Ieri dimineață, noul președinte al SUA, Joe Biden, a dat un interviu celor de la ABC News. Sărind pe microfon, cam ca “Nae din baie”, a anunțat planeta că îl va pedepsi pe Putin, și Rusia deopotrivă, pentru că s-ar fi implicat de partea lui Trump în alegerile americane din 2020. Partea tragi-comică apare prin faptul că Biden zice c-a ajuns la concluzie după o convorbire telefonică lungă cu Putin, în care l-ar fi anunțat pe rus că “va plăti un preț scump”, spunându-i lui Putin că “n-are suflet”, replică la care liderul rus i-a răspuns, cam ca unui copil ce trebuie temperat, că “ne-nțelegem noi”. Ca să fie complet “sosul conflictual”, Biden i-a confirmat moderatorului că el este convins că “Putin este un criminal” …
Evoluțiile publice ale octogenarului Biden sunt strict cenzurate de către staful lui de la Casa Albă, presa acreditată cenzurând și ea puternic gafele zilnice ale celui ce-și confundă sora cu soția, sau fiul viu cu cel decedat, pe scurt, toată lumea este conștientă că Biden face parte din categoria “bolnavilor care guvernează”, deci care nu trebuie băgați în seamă la modul serios, deoarece atunci când emit s-ar putea să nu fie în deplinătatea facultăților mentale. Tragic, gravissim, dar adevărat!
Ei bine, surpriza a venit de la Moscova care, pe lângă niște mesaje dure-războinice împotriva lui Biden-SUA, a decis și retragerea ambasadorului rus la Washington. În mod normal, și-n stilul lui Putin, s-ar fi putut trece ușor peste incidentul creat de nefericitul președinte al SUA, fie postând ironic șirul gafelor lui Biden din ultimul an, ce nu-l recomandă spre a fi luat în seamă, fie comunicându-i în glumă că-l confundă cu Stalin, Lenin, Hrușciov, sau alt lider sovietic, amintindu-le eventual consilierilor să nu mai uite să-i dea lui Biden doza de medicamente necesară înaintea unor evoluții publice.
Evenimentele descrise așa, îmi sugerează mie că la mijloc poate fi o înțelegere cinico-sulfuroasă, americano-rusă, de tip win-win, între două superputeri excedate probabil de mega-ofensiva geoeconomică a Chinei, pe de o parte, iar pe de altă parte, copleșite de problemele interne majore, generate în principal în SUA, de deficitul de democrație contorizat de americani cu ocazia alegerilor, respectiv în Rusia, de gravele probleme economice cu care se confruntă, precum și de lipsa de soluții.
“Întrebarea-ntrebătoare” este însă următoarea: se vor mărgini strategii subterani să limiteze conflictul (instalat deja!) la declarații războinico-flamboaiante, dublate de gesturi diplomatice pe măsură, mimând apoi o înțelegere care “să salveze pacea mondială”? Sau vor merge mai departe, antrenând în conflict și mașinile de război (doritoare de contracte grase, invidioase fiind pe profitul scos de “Big Farma” și “Big Five” din războiul biologic din pandemie!), și ne vom trezi cu vreun război prin vecinătatea Rusiei, probabil în Ucraina, așa cum am tot dezbătut și confirmat în ultima vreme la GOLD FM cu analiști lucizi și prestigioși (Petru Romoșan, Adrian Severin, Dan Dungaciu)?!
Stați pe fază oricum, ca să pricepeți mai bine, se vor întâmpla treburi ciudate, ce vă vor disturba în plus viețile greu puse la încercare, în această epocă POST-ADEVĂR, în care avem neșansa să trăim …