Autor: Otilia Nuțu
EFOR avertizează că în cursul vizitei de azi la Bucureşti a premierului Viktor Orban, acesta e posibil să încheie cu Marcel Ciolacu un acord dubios privind gazele și energia electrică. În același timp, săptămâna aceasta guvernul român promovează un ”proiect de importanţă strategică” pentru a crește nesustenabil consumul de gaze. Cele două ar face România extrem de dependentă de gazul rusesc, cu sprijinul și complicitatea lui Viktor Orban.
Luni pe 16 decembrie compania maghiară MVM a semnat un acord cu E.ON România pentru a prelua activele de furnizare a gazului și energiei electrice. MVM a plătit cu mult peste prețul pieței (200 de milioane EUR, față de valoarea estimată de 100-120 de milioane EUR oferită de concurenți), ceea ce indică faptul că există ceva mai mult decât motive pur comerciale la mijloc. Tranzacția depinde acum doar de aprobarea unei comisii care monitorizează investițiile străine (CEISD) pentru a depista eventuale influențe externe nefaste, dar e de așteptat ca afacerea să fie aprobată. În momentul de faţă E.ON deține practic jumătate din aprovizionarea cu gaze pe segmentul de consumatori casnici și e un furnizor important și de energie electrică.
Ieri 19 decembrie, proiectul de construire a unei centrale pe gaz de 1770MW (la Mintia, Hunedoara) a fost declarat de guvernul român proiect de „importanță națională strategică”. Investiția aparţine unui investitor dubios din Iordania – Mass Group Holding – care a cumpărat echipamentele de la Siemens și va fi conectați la rețeaua de gaze cu o conductă care beneficiază de sprijin din fonduri UE, din Fondul de Modernizare. Acest proiect nu a ridicat până acum prea multe suspiciuni în UE deoarece nimeni nu se aștepta, realmente, ca investiția chiar să aibă loc: ea nu are vreun sens economic pe o piață normală. Cu atât mai mult cu cât, în toată UE, direcția e de reducere, nu de creștere a consumului de gaze, cu 30% până în 2030. Dacă centrala va fi finalizată, aceasta va consuma 2.5 miliarde de metri cubi de gaze pe an, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din consumul total al României în prezent. Centrala va deveni operațională în 2025 (860MW) și 2026 (până la 1770MW).
Se pare că Mass Group Holding a semnat în urmă cu câteva luni un preacord cu MVM pentru achiziționarea întregii cantități de gaze necesare producerii de energie electrică.
Viktor Orban vine la București azi 20 decembrie pentru a se întâlni cu premierul român. Marcel Ciolacu lasă să înţeleagă zilele acestea ba că va fi viitorul prim-ministru, ba că retrage PSD din coaliţia de guvernare, într-un joc de imagine dubios, greu de înţeles. Este posibil ca parte din explicaţie să fie aceea că se doreşte un bruiaj cu alte teme de discuţie tocmai ca să treacă mai puţin observată afacerea pusă la cale cu Viktor Orban.
Foarte probabil, planul MVM este să cumpere gaz rusesc cu preţ redus, să-l vândă în continuare cu către Mass Group și să primească în schimb electricitate ieftină, obținând în următorii câțiva ani o cotă semnificativă din piața românească, captivă aprovizionării cu energie rusească. De facto, prin această schemă construim în România un echivalent a ce este centrala Cuciurgan din Transnistria pentru Moldova, care a creat o dependență mortală a Moldovei de aprovizionarea cu energie rusească în ultimele două decenii.
De asemenea, e de aşteptat ca MVM să facă presiuni pentru continuarea tranzitului de gaze prin Ucraina după 1 ianuarie, tocmai pentru a obține gazul necesar pentru această afacere. În acest moment, MVM este extrem de vocală în Europa pe subiect, alături de companiile slovace, punând presiuni enorme pe Comisia Europeană pentru continuarea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina. Ceea ce pun la cale Viktor Orban şi guvernul PSD-PNL condus de Ciolacu va afecta în mod critic nu numai securitatea energetică a României, ci și decuplarea planificată a UE de gazul rusesc. Va exista, de asemenea, o amenințare directă la adresa aprovizionării cu energie a Moldovei.
Expert Forum (EFOR) a trimis ieri o scrisoare Teresei Ribera, noua vicepreședintă executivă pentru o Tranziție Curată, Echitabilă și Competitivă a Comisiei Europene. I-am cerut să analizeze riscurile legate de preluarea furnizării E.ON din România de către MVM, luând în considerare și experiența Spaniei de blocare a ofertei feroviare maghiare din cauza suspiciunilor de legături cu Rusia. I-am solicitat să privească chestiunea în contextul mai larg al presiunilor din partea Slovaciei și Ungariei de a se continua tranzitul gazului rusesc prin Ucraina după 1 ianuarie 2025 (indiferent dacă acesta este etichetat ipocrit ca gaz azer, sau transparent ca rusesc, cum este în realitate).
Guvernul României a acţionat consecvent în ultimii ani în direcţia păguboasă a extinderii consumului de gaze în România, cu măsuri mergând de la încurajarea introducerii gazului în toate gospodăriile, până la construirea mai multor centrale pe gaz. Dacă toate acestea se materializează, consumul de gaze al României va crește cu 50% până în 2030, făcând țara dependentă de livrările din Rusia, deoarece producția internă nu va putea ține pasul cu creșterea consumului. Această dependență de Rusia a fost promovată în mod activ de Transgaz, care, de asemenea, a întârziat cu obstinaţie de ani de zile interconectările cu celelalte țări și fluxul invers către Moldova și Ucraina. Chiar nu se poate crede că aceste întârzieri sunt cauzate doar de prostie și incompetență și nu de o promovare activă, de ani de zile, a unor interese rusești. Tot așa cum politica de creștere a consumului de gaz pentru consumatorii casnici, când toată Europa și-l reduce, prin extinderea rețelelor de gaz nu are cum fi doar prostie, ci o adâncire conștientă și programată în dependențe viitoare. Aprobarea în Guvern drept ”proiect de importanță strategică” a centralei de la Mintia, care ne va crește consumul național cu 30%, ridică și ea suspiciuni în acest moment în care, pe de altă parte, anulăm alegeri ca să nu dăm țara pe mâna influențelor obscure și Rusia e disperată să revină pe piața europeană de gaz.
În scrisoarea menţionată EFOR a mai cerut Comisiei Europene să ia în considerare investigarea intereselor rusești în Transgaz. La fel cum Ungaria a devenit în ultimii ani o sursă evidentă de blocaj pentru fluxurile de energie electrică și gaze pe piața unică a UE, şi a acţionat pentru decuplarea Balcanilor de Vest, Bulgariei și Greciei de restul pieței UE, este probabil ca România să urmeze acum aceeași cale, prin decizii ale guvernului PSD-PNL, în complicitate cu Viktor Orban și în beneficiul Rusiei.
sursă: contributors.ro
Prostii. E corect ce fac cei doi. E vremea ca Românii și Ungurii să se înfrățească.