(transcriere din emisiunea Geopolitica la Zi cu Daria Gușă la Gold FM)
Personalitatea internațională a săptămânii este Friedrich Merz, liderul Uniunii Creștin-Democrate din Germania, care a câștigat alegerile mizând pe cele trei probleme majore care preocupă germanii în prezent: economia, imigrația și apărarea. Campania sa a fost marcată de preluarea unor sloganuri și mesaje ale Alternativei pentru Germania (AfD), partid considerat extremist, atrăgând astfel o parte semnificativă din electoratul acestuia.
În ceea ce privește economia, Merz și-a propus să reducă datoria Germaniei și să repună economia pe un curs mai stabil. La capitolul imigrație, deși a promis în campanie măsuri stricte pentru stoparea fluxului masiv de migranți, imediat după câștigarea alegerilor a transmis clar că nimeni nu va închide granițele. Mai mult, la doar o zi după victorie, zborurile cu refugiați din Afganistan au fost reluate, deși fuseseră suspendate în timpul campaniei electorale.
Cea mai mare surpriză a venit însă pe tema apărării. La scurt timp după ce a fost ales, Merz a șocat întreaga lume declarând că Europa trebuie să învețe să fie autonomă, să se separe de SUA și NATO și să își construiască propria arhitectură de securitate. Aceste declarații sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât Merz a fost, până de curând, unul dintre cei mai apropiați oameni ai Statelor Unite, fiind chiar reprezentantul-cheie al BlackRock în Germania între 2016 și 2020. BlackRock este cel mai mare fond de investiții american și un susținător major al Partidului Democrat din SUA.
Deși reacțiile în Europa sunt mixte în privința lui Merz, în SUA, atât presa liberală, cât și cea conservatoare l-au criticat pentru această poziție. În plus, Merz a sugerat că Germania ar trebui să exploreze cooperarea nucleară cu Franța și Marea Britanie, o inițiativă care ar putea schimba echilibrul de putere în Europa. Merz se luptă deja în Parlamentul Germaniei pentru aprobarea unui buget de apărare de 210 miliarde de euro.
Problema principală rămâne însă poziția lui Merz față de războiul din Ucraina. De-a lungul anilor, acesta a susținut în mod ferm continuarea conflictului, iar recent a apărut un videoclip în care le explică unor copii de școală primară că Europa va câștiga și că Putin trebuie să înțeleagă că a pierdut.
Întrebarea este ce fel de alianță va forma Merz pentru a obține o majoritate parlamentară. Deși scorul său nu a fost suficient de mare pentru a guverna singur, a declarat că nu va colabora cu AfD, ci mai degrabă va încerca să construiască o alianță cu social-democrații lui Olaf Scholz și cu Verzii. Problema este că, potrivit sondajelor, orice coaliție formată ar fi nepopulară, iar partidele implicate au poziții divergente mai ales în privința politicii externe.
În ceea ce privește politica globală, Merz arată o dorință clară de a rupe Europa de SUA, ceea ce ridică întrebarea dacă Uniunea Europeană mai poate fi cu adevărat autonomă. Deși ideea unei Europe independente de marile puteri este atractivă, rămâne neclar cum poate fi realizată fără ajutorul Rusiei sau al SUA. Americanii par să nu mai fie opțiunea favorită, Rusia, prin Medvedev, a transmis clar că va „pedepsi” Europa pentru dorința de a continua războiul din Ucraina, iar China nu are prea multe de câștigat dintr-o alianță cu o Europă slăbită și fragmentată.
Victoria lui Merz semnalează, așadar, o schimbare importantă în poziția Europei, dar încă nu este clar ce rol va juca aceasta în viitorul sistem internațional. Fără susținerea Rusiei sau a Americii, și cu o atitudine tot mai critică față de ambele, Germania și UE ar putea intra într-o perioadă de incertitudine strategică.
Vizionează emisiunea integrală aici: