate foarte ridicat și este extrem de important pentru România ca furnizor de securitate în NATO, în contextul geopolitic actual. Baza Aeriană de la Câmpia Turzii reprezintă unul dintre punctele strategice esențiale în infrastructura de apărare și securitate a țării noastre.
- Echipa noastră a proiectat 87 de clădiri cu o suprafață desfășurată de 100.000 mp și 30 de platforme, drumuri, căi de rulare care se întind pe o suprafață totală de 500.000 mp.
Noua infrastructură și construcțiile care vor fi edificate vor permite funcţionarea în condiţii optime a zonei operaţionale pentru Forţele Aeriene Române şi partenerii strategici”, transmitea Leviatan Design la momentul respectiv.
„E un modus operandi care se repetă. Mai întâi, Leviatan Desig câștigă întocmirea studiului de fezabilitate, pe bani puțini, apoi face proiectul și execuția, iar într-un final face și supervizarea”, au dezvăluit sursele Gândul, în exclusivitate.
De la Apărare la Sănătate! Intră în scenă o altă firmă a afaceristului Cătălin Podaru, Ubitech Construcții
Ubitech Construcții, altă firmă aflată în portofoliul „nepotului” lui Ciucă, a semnat – în luna februarie a anului 2024 – contractul pentru primul pachet de lucrări de construcții la Spitalul Regional de Urgență Cluj, care va deveni centrul principal pentru îngrijirea pacienților critici și a cazurilor complexe din regiunea de Nord – Vest a țării.
Potrivit informațiilor publice pe site-ul Ubitech Construcții, contractul semnat prima etapă a proiectului include:
- lucrări de organizare de șantier
- excavare grosieră a pământului
- devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces
- construirea unei incinte etanșe de pereți mulați
- ziduri de sprijin din piloți forați
- lucrări pregătitoare pentru extinderea organizării de șantier în etapa a doua a proiectului, care urmează să fie scoasă la licitație, pentru construcția propriu-zisă a spitalului.
Proiectul are o valoare totală estimată la 3,35 miliarde de lei, iar finanțarea va fi asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (dintre care 1,64 miliarde lei contribuție națională și 350 de milioane lei fonduri europene), precum și printr-un credit de 1,525 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI), s-a mai precizat pe site-ul companiei.
„Acest proiect reprezintă o oportunitate extraordinară pentru echipa noastră, care va pune în valoare expertiza și profesionalismul specialiștilor Ubitech în realizarea lucrărilor cu grad ridicat de complexitate. Suntem onorați să contribuim la edificarea acestui proiect vital pentru România, care va avea un impact semnificativ în îngrijirea pacienților critici și a cazurilor complexe din regiunea de Nord – Vest a țării”, a declarat Cătălin Podaru, CEO Ubitech Construcții.
Cifră de afaceri de aproape o jumătate de miliard de lei în 2023
Leviatan Group, format din companiile Leviatan Design, Ubitech Construcții, eConfaire Immersive Design și Copraag Entrepreneur, cu 12 ani de experiență în domeniul construcțiilor, a câștigat însă și alte proiecte majore de proiectare și execuție în domeniile apărare, medical, educațional și administrativ.
„În anul 2023, Leviatan Group a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de peste 450 de milioane de lei, iar în primul trimestru al anului 2024, acest indicator economic a fost de peste 60 de milioane de lei. Totodată, estimăm că, până la finalul acestui an, vom depăși cu cel puțin 25% rezultatele înregistrate în anul trecut”, a declarat Cătălin Podaru într-un interviu pentru Agenda Construcțiilor, în luna iunie a acestui an.
Podaru spunea că portofoliu total de proiecte contractate la acel moment era în valoare de peste 1,25 miliarde de lei.
Potrivit informațiilor oficiale, grupul a derulat peste 35 de proiecte majore din anul 2020 și până în prezent, cifra de afaceri din 2023 fiind cu 38% mai mare decât cea din anul fiscal precedent.
Cătălin Podaru apare asociat în trei dintre cele patru companii ale grupului și într-o a patra, cu 30% părți sociale, respectiv Ventomir Dev SRL, care a fost radiată în septembrie 2023, după patru ani de activitate.
Leviatan Design
Leviatan Design, înființată în 2012, a avut în 2023 o cifră de afaceri de 294,4 milioane de lei și un profit de 23,7 milioane de lei, cu un număr mediu de 75 de angajați, potrivit datelor agregate de Termene.ro.
- Asociați: Cătălin Robert Podar este asociat unic și administrator
- Cifră de afaceri netă: 294.407.970 lei (creștere de 553% față de 2022, de 45.064.323 lei)
- Profit net: 23.755.476 lei (creștere de 342% față de 2022, de 5.373.788 lei)
În primul an de activitate, 2012, cifra de afaceri netă era de 94.368 lei (de peste 3.000 de ori mai mic decât în 2023).
- Profitul net obținut în 2012 a fost de 82.672 lei (de aproape 290 de ori mai mic decât în 2023)
- Din 2016 și până în prezent a câștigat 37 de contracte de achiziție directă, în valoare de peste aproape 750.000 lei (746.430 lei). Aprope jumătate, 15 dintre ele, sunt cu Ministerul Apărării
A câștigat și 17 licitații publice, în valoare de aproape 100 de milioane lei (99.863.075 lei), conform datelor publicate pe termene.ro, dar nu toate au valoarea investiției afișată.
Zece dintre ele, cele mai scumpe, sunt contracte încheiate cu Ministerul Apărării.
Pe platforma SICAP.ai, Leviatan Design apare câștigător în 46 achiziții, în valoare de 1.906.043 RON / 381.208,60 EUR.
SICAP.ai este un motor de căutare pentru baza de date a licitațiilor publice și achizițiilor directe. Datele sunt preluate din portalul guvernamental de licitații publice e-licitație.ro în baza Licenței pentru Guvernare Deschisă v1.0. Contractele de licitații publice și achiziții directe se actualizează zilni, iar în prezent sunt indexate 701.998 licitații publice, 32.212.197 achiziții directe și 1.806.189 achiziții offline.
Ubitech Construcții
Ubitech Construcții, înființată în 2015, a avut în 2023 o cifră de afaceri netă de 415,8 milioane de lei și un profit net de 119,8 milioane de lei, cu un număr mediu de 95 de angajați.
- Asociați: Cătălin Robert Podaru (65%), Andreea Alexandra Gheorghe (20%), Adrian Dorel Grigore (15%); Cătălin Robert Podaru – director, COPRAAG ADMIN S.R.L. – administrator
- Cifră de afaceri netă: 415,8 milioane lei în 2023 (față de 257,06 milioane lei în 2022)
- Profit net: 119,8 milioane lei în 2023 (față de 20,19 milioane lei în 2022)
Dintre cele nouă achiziții directe, șase sunt cu MApN, iar dintre cele 22 de licitațiipublice agregate de termene.ro, 20 sunt cu Ministerul Apărării.
Conform platformei SICAP.ai, Ubitech Construcții a câștigat 28 de licitații, cu o valoare a contractelor de 771.522.766 RON / 154.304.553,20 EUR.
eConfaire Immersive Design
Întregistrată în decembrie 2013, compania are 34 de angajați.
- Acționariat: Alina Mariana Podaru (100%), asociat unic (Chief People Officer la nivelul grupului)
- Cifră de afaceri netă: 6,01 milioane lei în 2023 (față de 3,67 milioane lei în 2022)
- Profit net: 459,282 lei în 2023 (față de 308.370 în 2022)
Are un contract de achiziție directă înregistrat, cu MApN, și nicio licitație publică.
Copraag Entrepreneur SRL
Înființată în 2017, compania are 5 angajați.
- Asociați: Ubitech Construcții SRL (95%) Adrian Dorel Grigore (5%); Cătălin Robert Podarul – reprezentant al persoanei juridice
- Cifră de afaceri netă: 23,16 milioane lei în 2023 (creștere cu 999% față de 571.810 lei în 2022)
- Profit net: 2,14 milioane lei în 2023 (față de o pierdere brută de 1,43 milioane de lei în 2022)
Toate cele 21 de achiziții directe sunt cu MApN, la fel și cele 14 licitații publice.
„Nepotul” lui Ciucă, despre relația cu MApN
Cele mai mari proiecte derulate de companiile din Leviatan Group sunt câștigate, individual sau împreună în asocieri, în urma licitațiilor organizate și atribuite de Ministerul Apărării, comform portofoliului publicat pe site-ul oficial al grupului, cu peste 500 de proiecte în peste trei sferturi din județele României, și al companiei Ubitech Construcții.
Proiectele realizate, spun oficialii companiei, înglobează o arie largă de facilități precum clădiri administrative, complexuri multifuncționale, depozite de materiale periculoase, garaje auto pentru adăpostirea echipamentelor militare, hale de mentenanță, săli de sport, baze de antrenament, biserici, clădiri de patrimoniu și altele.
Cătălin Podaru explica – într-un răspuns din august 2021, pentru pentru Adevărul – succesul firmelor sale în general şi în relaţia cu MAPN-ul: „Echipa noastră şi-a dus la îndeplinire obligaţiile cu toţi clienţii, fie ei publici sau privati, prin respectarea condiţiilor contractuale.”
Potrivit sursei citate, fondatorul Leviatan Group a mai vorbit și despre „importanţa construirii propriei echipe”, dar şi despre experienţa militară „a unui model de cultură organizaţională bine structurată”.
Întrebat de ce a părăsit MAPN după 14 ani de activitate, Cătălin Podaru a susţinut că a dorit să-şi dezvolte „viziunea, folosind experienţa acumulată deja în construcţiile militare.”
Podaru și lista lungă a contractelor câștigate
Lista contractelor câștigate de afaceristul Cătălin Podare pare nesfârșită, iar Gândul o prezintă punctual:
Contractele câștigate de „nepotul” lui Ciucă cu MApN:
- Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii
- Parcare pentru aeronave de mari dimensiuni în Baza 86 Aeriană Borcea
- Clădire Simulator de Zbor, Borcea
- Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO de la Sibiu
- Pavilion Administrativ în Cazarma 940 (unitate militară importantă a Forțelor Aeriene Române, din nordul Bucureștiului)
- Comandamentul Multinaţional de Divizie în cazarmă Bucureşti
- Pavilion în cazarma Militară Bucureşti
- Complex Multifuncţional de Pregătire – Instruire, Pavilion Administrativ şi Modernizare Reţele de Utilităţi în Cazarmă Bucureşti
- Asigurare Facilităţi noi în Cazarma Militară Bucureşti
- Facilităţi tranzit personal şi depozitare încărcături tip cargo în cazarmă militară Otopeni
- Drumuri și platforme pentru păstrarea tehnicii militare, Mihai Bravu
- Complex de mentenanță și depozitare, Mihai Bravu
- Spălătorie autovehicule militare, București
- Pavilion nou sala sport in cazarma 1140 Breaza
- Pavilion Multifuncțional „Nicolae Bălcescu”, Sibiu
- Universitatea Națională de Apărare „Carol I” – UNAP
- Magazie depozitare materiale periculoase realizat la Bârlad
- Realizare Pavilioane Noi în cazarma militară Ploieşti
- Lucrări de investiţii în cazarma militară Brazi
- Pavilion Nou – Magazie în cazarma militară
- Pavilion Multifuncţional în cazarma militară Sibiu
- Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” (Craiova)
- Crucea Eroilor de pe Caraiman
Contracte Infrastructură aeroportuară:
- Aeroportul Caransebeș
Contracte spitale:
- Spitalul Regional de Urgență Cluj
- Pavilion multifuncțional în incinta Institutului Național „Cantacuzino”, București
- Spitalul Județan de Urgență Reșița
Contracte administrație:
- Pavilion multifuncțional general Sector 6, București
sursă: gandul.ro