Autor: Guy Mettan, jurnalist independent
“Vietnamul ar trebui să fie una dintre țările cu cea mai rapidă creștere în următorul deceniu”, spune Guy Mettan.
Criza de Covid, criza din Ucraina și concentrarea pe China au pus India pe poziția a cincea în clasamentul celor mai mari economii din lume înaintea Regatului Unit, iar Vietnamul și Indonezia sunt văzute ca puteri economice în creștere în Asia.
Știm cazul tigrilor și dragonilor Coreea de Sud, Singapore, Taiwan, Hong Kong sau Malaezia, despre care s-a vorbit în anii 2000 cu prim-ministrul Mohamad Mahatir, dar s-a vorbit puțin și discret despre aceste două țări, Vietnam și Indonezia. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, în plină expansiune, afirmându-și în același timp rolul geopolitic ca puteri nealiniate.
Indonezia a înregistrat o schimbare pozitivă de când Joko Widodo a venit la putere în 2014, care pentru prima dată a reușit contrabalansarea influenței armatei în conducerea țării. De atunci, țara a intrat într-o eră de stabilitate politică profitabilă, cu o rată de creștere economică de peste 5% în acest an și pentru anul viitor. Indonezia va fi în centrul atenției globale, găzduind summitul G-20 din noiembrie.
Dar Vietnamul este probabil țara care beneficiază cel mai mult de noua situație internațională și de politica „China plus One”, aplicată de multinaționale și investitori de când relațiile dintre Beijing și Washington au devenit tensionate.
Din ianuarie până în iulie, investițiile străine directe (ISD) în Vietnam au fost estimate la 11.57 miliarde de dolari, în creștere cu 10.2%, cel mai ridicat nivel al ISD din ultimele șapte luni consecutive din ultimii cinci ani. Se așteaptă ca PIB-ul să crească de la aproximativ 2.6% în 2021 la 7.5% în 2022, în timp ce se preconizează ca inflația să fie în medie de 3.8% pe parcursul anului, potrivit raportului Băncii Mondiale din august.
Potrivit Fitch, Vietnamul se situează pe locul cinci din 35 de piețe asiatice în ceea ce privește deschiderea economică, cu un scor de 74.6 din 100, cu mult peste media asiatică (46) și media globală (49.5). “Țara se dezvoltă ca un centru de producție în regiunea Asiei de Est și de Sud-Est, susținută de eforturile de liberalizare economică conduse de guvern și integrarea în lanțurile de aprovizionare globale, prin acorduri comerciale și aderarea la blocuri regionale și internaționale”, a spus el. În Asia, Vietnamul a fost depășit de Singapore, Hong Kong, Macao și Malaezia și se situează pe locul 20 la nivel global în 201 piețe.
În iulie, Moody’s și-a majorat prognoza de creștere a PIB-ului la 8.5%, cea mai mare proiecție de creștere din regiunea Asia-Pacific. Acest lucru este confirmat de cele mai recente previziuni ale laboratorului de cercetare de la Universitatea Harvard (SUA), pentru care Vietnamul este de așteptat să fie una dintre țările cu cea mai rapidă creștere în următorul deceniu. Indicele său de complexitate economică constată că cele mai complexe țări din lume au rămas stabile, Japonia, Elveția, Germania, Republica Coreea și Singapore fiind în frunte, în timp ce mai multe economii în curs de dezvoltare au făcut progrese enorme, cum este Vietnam (locul 51), cu o creștere notabilă.
În mod similar, la nivel internațional, Vietnamul, care a sărbătorit cea de-a 45-a aniversare a intrării sale în ONU în septembrie, se afirmă în această organizație, căutând un loc în Consiliul pentru Drepturile Omului după ce a fost anul trecut integrat în Consiliul de Securitate, în timp ce rămâne precaut cu privire la vecinul său puternic chinez cu care are o rivalitate în Marea Chinei. O stare de armonie și de echilibru care ar trebui să-i aducă beneficii pe termen lung.
sursă: arretsurinfo.ch